Pokorni Zoltán

További híreink

Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21–26-ig kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel immár két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. Fellép majd többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy méltóképpen megőrizze és ápolja a világhírű magyar zongoraművész magas színvonalú életművét és hagyatékát, valamint folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, ami Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.

 

Pokorni Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a Hegyvidék neve összekapcsolódik ezzel az eseménnyel. „Örülök neki, hogy innen indult a Cziffra György Fesztivál. Ha részben a Zeneakadémiára is költözik át, büszkék vagyunk rá” – mondta a második Cziffra György Fesztivált bejelentő sajtótájékoztatón. Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hosszú távú támogatásáról biztosította a fesztivál szervezőit, különösen fontosnak ítélve a tehetséggondozást.

 

Balázs János a 2017. február 21–26-ig tartó esemény új elemeit sorolta: „A Cziffra György emlékére rendezett országos zongoraverseny módot ad majd sok új tehetség felfedezésére. A Cziffra György-ösztöndíjat 32 évesnél nem idősebb, magas művészi színvonalat képviselő ifjú művészek kaphatják, a Cziffra György-díjjal pedig világhírű művészeket és az eddig háttérben lévő, értük dolgozó kulturális menedzsereket tüntetünk majd ki. Megalakul a Cziffra György Kamarazenekar, koncertmestere a Junior Prima díjas hegedűművész, Kállai Ernő lesz.”

„Senki sem halhatatlan, amíg nem neveztek el róla ételt” – idézték a sajtótájékoztatón Igor Sztravinszkijt. A fesztivál gasztronómiai élményéhez járul hozzá a Szamos Marcipán rumos ízesítésű Cziffra trüffeljével és a Takler Pincészet a „Hommage a Cziffra” névre keresztelt borával.

 

Részletes program: cziffrafesztival.hu

Balajthy AnnaNyomtatás