Pokorni Zoltán

További híreink

Régi pompájában ragyog, és most már látogatható is az egykori zugligeti lóvasút díszes indóháza, amely a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria új otthonaként, valamint kulturális és rendezvényközpontként újult meg az elmúlt hónapokban. A különleges műemléképületet Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, valamint Balázs Attila, a helytörténeti intézmény vezetője adta át a nagyközönségnek.

„Csak akkor nem kiállítási tárgy egy műemléképület, ha élet van benne” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont megnyitóünnepségén. Felidézte, hogy a különleges zugligeti épület már évtizedekkel korábban megérett a felújításra. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal régi végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, ám a századforduló idején, néhány évvel a villamosítás után új végállomást alakítottak ki feljebb, a Vaskapunak nevezett területen egy baleset következményeként. A régi végállomás-épületben, a várócsarnok befalazásával kisméretű szolgálati lakásokat alakítottak ki, amelyekből az utolsó lakók nagyjából egy évtizeddel ezelőtt költöztek ki.


A polgármester felelevenítette, hogy a korábbi években több terv is született a pusztulófélben lévő épület megmentése érdekében. Tárgyaltak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, hogy itt alakítsák ki doktori iskolájukat, aztán különféle cégek érdeklődtek az épület iránt, de mindegyik megrettent a műemlék-felújítás nehézségeitől. Ezután döntött úgy az önkormányzat, hogy támogatókat keresve maga vállalja fel a helyreállítás feladatát: a több mint egymilliárd forint összköltségvetésű beruházáshoz végül a magyar állam biztosított mintegy hatszázmillió, az EGT Alap pedig háromszázmillió forint támogatást.


„Az épület a múltja miatt maga a helytörténet” – magyarázta Pokorni Zoltán, miért épp itt alakították ki a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria új otthonát. Hozzátette, hogy a MOM Kulturális Központ szervezésében kulturális programok helyszíne is lesz a ház, hogy érdemes legyen ide minél gyakrabban ellátogatni. Az épület mindemellett a Normafa zugligeti „kapujának” funkcióját is betölti, hiszen libegővel, vagy a nemrégiben kijelölt új turistaúton innen is könnyen megközelíthető a hegy tetején lévő népszerű kirándulóhely.


„Határidőt, minőséget és árakat tartani szinte lehetetlen a magyar építőiparban, itt azonban mindez egyszerre teljesült” – méltatta az újjáépítésben közreműködő mintegy négyszáz ember munkáját Váczi János alpolgármester, aki külön köszönetet mondott a tervező ZDA Zoboki Építésziroda, valamint a kivitelező Archibona Kft. munkatársainak. Szólt arról is, hogy a műemléképület rekonstrukciója során a legösszetettebb feladatot a fa tetőszerkezet helyreállítása jelentette, amelynek során egyenként vizsgálták meg a kibontott elemek állapotát: amit csak lehetett, megőriztek, míg a rossz állapotúak helyére, korhű módon újakat gyártottak. A műemléképületbe, illetve a kapcsolódó új részekbe korszerű és környezetbarát, hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer került: ennek részeként huszonnégy darab talajszondát fúrtak nyolcvan méteres mélységbe, valamint több mint két kilométer hosszú vezetékhálózatot alakítottak ki.


A Zugligeti utat a Lóvasút-épület mellett négy méterrel elhúzták, hogy teret adjanak a műemléknek – mondta el az alpolgármester, aki a körzet önkormányzati képviselőjeként több, a környéket érintő fontos fejlesztésről is hírt adott. Beszámolt róla, hogy elkészült a Zugligeti úton, a Kuruclesi út torkolatánál egy új kanyarodó sáv, hogy csökkentsék a csúcsidőben tapasztalható torlódásokat, míg a Kútvölgyi út és a Kútvölgyi lejtő találkozásánál körforgalmat építettek. Több helyen is térfigyelő kamerákat telepítettek, amelyek révén nagymértékben csökkent a lakásbetörések, valamint a gépjárműlopások és feltörések száma, továbbá a nagysebességű internet is elérte a városrészt a Hegyvidéki Gyorsnet Program keretében. Váczi János az önkormányzat mottóját felidézve úgy fogalmazott: „a fejlesztésekkel a Zugliget és a Virányos olyan hellyé válik, ahol nagyon jó élni”.


A Lóvasút épületegyüttesébe költöző Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria a jövőben egy állandó, a Zugliget múltjával foglalkozó kiállítással, valamint évente két időszaki tárlattal várja a közönséget. Balázs Attila intézményvezető tájékoztatása szerint múzeumpedagógiai foglalkozásokat és helytörténeti konferenciákat is terveznek, mindellett pedig könyvtárral és kutatószolgálattal várják majd az érdeklődőket. Hamarosan audioguide-okat is alkalmazni fognak: a múzeumokból ismert készülékek segítségével, a helytörténeti séták útvonalait bejárva ismerhetik meg az ide érkezők a környék nevezetességeit.


A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont megnyitása alkalmából színes és tartalmas program fogadta a megújult műemlék iránt kíváncsi közönséget. A tárlatvezetés, kerekasztal-beszélgetés, helytörténeti és természetjáró séták mellett gyermekjátékok, kézműves foglalkozások, bábmulatság és artista bemutató várta a családokat. Fellépett Berecz András mesemondó, a Csillagszemű Táncegyüttes, végül pedig Karosi Júlia jazzénekesnő zárta koncertjével a szemerkélő eső ellenére is derűs házavató ünnepséget.


A Lóvasút rekonstrukciójáról készült videók az alábbi linkeken érhető el:


Rövidített változat

Bővített változatNyomtatás