Pokorni Zoltán

További híreink

Átadták a központi háziorvosi ügyelet új rendelőjét, amelyet a Városmajor utca 33. szám alatt alakított ki a Hegyvidéki Önkormányzat.

A Hegyvidéki Rendelőfelújítási Program keretében új helyszínen, a Városmajor utca 33. szám alatt biztosított az önkormányzat korszerű működési körülményeket a központi háziorvosi ügyelet számára. A XII. és az I. kerület területén élőket ellátó ügyelet korábban a Beethoven utcában működött, ám az ottani helyiség nem volt alkalmas arra, hogy akár átépítéssel megfeleljen a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek.

„Szinte mindent kicseréltünk. Az ügyelet igényeihez igazított helyiségekben megújultak a burkolatok, a külső és belső nyílászárók, teljesen új elektromos és gépészeti rendszert alakítottunk ki” – sorolta az elvégzett munkákat Pokorni Zoltán polgármester az új rendelő átadása alkalmából. Mint mondta, a költözésre elsősorban a helyszűke miatt volt szükség: korábban mindössze 35 négyzetméteren dolgoztak az ügyeletes orvosok, most közel 90 négyzetméter áll a rendelkezésükre. Az új helyen tágasabb, barátságosabb térben fogadhatják a beérkező betegeket, valamint az ügyeletet ellátók is megfelelő körülmények között tudnak dolgozni, illetve pihenni.

„A jó orvos a kulcsa a színvonalas háziorvosi ellátásnak, ám az önkormányzat is nagyban hozzájárul a működés minőségéhez azáltal, hogy európai szintű körülményeket biztosít” – mondta el Gulyás Gergely országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tervei szerint három év alatt az összes háziorvosi rendelő megújul a kerületben, az ügyelet új központja is a tavaly indult felújítási program részeként készült el.

Farkas Katalin, az ügyeletet működtető Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. cégvezetője arról számolt be, hogy a korábbi, Beethoven utcai elhelyezésük több szempontból sem felelt meg az elvárásoknak. Alacsony volt a belmagasság, a kis területű betegvárót a mellettük működő háziorvosi rendelővel közösen kellett használniuk, a két ügyeletes orvos pedig egyetlen szobában fogadta a pácienseket. A költözéssel a betegek komfortja mellett az itt dolgozó ügyeletes orvosok, nővérek és gépkocsivezetők munkakörülményei is javultak, akiknek már van konyhájuk az új helyen, illetve az eddigi egy helyett három pihenőszoba áll a rendelkezésükre.

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. 2009 óta biztosítja szerződéses formában a XII. és az I. kerületben élő felnőtt korú lakosság folyamatos, 24 órában történő ügyeleti ellátását. Tavaly közel ötezer esetet láttak el a két kerületben. A Városmajor utca és a Csaba utca sarkán kialakított korszerű rendelő helyén régebben a Szent János Kórház pszichiátriai gondozója működött. A hosszú ideig üresen álló, állami tulajdonú ingatlant a háziorvosi ügyelet biztosítása céljából ingyenes használatba kapta meg a Hegyvidéki Önkormányzat, amely 22,6 millió forintból hozta létre az új rendelőt.Nyomtatás