Pokorni Zoltán

További híreink

90. születésnapját ünnepelte dr. Bernáth Zoltán jogtanácsos családja körében a Csörsz utca 7. II. emeleti lakásában. A Hegyvidék polgármestere Pokorni Zoltán köszöntötte őt az önkormányzat nevében egy szép ajándékkosárral és átadta a miniszterelnök, Orbán Viktor üdvözletét és díszoklevelét is.

A polgármester úrral kávézva felidézték az ötven évvel ezelőtti „önkormányzati” életet, mert mint kiderült az ünnepelt a hatvanas években három cikluson át is, kerületi tanácstag volt. A környéken lakók nála csengettek ügyes-bajos gondjaikkal, s ő kitartóan képviselte érdekeiket. Sikerült például megakadályozniuk, hogy a szemben lévő sportpályát övező fákat kivágják.

„Nagyapám tanárember volt, édesapám újságíró és a Felsőbácska térségi lap tulajdonosa, szerkesztője – meséli dr. Bernáth Zoltán – négyen voltunk testvérek, én a Kiskunhalasi Református Gimnáziumban érettségiztem. Volt némi közjáték 1944-ben, amikor a bevonuló szovjet egységek egy időre Romániába internálták bennünket, a gimnázium akkor 16 éves tanulóit. Érettségi után a jogi egyetemre kerültem, mellette dolgoztam könyvterjesztőként. Diplomám megszerzését követően az Egészségügyi Minisztérium jogtanácsosa, majd a Fogtechnikai Vállalat munkaügyi igazgatója lettem.”

dr. Bernáth Zoltán 23 éves kora óta lakik ebben a lakásban, csak kezdetben négy, akkor még gyermektelen család élt itt társbérletben, a négy szobában. Évek alatt a társbérlők, az ő segítségét is igénybe véve elköltöztek, így került a lakás az immár négygyermekes Bernáth család birtokába.

Az ünnepelt nevéhez fűződik, hogy 9 társával együtt 1962-ben megalapította a BMW Autóklubot, melynek mai napig is örökös tiszteletbeli elnöke.

- Önnek akkor már volt BMW-je? – kérdeztem. „Nem, de törekedtem rá – mondja nevetve – később sikerült is.”

- A szakmai életútja, hogyan folytatódott?

„A Fogtechnikai Vállalatnál felajánlották nekem a vezérigazgatói posztot azzal a feltétellel, hogy be kell lépnem a pártba, ezt nem vállaltam, elmentem a Magyar Rádióba munkaügyi osztályvezetőnek. Négy év után visszahívtak, hogy nem baj, ha nincs piros könyvem és kineveztek vezérigazgatónak.”

Vezetése idején alakult át a Fogtechnika, elsőként az országban, egy svájci céggel közös vállalattá, innen ment nyugdíjba. A rendszerváltozás után, a kárpótlási eljárás során visszakapta édesapja újságjának, a Felsőbácskának kiadói jogait. Jánosfalva székhellyel, nyugdíj mellett 2001-ig üzemeltette a lapot, amely így alapításától számítva 34 évfolyamot ért meg, Baja, Bácsalmás, Jánosfalva, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskőrös városokban és vonzáskörzeteiben.

A sikerekben és köztiszteletben töltött évekhez gratulálunk és további jó egészséget kívánunk!Nyomtatás