Pokorni Zoltán

További híreink

Megújul a Jókai-kert, és benne a Steindl-villa, ami jövő ősztől egy új természetismereti kiállítóhelyként várja a látogatókat. A munkálatok ideje alatt is túlnyomórészt nyitva lesz a kert, kivéve egy nagyjából négyhetes időszakot a nyár folyamán, amikor le kell majd zárni a területet.

„A majdnem háromhektáros Jókai-kert a Hegyvidék rejtett kincse, amire büszkék lehetünk” – mondta el a terület fejlesztését bemutató sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán polgármester, aki örömteli fejleménynek tartja, hogy kertben található Steindl-villa megmenekül a pusztulástól és egy mindenki előtt nyitott, természetismereti bemutatóhellyé alakul.


Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az ország tíz nemzeti parkjában 88 egyedi, természetvédelmi beruházás valósulhat meg mintegy 40 milliárd forintból. A források 70 százalékát élőhelyek rekonstrukciójára fordítják, de számos helyen, így a Jókai-kertben is elsősorban a szemléletformálási tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések történnek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője, Füri András elmondta, hogy a Jókai-kertben álló Steindl-villa a környezeti nevelés, a természeti ismeretek élményszerű átadásának új helyszíne lesz. Az épületet már felállványozták, a tervek szerint a jövő év őszén nyílhat meg a látogatók előtt. Az igazgató közölte: a kert a munkálatok ideje alatt is túlnyomórészt látogatható lesz, kivéve egy nagyjából négyhetes időszakot a nyár folyamán, amikor le kell zárniuk a területet.

Az Európai Unió és a Magyar Kormány 900 millió forintos támogatásával megvalósuló projekt keretében, a Steindl-villában a Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítás, foglalkoztató- és előadótermek kerülnek kialakításra. A felújított villát egy kis toldaléképület fogja kiegészíteni, amiben a fogadótér és egy zöldbolt kaphat helyet.

A villaépületen kívül Jókai Mór egykori, ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló gyümölcsöskertje is megújul. A belső utakat is rendbe teszik, továbbá a kert bejáratánál, egy rossz állapotú pavilonépület lebontásával parkolóhelyeket és fedett kerékpártárolót létesítenek a látogatók számára. A projektnek a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár fejlesztése is része: a gyűjtemény számos példányát digitalizálják, egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállításhoz kapcsolódóan is megismerhetőek lesznek.Nyomtatás