Pokorni Zoltán

További híreink

Több művész, több neves előadó, több helyszín, és a megszokott magas színvonal. Ez várja jövő február 19-27. között azokat, akik szeretnék meglátogatni Cziffra Fesztivál valamely előadását. Mi sem bizonyítja jobban a Hegyvidékről indult rendezvénysorozat létjogosultságát és sikerét, minthogy jövőre már a Müpa is otthont ad a programoknak.

„Nagyon úgy tűnik, hogy ez egy életképes vállalkozás, és büszkék vagyunk rá, hogy a Hegyvidékről indult” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatóján, aki nagyon bízik abban, hogy ez a rendezvénysorozat nem reked meg holmi vitrinben őrzött emlékeket felmutató nosztalgia estek szintjén, hanem olyan mérvű fesztivál marad, amely élő módon hat az emberekre. Erre pedig megvan az esély, hisz a MOM Kulturális Központ és a Zeneakadémia mellett jövőre már a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme is helyet ad a Cziffra Fesztivál programjainak.

 

Nem feltétlenül elvárás, hogy egy fesztivál beharangozóján megjelenjenek a fellépő előadók vagy zenésztársak, de ez esetben ez történt: A Balázs Jánossal külön kis produkciót előadó Miklósa Erika mellett, Freund Tamás, Szakcsi Lakatos Béla, Eötvös József és Vásáry Tamás is ott ült a meghívottak között, alátámasztva a fesztivál ötletgazdájának és művészeti vezetőjének, Balázs Jánosnak a szavait. A zongoraművész szerint a két éve elindult rendezvénysorozat jó vizeken halad, és fontos alappillére, hogy nem ragad le a klasszikus zenénél, hanem megjelenjenek a műfaji különbözőségek, hisz maga Cziffra György is dzsessz zenészként játszott bárokban, mielőtt külföldre távozott.

 

A 2018-as Cziffra Fesztivál nem csak a februári programokról fog szólni, hanem előtte és utána is lesznek a fesztiválhoz kötődő zenés programok. Idén külön megemlékeznek Cziffra György születésnapjáról november 5-én a MOM Kulturális Központban, s ugyanazon hónapban a XIII. erületi József Attila Művelődési Központ, valamint a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is rendez emlékkoncertet a mester tiszteletére. Novembertől lehet jelentkezni a – tavaly is nagy sikerrel megrendezett - Cziffra kód című vetélkedőre, amely középiskolásoknak szól és az online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet bizonyos szakaszaiba, Cziffra György életművébe.

 

Az adventi időszakban a MOM PARK Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianot, amelyet az Opera Zongoraszalon biztosít a szervezők számára. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre kerül sor, és fellépnek rajta a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői, valamint az Ifjú Tehetség-díjasai.

 

A fesztivál nyitókoncertjét a tavalyi rendezvényen alakult és debütált CZF kamarazenekar adj elő Balázs János mellett két kitűnő vendéggel, Darko Brlek klarinét- és Gwendolyn Masin hegedűművésszel. Balázs János partnere másnap Miklósa Erika lesz, akivel közösen Mozarttól Puccinin keresztül érkeznek majd meg Cziffra saját átirataihoz. Elfogadta a meghívást a három Gramophon-díjat nyert Arcadi Volodos is, és szintén külön zongoraesten adózik Cziffra emlékének Franciaország jelenlegi legnagyobb zongoristája, Pierre–Laurend Aimard.

 

Három műfaj, három kitűnő zongoristáját hallhatjuk egy pódiumon, amikor Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor és Balázs János közösen lép fel „Improvizáció” című műsorával a Zeneakadémián. Jövőre Eötvös József gitárművész vállalta el a gyerekeknek szóló hangszerbemutatót a MOMKult-ban, amikor is gitárral fogja elkalauzolni a fiatalokat a zeneirodalom nagyobb állomásain keresztül. A Hot Jazz Band és Sárközy Lajos a két világháború közti „boldog békeéveket” varázsolja elénk, és aligha lehet méltóbb módon ápolni a közel száz éve született zongoraművész emlékét, mint azzal, hogy a jövő generációja, a Virtuózok és Junior Prima Díjsok is bemutatkozhatnak a közönség előtt.

 

A Gálahangversenynek a Zeneakadémia ad otthont, amelyen a Bartók világverseny győztesét Cosima Soulez Larivieret-t hallhatjuk hegedülni, és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Liszt két közönség kedvenc művét adja elő Vásáry Tamás vezényletével, a zongoraverseny szólistája pedig maga a fesztivál megálmodója, Balázs János lesz. E társulat az 70-es években számos alkalommal adott hangversenyt a Mesterrel, amit több esetben fia, ifj. Cziffra György dirigált.

 

A harmadik Cziffra Fesztivál valódi záróeseménye február 27-én lesz, Bősze Ádám zenei stand up estjével, amely egy eddig nem létező új műfajt mutat be, és a stand up alapjaira építve nyújt tartalmas és minőségi élményt a zeneszerető közönségnek.

 

A fesztivál programjairól a www.cziffrafesztival.hu oldalon olvashatóak bővebb információk, és már e héttől kezdődően meg lehet rá vásárolni a jegyeket, és az érdeklődőknek érdemes időben megvásárolniuk a belépőket, lévén hogy az előző két évben igen hamar


Nyomtatás