Pokorni Zoltán

További híreink

Szakmai konferenciát és ünnepi estet szervezett a Fejlesztő Napközi Otthon alapításának húszéves évfordulója alkalmából. Az önkormányzat támogatásával megvalósult programon Pokorni Zoltán polgármester, valamint Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is felszólalt.

„Húsz évvel ezelőtt az önkormányzat önként vállalt feladatként, az elsők között hozta létre a fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó intézményét, a Fejlesztő Napközi Otthont, amelynek tevékenysége az elmúlt két évtizedben mintegy ötven-hatvan fiatal, s ezzel együtt ugyanennyi család életének megkönnyítéséről, kiteljesítéséről szólt” – mondta el a konferencián Pokorni Zoltán, aki szerint nagy jelentősége van annak, hogy a fiatalok az otthonihoz hasonló, családias, elfogadó, biztonságot nyújtó környezetet találnak az intézményben.

A polgármester szólt arról is, hogy már évek óta foglalkoznak a gondozottak családjainak azzal az igényével, hogy hozzanak létre a Fejlesztő Napközi Otthonhoz kapcsolódó bentlakásos ellátási formát, hiszen joggal félnek attól a szülők: mi lesz azután a gyermekeikkel, hogy ők már nem tudnak róluk gondoskodni? Pokorni Zoltán úgy látja, az önkormányzat elő tudna teremteni annyi forrást, hogy egy megfelelő épületben lakóotthont alakítsanak ki a gondozottaknak, a fenntartás hosszú távú, kiszámítható finanszírozása kapcsán azonban ma még sok a bizonytalanság, ezért ebben a kérdésben a kormányzattól várnak segítséget.

„Nem hagyjuk, hogy a fogyatékkal élő emberek magukra maradjanak nehézségeikkel, hiszen ez nem csak a családok ügye, ez a közösségünk ügye” – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár arról számolt be, hogy nem uniformizált intézményi ellátásra törekednek, hanem személyre szabott szolgáltatásokra. A szolgáltatáscsomag egyik új, 2014 óta működő eleme a támogatott lakhatás programja, melynek keretében eddig ezer férőhelyet alakítottak ki országszerte, s az elkövetkező években, 36 milliárd forint uniós támogatással összesen 3600 fogyatékos embert helyeznének el intézmények helyett lakásokban. Ezzel együtt a munkalehetőségeiket is bővítenék, ezért 2017-től új rendszert vezetnének be a rehabilitációs foglalkoztatásban.

A szakmai konferenciát követően ünnepség várta a közönséget a MOM Kulturális Központban. Az ünnepi esten fellépett az értelmi sérült színészek társulata, a Baltazár Színház, valamint a Fejlesztő Napközi Otthon gondozottjai és segítői is bemutatták adventi produkciójukat. A műsort Hegedűs Katalin és Hegedűs Endre zongoraművészek zárták előadásukkal.


Nyomtatás