Pokorni Zoltán

További híreink

pokorni03

pokorni05

„Az innovatív iskola felismeri a problémáit, teendőit, válaszokat szül rá és megpróbálja azokat a valóságba ültetni” – mondta Pokorni Zoltán polgármester azon a szakmai fórumon, amit az integrált nevelési gyakorlatot folytató II. kerületi Gyermekek Házában rendeztek az intézmény alapításának 25. évfordulója alkalmából.

pokorni01

Parajdi sótéglákból kirakott, változó színű háttérfényekkel hangulatossá tett sószobát alakítottak ki az Orbánhegyi Óvoda Kiss János altábornagy utcai tagóvodájában. A gyermekek egészségének megőrzését szolgáló különleges helyiség létrejöttéhez az Áder János által alapított „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány nyújtott anyagi segítséget.

pokorni04

Február 10. és 20. között, Magyarországon először tartja kétévente zajló legrangosabb képzési rendezvényét a világ legrégebbi és legnagyobb diákcsere-szervezete, a nonprofit alapon működő American Field Service (AFS). Az AFS Akadémiára a világ 30 országából érkeznek résztvevők hazánkba, akik elsősorban az interkulturális tanulás módszertanáról hallgatják meg nemzetközi hírű külföldi és hazai szakemberek előadásait. A világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként ismert AFS rangos hazai eseményét Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere nyitotta meg ünnepélyesen ma este.

pokorni02

Két jól felszerelt tanteremmel és fejlesztő szobákkal gazdagodott a Gennaro Verolino Általános Iskola és Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon, amelynek „E” épületében az összes nyílászárót is újakra cserélték. Az átadási ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester képviselte a Hegyvidéki Önkormányzatot.

pokorni02

A kerületi óvodákba történő beiratkozás feltételeiről, gyakorlati tudnivalóiról, illetve az óvodai érettséggel kapcsolatos szempontokról is szó esett a Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. által szervezett, nagy érdeklődés mellett lezajlott szülői fórumon, amelynek a Jókai Klub adott otthont. Az Óvodakóstolgató című rendezvényen az intézményvezetőkkel személyesen is találkozhattak az érdeklődő szülők.

pokorni03

Pokorni Zoltán az Együtt konferenciáján a közoktatással kapcsolatos kérdéseket vitatta meg, az ELTE Bibó István Szakkollégium által szervezett panelbeszélgetésén pedig a fiatal értelmiségiek társadalmi szerepvállalását vette górcső alá. A résztvevők nemcsak a problémákról, hanem azok lehetséges megoldásáról is szót ejtettek.

fefe01kis

A Magyar Nemzet Online interjúja Pokorni Zoltánnal itt olvasható.
A Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának társadalomjobbító szándékú diáksága a magyar oktatásról való együttgondolkodásra kérte fel Pokorni Zoltánt. A XII. kerületi polgármester, korábbi oktatási miniszter e célból látogatott el a kollégiumba november 5-én este.

„Gyengéd átmenetek – a családi és intézményes nevelés fordulópontjainak támogatása” címmel országos tudományos konferenciát rendeztek az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán. A tanácskozás nyitóelőadásában Pokorni Zoltán polgármester beszélt a túl korai óvodába és iskolába kerülés hátrányairól, valamint arról, hogyan javíthatná az oktatás hatékonyságát a kilenc évfolyamos egységes alapképzés bevezetése.
pz__MG_6885_FFsmall_1

Április 2. az autizmus világnapja. Ebből az alkalomból vidám „Ki mit tud?” vetélkedőt tartottak a Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskolában. Az eseményen Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte a diákokat.

Pokorni Zoltán írása a HVG-ben jelent meg. A cikk a képekre kattintva olvasható.
pokorni02_240_150
– Elég kényes, politikai korrektséget igénylő témát járunk körül, amikor a hároméves kortól kötelező óvodáztatásról beszélünk, amelynek határnapja 2015. szeptember elseje lett – mondta Pokorni Zoltán azon a MOM Kulturális Központban tartott konferencián, amelyet „A köznevelés aktuális kérdései” címmel rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat és a KLIK XII. kerületi tankerülete.
A pedagógusok minősítési rendszeréről és az ehhez szükséges portfólió ki- és feltöltéséről rendezett szakmai előadást március 25-én a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a MOM Kulturális Központban. Az eseményen beszédet mondott Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere.
Beszélgetés az Új Katedrában.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szervezésében intézményvezetői értekezleten és szakmai konferencián tájékoztatták november 19-én az iskolaigazgatókat és pedagógusokat a köznevelési törvény változásairól, az átalakulás óta eltelt időszak eddigi tapasztalatairól, majd a konferencia előadásai következtek.
Az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Budai Nevelési Napokat ezúttal a Hegyvidéki Önkormányzat Oktatási irodája szervezte. A kétnapos pedagógiai programsorozat kiváló lehetőséget nyújtott az óvodapedagógusoknak, hogy bővítsék ismereteiket és eszmecseréket folytathassanak.

Szükséges az átalakítás, de rosszul nyúltak hozzá, túlságosan sok mindent államosítottak. Augusztus végén még sok minden nem tisztázott az új tanévvel kapcsolatban, mely jelenleg áttekinthetetlen és tervezhetetlen.

Harminckilencedik alkalommal adott otthont a hegyvidéki Gennaro Verolio Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon a Fővárosi Gyógypedagógiai Intézmények Kulturális Fesztiváljának. A rendezvényt Pokorni Zoltán polgármester, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg.
Hatalmas érdeklődés kísérte a Városmajori Gimnáziumban megtartott Iskolanyitogató című rendezvényt, melyen a szülők egyebek mellett az új beiratkozási rendről tájékozódhattak.
A köznevelési törvény miatt esedékes átalakulások részleteiről tájékoztatták az intézményvezetőket azon az értekezleten, amelyen bemutatkozott az új, hegyvidéki tankerület igazgatója, Fodor Gábor is.
Több éves hagyománya van annak, hogy őszönként az önkormányzat és a Hunniareg Pedagógiai Intézet közös szervezésében tájékoztató előadásokat hallgathatnak meg a pedagógusok a szakmájukat is érintő folyamatokról, ezúttal elsősorban az új köznevelési törvényről.

Negyedik alkalommal rendezte meg regionális konferenciáját a Magyarországi Középiskolai Igazgatók Közhasznú Egyesülete. A Budai Középiskolában megtartott Az igazgatók szerepe a köznevelési törvény tükrében című konferenciát Pokorni Zoltán, mint az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg „A köznevelési törvény hatása” című előadásával.

Lehetőség szintjén támogatná, de nem tenné kötelezővé az iskolaköpeny viseletét a volt oktatásügyi miniszter, aki erről a TV2 Mokka című műsorában beszélt.
Elkezdődött az új tanév. Mi változik az iskolákban az új jogszabályok miatt? Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét a Hír TV Rájátszás című műsorában kérdezték. Tekintse meg a videót!
untitled
Leginkább a kistelepülések járnak jól az egységes közoktatási irányítással – ezt az oktatási bizottság elnöke mondta a Hír TV Rájátszás című műsorában.

A Nemzeti Alaptantervet csak a legkiválóbb gimnazisták lesznek képesek befogadni, az nem egy közös nemzeti, hanem egy értelmiségi, elit kánon – véli Pokorni Zoltán. A cikk itt olvasható.

A duális szakképzést, azaz a felsőoktatás és a gazdaság együttműködésének fontosságát emelte ki Pokorni a győri Széchenyi Egyetemen tartott beszédében.

PZaSOTEsulibanFF_240
Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere tett látogatást a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskolájában a Diana utcában.
koloknet-logo-ff
A Kölöknet interjúja az egész napos iskoláról, a nyelvoktatásról, és arról, hogy tudás, pénz és idő nélkül a törvény is csak írott malaszt marad.
Az utóbbi húsz év legambiciózusabb átszervezésének nevezte Pokorni Zoltán az új törvényt.

Az új nemzeti alaptanterv vitaanyaga sokat megtart az eddigi NAT-ból, de a hangsúlyokat máshova helyezi: kiemelt területnek számít majd az oktatásban a hazafias, az erkölcsi, az állampolgári és a családi életre nevelés is, de erősítenék a pénzügyi kultúra oktatását is.

Az oktatási bizottság elnöke elárulta, mely okok miatt nem támogatta a frissen elfogadott köznevelési törvény és a pedagógus-életpályamodell bizonyos elemeit. Az interjút megtekintheti itt.

orszagjarasFF2_kicsi_240x197
Pokorni Zoltán a Hír Televízió Versus című műsorában beszélt az új köznevelési törvénnyel kapcsolatos kétségeiről, aggályairól. Az interjú itt tekinthető meg.
Az országjárás november 22-i állomása a XII. kerület volt. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és Fonti Krisztina alpolgármester tartottak tájékoztatót a költségvetésről.
A Telin Tv műsorát megtekinthetik itt.
Semmi nem történt az oktatásban a Fidesz hatalomra kerülése óta, elvesztegetett év volt az eddigi időszak – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Pokorni Zoltán. A témában az MTV is készített interjút a politikussal. A videót megtekintheti itt.
Az Országgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke a legvitatottabb törvényjavaslatról mondta el véleményét. A törvénytervezetre várhatóan paragrafusonként fognak érkezni a módosító indítványok. Az MTV riportját megtekintheti itt, illetve az ATV riportjáért kérjük kattintson ide!
A Fidesz Oktatási Műhely éves gyűlésén a legfontosabb napirendként fogják megvitatni a Közművelődési törvényt. A TV2 adását megtekintheti itt.
A bérnek a teljesítményhez kell igazodnia. Pokorni Zoltán szerint ha kevés a pénz, a hátrányos helyzetű térségekre, az óvodára és az alsó tagozatra kell koncentrálni. Az interjú itt olvasható.
Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke a magyar oktatási rendszer megváltoztatásának alappilléreiről nyilatkozott az MTV-nek.
Nagy nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a hazai oktatási rendszer méltánytalan és a legkevésbé esélyteremtő. Gócza Anita interjúja Pokorni Zoltánnal, a Fidesz szakpolitikusával.

Még az idén visszaállítaná havi 40 ezer forintra a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő gyerekek normatív támogatását a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottsága.
Ma a felvett fiatalok 40 százaléka nem diplomázik le. Érdemes feltenni a kérdést, hogy egy ilyen gazdasági helyzetben akarjuk-e közpénzből finanszírozni az ő be nem fejezett tanulmányikat? Interjú a hvg.hu-n.

Felújított és kibővített iskolát és óvodát adott át a napokban Halmajon Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának elnöke. Az Észak-Magyarországnak adott interjújában többek között azt mondta, az iskolák közötti hatalmas különbségek miatt van szükség az államosításra.

Négyéves kortól írná elő a kötelező óvodába járást Pokorni Zoltán, ezt megelőzően a hátrányos helyzetű családok gyermekeit anyagi támogatással ösztönözné az óvodáztatásra. Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke Hoffmann Rózsával ellentétben nem tenné kötelezővé az egész napos iskolát.

Pokorni Zoltán, az Oktatási Bizottság elnöke szerint a pazarló elemeket” ki kell szedni a felsőoktatásból. A hallgatók 35-40 százaléka nem fejezi be az egyetemet, ennek egyik oka például a nyelvvizsga, amit nem tesznek le, így pedig nem kapnak diplomát. Az új oktatáspolitika szerint azok a hallgatók, akik nem fejezték be a egyetemet vagy főiskolát, fizessék vissza azt a pénzt, amit az állam a képzésükre fordított. A TV2 interjúja megtekinthető itt.

A Fidesz alelnöke a Hír Tv Péntek8 című műsorában elmondta: nemzetközi mérésekben azt látjuk, hogy Magyarország tudja a legkevésbé esélyekhez juttatni oktatáson keresztül a gyerekeit. A magyar oktatás szelektív, szegregáló, nem képes kiegyenlíteni az oktatáson keresztül az otthonról hozott szociális, kulturális hátrányokat. Az interjú itt tekinthető meg.
Pokorni Zoltán szerint fontos, hogy alaposan átgondolják az új közoktatási törvény részleteit. A javaslat napokon belül a kormány elég kerülhet. Részleteket az M1 híradójából tudhat meg.
A nyári szünet rövidítéséről tárgyalások kezdődhetnek.
Rövidebb nyári szünetet javasol Pokorni Zoltán. Az elgondolás szerint a nyári pihenő helyett a téli és a tavaszi szünet lenne hosszabb. Az M1 Este című műsorának interjújához kattintson ide.
Két-három héttel rövidebb nyári szünetet javasol Pokorni Zoltán. Szerinte a 10 hetes vakáció túl hosszú, mivel a gyerekek elszoknak az iskolától, a szülőknek pedig gond ennyi ideig vigyázni rájuk. Cserébe a téli és a tavaszi szünet hosszabb lehetne. A Tv2 híre megtekinthető itt.

Az iskolákban rövidebb nyári szünetre lenne szükség, ennek fejében karácsonykor és húsvétkor többet pihenhetnének a gyerekek. Az MTV Ma reggel című műsorának riportja itt tekinthető meg.

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke szerint rövidebb nyári szünetek kellenének, de az év közbeni terhelést csökkentené. Bővebben az RTL-híradóban.
iskolakezdes-elso-nap
Az oktatási kormányzatnak meg kéne fontolnia az iskolai szünetek időtartamának átalakítását – javasolja Pokorni Zoltán a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában.
23 éve politizál. Volt szakszervezeti vezető, miniszter. Most pártalelnök, polgármester és országgyűlési képviselő. Oktatásról, önkormányzatokról, hatalomtechnikáról, tisztújításról beszél Pokorni Zoltán a Hír Televíziónak adott interjújában.
"Ez a rendszer amit mi itt megalkotunk, évtizedekre meghatározza életünket, gyermekeink életét mondhatjuk, hogy Magyarország képét. Nincs kis kérdés, kis probléma, így érthető, hogy ezeket a vitákat mindenki komolyan veszi" - mondta el gondolatait Pokorni Zoltán a Lánchíd Rádió műsorában.

A Fidesz etikai testülete megállapította, hogy Pokorni Zoltán nem követett el etikai vétséget Hoffmann Rózsával szemben. Az államtitkárasszony később benyújtotta felmondó levelét Orbán Viktornak. Részletek itt '00:50 perctől. Az ATV riportja a témáról itt tekinthető meg.

214689
Hiába indított etikai eljárást Hoffman Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár Pokorni Zoltán ellen, a Fidesz etikai bizottsága nem állapított meg etikai vétséget a korábbi oktatási miniszterre vonatkozóan. A politikust valamennyi vádpont alól felmentették.
Az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke a Hír Tv portréműsorában kiemelte: a tömeges, jó minőségű és igazságos hozzáférést biztosító felsőoktatás nem egymást kizáró fogalmak. Az esetleges minőségi problémákat az okozza, hogy rohamosan nőtt a hallgatók száma, és ezzel nem tudott lépést tartani a felsőoktatásra fordított támogatás. Így az egy főre jutó ráfordítás drámai mértékben csökkent - mondta Pokorni Zoltán a Sziluett című műsorban.
Akik diploma megszerzése néllkül hagyják el a felsőoktatást, azoknak utófinanszírozás keretében vissza kellene fizetniük az állami finanszírozás költségeit. Részletekért kattintson a Duna Televízió riportjára.
Évente a hallgatók 30-40 százaléka hagyja abba tanulmányait, nem szerzi meg diplomáját. Pokorni Zoltán úgy nyilatkozott: Akik idő előtt lépnek ki a felsőoktatás rendszeréből, azoknak utólag meg kell fizetniük a képzésük költségeit. A részletekről itt tájékozódhatunk.
Pokorni Zoltán szerint akik egyetemre járnak, de nem szereznek diplomát, fizessenek tandíjat - utólag. A rövid nyilatkozat itt tekinthető meg.
Pokorni Zoltán a Tv2-nek adott interjújában hangsúlyozta: A tandíj olyan társadalmi rétegeket zárhat el a felsőoktatástól, ahol rengeteg tehetség lehet, ez a probléma utófinanszírozással megoldható lenne.
"A közoktatási rendszerhez is hozzá kell nyúlni meg kell újítani, egy torz rendszer alakult ki" Az MTV-nek adott interjút itt tekinthetik meg.
Jól készítsék fel a tanárokat, jól fizessék meg őket. A magyar oktatás foglalkoztatási szerkezete egészen furcsa. Egy százalék alatt van az asszisztencia aránya, ezen kellene javítani" - fejtette ki álláspontját Pokorni Zoltán a Kossuth Rádiónak adott interjújában.
Nem helyes az oktatáspolitika kérdéseit keresztény-nem keresztény alapon vitatni, a világ ennél bonyolultabb – üzente Pokorni Zoltán a KDNP budapesti elnökének.
Pokorni Zoltán, a Tv2-nek adott interjújában bírálta a felsõoktatási törvény koncepcióját.

Pokorni Zoltán szerint nem szabad bezárni a vidéki egyetemeket. Az oktatási bizottság elnökeként is feladatom, hogy kifejtsem a véleményemet, ami többnyire érvényesül is. - emelte ki a Heti Válasznak adott interjújában.

Az Oktatási Bizottság elnöke rossz üzenetnek tartja a tankötelezettség korhatárának leszállítását, emellett azzal sem ért egyet, hogy kevesebb diplomásra van szükség. A Népszabadság cikke itt olvasható.

Az Oktatási Bizottság elnöke rossz üzenetnek tartja a tankötelezettség korhatárának leszállítását, emellett azzal sem ért egyet, hogy kevesebb diplomásra van szükség. A Népszabadság cikke itt olvasható.

Pokorni Zoltán nem híve a közoktatás teljes államosításának, és szerinte tévedés volna bezárni a fizetős egyetemi szakokat. Új, tisztességes megállapodást kötne a tanárokkal. Az fn.hu-nak adott interjú itt olvasható.
Komoly viták voltak a Fidesz-frakcióban, sőt a Fidesz elnökségén belül is a Széll Kálmán-terv nyilvánosságra hozatala előtt, mivel háttérbe szorultak a szakmapolitikai megfontolások - mondta a Hírszerzőnek adott interjújában Pokorni Zoltán.
Pokorni Zoltán az Oktatási Bizottság elnöke a Ma reggel vendége volt.
Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, a módosult közoktatási törvénytervezetről beszél az MTV-nek adott interjújában.
A nyugatmagyar.hu interjúját megtekinthetik itt.
Pokorni_Zoltan

Mikor mondhatjuk, hogy eredményes az oktatási rendszer? - Ezzel a címmel tartotta előadását Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnöke.

iskolakostogato2

A kerületi iskolákban ne csoportként tekintsenek a gyerekekre, hanem személyre szabott fejlesztés és oktatás valósuljon meg hangsúlyozta Pokorni Zoltán a Városmajori Gimnáziumban tartott kerületi iskolakóstolgató rendezvényen.
mtv
Olyan nézetkülönbségek vannak a részleteket illetően, hogy jó lenne csak az alapelveket a kormány elé vinni és egy szikárabb, visszafogottabb anyagot készíteni csak arról, mi a probléma, és milyen elvek mentén kezeljük.

02pokorni_kisebb

Jó pedagógusokra van szükség, de a pedagógusok élethelyzete igen riasztó képet mutat - mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke pénteken Budapesten.
Az oktatási bizottság fideszes elnöke szerint nem szerencsés kötelezővé és szankcionálhatóvá tenni az önkéntes karitatív munkát, sokkal jobb lenne ezt pozitívan ösztönözni.