Pokorni Zoltán

További híreink

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó is elégedetten nyilatkozott a Gesztenyéskertben hivatalosan most átadott futókörről, amit a 400 méteres síkfutás magyar bajnoka, a TFSE-ben versenyző Együd Máté avatott fel egészen kiváló, 53 másodperces idővel.

Természetesen a pálya alapvetően nem a versenyzőknek készült, azonban akár az első körrekord megdöntése is lehet egy olyan kihívás, ami még többeknek csinál kedvet a futáshoz, ezen a valóban minden igényt kielégítő pályán.

Az átadóünnepségen a tömegsport közösségépítő erejéről beszélt Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy a Gesztenyéskert korábban is népszerű volt a kerületiek körében, sokan jártak ide gyerekükkel játszani, pihenni, kutyát sétáltatni vagy akár futni a gyöngykavicsos belső sétaúton. Ez utóbbit váltja ki az új futókör, ami sportértékén túl, a közösséget is formálja. Minden bizonnyal növelni fogja a látogatók számát, ráadásul még jobban összekovácsolja a parkba a mozgás szeretete miatt érkezőket.

„Az első futókört a Városmajor parkban, a másodikat a Normafán alakítottuk ki a terület rehabilitációjának részeként, utóbbi ráadásul környezetbarát, intelligens világítást kapott, a lámpák csak a futók közeledésekor kapcsolnak be” – emlékeztetett a polgármester hozzátéve, hogy a munkálatok során egyetlen fa sem sérült, a burkolat világos, sárgás színét pedig több lehetőség közül, a parkba járók választották ki. Érdekesség, hogy eredetileg 400 méteres pályában gondolkodtak, ehhez azonban még legalább egy kanyart be kellett volna iktatni, amit a futók nem javasoltak.

A konkrét számokat ismertető dr. Váczi Jánostól megtudtuk, hogy az 585 méteres városmajori, és az Erzsébet-kilátóig tartó szakasszal együtt, közel 2 kilométeres Normafa futókör után, egy rövidebb, ám annál kényelmesebb, 385 méter hosszú pálya épült a Gesztenyéskertben. Kétrétegű, öntött gumiburkolatának köszönhetően kellően puha a felülete, míg a 30 centiméter mély alapot úgy alakították ki, hogy elvezesse a csapadékvizet.
„A nyomvonal a meglévő gyöngykavicsos sétányt követi, a békés együttélés jegyében, csak a kutyafuttatónál távolodik el ettől. Mivel másfél méter széles, könnyű az előzés, sőt akár két irányba is biztonságosan használható. Fontos azonban, hogy a pálya kifejezetten a futóknak készült, ezért a balesetek elkerülése érdekében a sétálók, biciklisek, babakocsis anyukák inkább ne menjenek fel rá” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A szomszédos MOM Sportot vezető Buranits Ildikó, egy új szolgáltatásukról számolt be. Szeretnék ugyanis megkönnyíteni az uszoda és a futókör közötti átjárást, ezért bevezetik a kétszeri belépésre jogosító, a megszokott jegynél csupán 300 forinttal többe, mindössze 2200 forintba kerülő úszoda jegyet. Ezzel nemcsak a wellness szolgáltatások vehetők igénybe, hanem a jegy birtokosa a nap folyamán, kedve szerint, akár a futókörön is megtehet néhány kört.

Fontosnak nevezte a fejlesztést Baji Balázs, ahogyan fogalmazott a szabadidősport feltételeinek megteremtése egyúttal az ebből kinövő versenysportot is szolgálja.
„A kiegyensúlyozott, egészséges és boldog élethez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, amit nagyban megkönnyít, ha az ehhez szükséges feltételek biztosítottak. Éppen ez a futókör legnagyobb értéke, hogy kedvet csinál a sporthoz” – hívta fel a figyelmet a kiváló atléta.Nyomtatás