Pokorni Zoltán

További híreink

Minden este egy-egy hazai és külföldi – ezúttal igazi sztárformáció – mutatkozott be a MOM Kulturális Központban a háromnapos II. Get Closer Budapest Jazzfesten, ami péntek este kezdődött el. A fesztiválhoz két kiállítás is kapcsolódik.

Stílusosan kis örömzenéléssel indította a II. Get Closer Budapest Jazzfestet négy hazai zenész: Kárpáti Dódi trombitált, Zsemlye Sándor szaxofonon, Kardos Dániel gitáron játszott, Mogyoró Kornél pedig ritmushangszereivel színesítette a produkciót a MOM Kulturális Központban. Hogy mennyire fontosnak ítéli meg a XII. kerület vezetése a Hegyvidék kulturális életének folyamatos támogatását, arra jellemző, hogy a korábbi bemutató sajtótájékoztatóhoz hasonlóan az ünnepélyes megnyitón is megjelent Pokorni Zoltán.

 

A polgármester elmondta, meggyőződése, hogy ez az – immáron hagyománnyá váló – jazzfesztivál is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kerület és a MOMkult felkerült a főváros zenei térképére. Egyúttal reményének adott hangot, hogy a folytatás sem marad el.

 

Két olyan külföldi intézmény vezetője is üdvözölte a fesztivált, amely ugyancsak az esemény támogatói közé tartozik: Hervé Ferrage, a Francia Intézet és Jaroslaw Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatója – utóbbi magyarul szólt a jelenlévőkhöz. A megnyitó ugyanis nemcsak a koncertsorozatot indította, hanem két kiemelkedő tehetségű, eredeti látásmóddal rendelkező lengyel fotóművésznek a jazz világát bemutató kiállítását is. Jaroslaw Wierzbiczki, a varsói Jazz Múzeum munkatársa már a tavalyi programon is itt volt, és most látható képei közül több éppen akkor született, míg Pawel Karnowski évek óta Budapesten él és dolgozik. A Francia Intézet intenzíven támogatja a francia jazz magyarországi megismertetését, több fórumon is. Nem csoda hát, hogy a MOMkult-ban fellépő külföldi zenészek éppen fele francia: Richard Galliano és az Erik Truffaz Quartet.

 

A rövid ünnepség végén Kleb Attila, a Get Closer koncertiroda vezetője üdvözölte a közönséget, és hivatalosan is megnyitotta a fesztivált. Ezt követően a magyar In Line és az amerikai John Scofield Quartet műsorával kezdődött meg a háromnapos zenei csemege.Nyomtatás