Pokorni Zoltán

További híreink

pokorni01

Már készül a homlokzat téglaburkolata, így kívülről lassan elnyeri végső formáját a Kulturális Szalon új otthona a Törpe utca 2. szám alatt. A klubok, foglalkozások, előadások látogatói várhatóan szeptember közepén vehetik birtokba az eddigiekhez képest sokkal komfortosabb körülményeket biztosító, modern épületet.

pokorni04

Teljes egészében megújult, színesebbé és barátságosabbá vált a Rácz Aladár úti házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői iroda. A beruházás része annak az egy évvel ezelőtt indult, nagyszabású önkormányzati programnak, amelynek keretében az összes hegyvidéki háziorvosi rendelőt felújítják.

pokorni01

129 hegyvidéki kisdiák döntött úgy, hogy megméretteti magát a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület rajzpályázatán, amelyen Sztehlo Lili üvegfestő színpompás ablakait színezhették újra – a különleges alkotásokból a Barabás Villában nyílt tárlat. Az ünnepélyes megnyitón nemcsak a verseny eredményét hirdették ki, de azt is bejelentették, hogy még az idén megkezdődhet Sztehlo Lili Szent Erzsébetet ábrázoló üvegablakának felújítása, amely 1942-ben, egy bombatámadás következtében hullott darabjaira.

pokorni03

Április első hétvégéjén immáron harmadik alkalommal rendezik meg a háromnapos Get Closer Jazzfesztivált a MOMKult-ban. A Jókai-teremben rendezett oldott hangulatú sajtóbeszélgetésen nemcsak az idei programról esett szó, hanem számos más kerületi jazzeseményről is.

 

pokorni02

Decemberben már a második pedagóguscsoport végzett a Hegyvidéki ONvédelem Program részeként meghirdetett továbbképzésen, amelyen az világhálón a gyerekekre leselkedő veszélyek kiszűrésére, és megelőzésére oktatják a kerületi szakembereket. A jól megérdemelt okleveleket Pokorni Zoltántól vehették át a tanfolyam résztvevői.

pokorni02

Felavatták a MOM Kulturális Központ átépített játszóterét, ahol számos új játék, például trambulin, pedálos körforgó és baba-mama hinta gondoskodik a gyermekek és szüleik gondtalan időtöltéséről. A fejlesztés során, a Magyar Telekom közreműködésével okos oszlopot is telepítettek, amely ingyenes és gyors vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosít, valamint a rajta elhelyezett térfigyelő kamerák segítségével a látogatók biztonságát szolgálja.

pokorni02

Két különböző, évszázadok óta rivalizáló műfaj kötött barátságot a Hegyvidék Galéria és a KOGART közös kiállításán, ahol Csernus Tibor festményei és Szmrecsányi Boldizsár, azaz Boldi szobrai egymást kiegészítve hívták vizuális elmélkedésre a látogatókat.

pokorni01

Novemberben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium. Az ebből az alkalomból megrendezett ünnepségen és szakmai fórumon, a Hegyhát úti intézmény félévszázados történetét mutatták be.

p01

Még mindig tabunak számít a szkizofrénia, holott a lakosság egy százaléka szenved ebben a súlyos mentális betegségben. Ráadásul nemcsak a kívülállók, hanem sok esetben a páciensek és családtagjaik sincsenek tisztában a kórkép valódi hátterével, a tünetekkel és a kezelés lehetőségeivel.

makk1

A kerületben élők szavazatai alapján a Makk VII kapta a Legjobb Hegyvidéki Étterem címet. A nagymúltú, tradicionális magyar ételeket kínáló vendéglő tulajdonosai Pokorni Zoltán polgármestertől vehették át az elismerő oklevelet és a győzelmet hirdető matricát.

pokorni02

A reformáció ötszáz éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepséget a KDNP XII. kerületi szervezete a farkasvölgyi Honfoglalási emlékligetben. Az itt található kopjafánál Bogárdi Szabó István református püspök, Pokorni Zoltán polgármester, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő és Gidófalvy Dénes önkormányzati képviselő helyezte el koszorúját.

pokorni02

Személyes felelősségünk, hogy hordozzuk és továbbadjuk 1956 örökségét, hogy a nemzeti helytállás ne csak a történelemkönyvek lapjain jelenjen meg, hanem ma is az egyéni döntés és felelősségvállalás iránytűje legyen – erről beszélt Fónagy János országgyűlési képviselő a Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i megemlékezésén.

pokorni01

Tizenhetedik éve annak, hogy megrendezésre kerül a Budai Oktatási Napok hagyományos őszi rendezvénysorozata. Az idei, MOMkult-ban tartott program is bővelkedett az érdekes témákban, többek között azt körbejárva, hogy milyen szinten fontos a humor a gyermekek nevelésében.

pokorni01

A Hegyvidéki Önkormányzat fejlesztéseként elkészült a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium új, tágas és akadálymentes, „E” jelű épülete, amelynek kialakítására az évek óta folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt volt szükség. A munkálatok nem állnak le: a Klebelsberg Központ finanszírozásával várhatóan még idén elkezdődik az „A” épület bővítése.

pokorni1

Rossz időjárási körülmények és nehéz terepviszonyok között is jól tudja majd használni a Budakeszi úti tűzoltó-parancsnokság azt az újonnan beszerzett, négykerék-meghajtású személygépkocsit, amelynek megvásárlásához a Hegyvidéki Önkormányzat nyújtott ötmillió forint támogatást. A járművet Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át Varga Ferencnek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének.

pokorni1

Három év szünet után, immáron tizennegyedik alkalommal ismét megrendezték Budapest legnagyobb szintkülönbségű kerékpár-, túra- és futóversenyét, az „Előzd meg a fogaskerekűt!”.  Közel 1800-an vállalkoztak a meredek megmérettetésre, de csupán nyolcan mondhatják el, hogy sikerült maguk mögött hagyniuk a Hegyvidék emblematikus közlekedési eszközét.

pokorni2

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez nemcsak a jelentős költségigényű energetikai beruházások járulhatnak hozzá, hanem azok a módszerek is, amelyek a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. E módszerek kidolgozására és próbajellegű alkalmazására kerül sor a közép-európai Together-projekt keretében, amelynek tapasztalatairól itt, a XII. kerületben rendezett konferencián számoltak be az érintettek, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai.

pokorni1

Az idősek világnapja alkalmából grandiózus operettműsorral és bőséges ajándékcsomaggal kedveskedett az önkormányzat a hegyvidéki szépkorúaknak. A MOM Kulturális Központban rendezett teltházas ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte a megjeneteket.

pokorni1

Több művész, több neves előadó, több helyszín, és a megszokott magas színvonal. Ez várja jövő február 19-27. között azokat, akik szeretnék meglátogatni Cziffra Fesztivál valamely előadását. Mi sem bizonyítja jobban a Hegyvidékről indult rendezvénysorozat létjogosultságát és sikerét, minthogy jövőre már a Müpa is otthont ad a programoknak.

pokorni1

Néked zeng ez a dal – énekelték a Kós Károly iskola nyolcadikos növendékei a Kiss János altábornagy utcai gondozási központban, ahol bensőséges ünnepségen köszöntötték 90. születésnapja alkalmából Nádas Katalint. A Magyar Rádió egykori zenei szerkesztője, számos közismert zenei mű szövegének fordítója és írója, Pokorni Zoltántól vehette át az önkormányzat, valamint a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ ajándékait. 

pokorni1

Befejeződött az idei év egyik legnagyobb kerületi útfejlesztése: teljes szerkezetében átépítették a Határőr utat a Gaál József út és a Ráth György utca közötti szakaszon. A beruházás részleteit Pokorni Zoltán polgármester ismertette a helyszínen.

pokorni_lovasut

Régi pompájában ragyog, és most már látogatható is az egykori zugligeti lóvasút díszes indóháza, amely a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria új otthonaként, valamint kulturális és rendezvényközpontként újult meg az elmúlt hónapokban. A különleges műemléképületet Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, valamint Balázs Attila, a helytörténeti intézmény vezetője adta át a nagyközönségnek.

pokorni_napelem

Az önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az Európai Unió 100%-os támogatásával a nyári szünet alatt megújult a Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskola épülete. A homlokzati falak és a tető utólagos szigetelésével, korszerű nyílászárók beépítésével, valamint a tetőre szerelt napelemes rendszerrel az intézmény gáz- és áramfogyasztása egyaránt jelentősen csökkenhet.

pokorni.hu

Díszpolgári címet kapott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke, a Budahegyvidéki Református Egyházközség lelkészi vezetője. A címmel járó kitüntetést Pokorni Zoltán polgármester adta át a lelkipásztornak, akinek tevékenységét Trócsányi László igazságügyi miniszter méltatta a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

dijatado_krisztik

„Öröm és remegés egyszerre” – ezek az érzések lettek úrrá Krisztik Csabán, a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagján, amikor az országos színházi évadnyitó gálán kiderült, idén ő kapja a Kaszás Attila-díjat. A Győri Nemzeti Színházban megrendezett patinás ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a jelöltekkel ezúttal is a művészet és nem pedig a színházipar gyarapodott.

pokorni03

Felavatták a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia új közösségi házát. Az Apor Vilmosról elnevezett épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg az átadási ünnepségen.

pokorni01

Űrkutatás, hídépítés, galériák élete, állatkert, építészet, atomerőmű. Csak néhány téma azon érdekes előadások közül, amelyekben része volt azoknak a szépkorú résztvevőknek, akik a Hegyvidék Kulturális Szalon által szervezett, szeptemberben indult Szalonegyetemre jártak – vagy, ahogy Menyhárt Éva, az intézmény vezetője mondta. „újra beültek az iskolapadba”.

pokorni04
Lezárult „A hónap hegyvidéki babája” címért zajló szavazás, amelyet májusban az első alkalommal hirdetett meg az önkormányzat a Facebook-oldalán. A szülők által nevezett három baba közül Gallus Linda Norina kapta a legtöbb szavazatot, akinek édesanyja és édesapja Pokorni Zoltán polgármestertől vehette át a nyertesnek járó ajándékot: egy műtermi babafotózást.
pokorni01
„Amikor a nemzetközi Agy-díjjal tüntettek ki, az az országnak is megbecsülést jelentett, a Széchenyi-díj és a Bolyai-díj a munkahelyemnek és tudományterületemnek is szólt, a XII. kerületi díszpolgárság viszont személy szerint nekem” – mondta Freund Tamás azon az ünnepélyes összejövetelen, amelyen Pokorni Zoltán átadta a két éve kerületünkben élő neurobiológusnak a Hegyvidék díszpolgára címet.
pokorni02
A Zöld Civil Együttműködés éves országos találkozója (Zöld OT) 1990 óta minden évben megrendezésre kerül, mindig más helyszínen és más szervezők által. E hétvégén első alkalommal tartják találkozójukat a környezetvédő szakemberek a fővárosban, a XII. kerületi Csillebérci Táborban.
pokorni04

A házak ablakait, a balkonokat és a belsőudvarokat díszítő növényekkel még otthonosabbá, élhetőbbét tehetjük lakókörnyezetünket. Ezt a célt szolgálja az immár tízedik alkalommal megtartott muskátli osztás is, amelynek keretében az önkormányzat idén mintegy 30 ezer tő virággal ajándékozta meg a kerület polgárait.

pokorni01
Elérte legmagasabb pontját a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium legújabb, tanévkezdetre elkészülő „E” épülete. Az önkormányzat közel félmilliárd forintos beruházásának eredményeképp ezúttal hat tanteremmel bővül a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, ám komoly kapacitásgondokkal küszködő oktatási intézmény.
pokorni04
Sajnálkozás és hárítás - ha őszinték vagyunk magunkhoz, az „egészséges többség” általában így viszonyul a fogyatékos emberekhez. Pedig az ő külön, sajátos világukban is vannak örömre okot adó dolgok. Például azoknak a fogyatékos gyermekeknek, akik a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválján találkoznak egymással évről-évre, és mutathatják be a hosszú hónapok alatt begyakorolt produkcióikat.
pokorni02
Újra fellobbant Hegyvidéken az olimpiai láng, a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő sportközpontban, ahol az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián az ókori játékok versenyszámaiban mérték össze tudásukat a kerületi diákok. Idén minden eddiginél többen vettek részt a programon, a 460 ötödikest egytől-egyig bajnoknak avatták, míg az év legjobb diáksportolói egy különleges pólóval is gazdagabbak lettek.
pokorni03
Kétmillió forint összegű támogatással „tankolták fel” a Hegyhát úti Gennaro Verolino iskolát azok a hegyvidéki polgárok, akik a MOL két töltőállomásán aktívan használták Hegyvidék Kártyáikat, illetve szavaztak arról, hogy az ily módon összegyűlt adományforintokat a sérült gyermekek fejlesztésére fordítsák. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester és Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója adta át a speciális intézményben tanuló diákoknak.
pokorni01
Otthon megöregedni címmel a tervek szerint még májusban pályázatot ír ki a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi idősek önálló életviteléhez nélkülözhetetlen akadálymentesítési munkák támogatására. Két önkormányzati bérlakásban, mintajelleggel már megtörténtek a szükséges átalakítások: az elvégzett munkákat az ott lakók mutatták be Pokorni Zoltán polgármesternek és Fonti Krisztina alpolgármesternek.v
pokorni03
A nagysikerű Városmajori Futóklub mintájára, immár a Normafán is szervezett körülmények között, profi edzők közreműködésével tréningezhetnek a sportág szerelmesei, valamint számos extra szolgáltatást is igénybe vehetnek.
pokorni05

Több mint tizenhárom éve annak, hogy elment közülünk, de rengetegen vannak, akik még mindig nem felejtették el őt. Ennek lehettek tanúi azok, akik ott voltak a Gesztenyés kertben, ahol legendás bokszolónk, Papp László születésének 91. évfordulóján szobrot avatott fel tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat.

pokorni01
Minden este egy-egy hazai és külföldi – ezúttal igazi sztárformáció – mutatkozott be a MOM Kulturális Központban a háromnapos II. Get Closer Budapest Jazzfesten, ami péntek este kezdődött el. A fesztiválhoz két kiállítás is kapcsolódik.
pokorni03
Átadták a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének új, önkormányzati beruházásban készült központját a Kiss János altábornagy utca 31. szám alatt. A költözésre az intézmény által ellátott feladatok és a dolgozói létszám jelentős bővülése miatt volt szükség.
pokorni03
Kerek évfordulóra, szülei találkozásának harmadik évében érkezett közénk a most két és fél hónapos Nándor, akinek Pokorni Zoltán polgármester adta át a kerület babacsomag-ajándékát.

pokorni03

A MOM Kulturális Központban tartotta meg március 15-i ünnepségét a Hegyvidéki Önkormányzat, a rendezvényen díjakat vehettek át azok, akik kiemelkedő teljesítményt mutattak fel a közösségépítés, a sport és a közbiztonság területén, továbbá jutalomban részesültek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton kiválóan szereplő gyerekek. Ünnepi gondolatait Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke osztotta meg a közönséggel.

pokorni03
pokorni01
pokorni03
pokorni03
pokorni01
pokorni03
pokorni03
pokorni01

Újjászületett a Hegyvidék egyik jelentős műemléke, a Budakeszi út 38-40. szám alatti Hild-villa. A most átadott épületet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete veheti birtokba.

 

pokorni02

A Jazzmikulás ajándékának is felfoghattuk azokat a bejelentéseket, amik a MOM Kulturális Központban december 6-án tartott sajtótájékoztatón hangoztak el. A XII. kerületben működő Get Closer rendezvényszervező iroda vezetője, Kleb Attila elmondta, hogy az idén első ízben lebonyolított háromnapos jazzfesztiváljukat jövőre március 24–26-ig rendezik meg, és világsztárok sora lép fel rajta.

pokorni03
A hajléktalanok téli krízisellátásához idén is segítséget nyújt a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javaslatára ezúttal vastag takarókat szereztek be az utcán élőknek. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester vitte el az utcai gondozószolgálat munkatársainak.A hajléktalanok téli krízisellátásához idén is segítséget nyújt a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javaslatára ezúttal vastag takarókat szereztek be az utcán élőknek. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester vitte el az utcai gondozószolgálat munkatársainak.
pokorni04
A Kiss János altábornagy utca 43-45. szám alatt Zöld Irodát nyitott az önkormányzat. Az új iroda fő célkitűzése, hogy a Hegyvidéken élők minél szélesebb körét bevonja a környezetvédelmi programok magvalósításába, és hozzájáruljon a környezettudatos személetmód népszerűsítéséhez.
pokorni01
A Normafa megújításáról, mindenekelőtt a természetvédelmi szempontokat és a sportolni vágyók igényeit összhangba hozó elképzelésekről esett szó az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztályának legutóbbi ülésén, amelynek a Normafa Síház biztosított helyszínt. Az eddig elért eredményeket és a megvalósítás előtt álló terveket Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője mutatta be a szakmai közönségnek.
pokorni02
Húsz éve működik a Márvány utcában a saját készítésű füstölt húsáruiról messze földön ismert Molnár hús- és hentesáru üzlet, amely kategóriájában toronymagasan a legtöbb szavazatot kapta a „Hegyvidék legjobbjai” versenyen. Az elismerő oklevelet Pokorni Zoltántól vehette át Molnár József üzletvezető tulajdonos.
pokorni02
pokorni01

A Hegyvidéki Históriák könyvsorozat tizenharmadik kötetét mutatták be a MOM Kulturális Központban november 9-én. Az új könyv a tavaly megrendezett helytörténeti konferencia előadásait adja közre szerkesztett formában.

fe_fe04

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából felavatta az önkormányzat Szmrecsányi Boldizsár „A szabadság szárnyaló madara” című szobrát a Gesztenyés kertben. Az avatást megelőzően ünnepi beszédet mondott Pokorni Zoltán polgármester, valamint kitüntetéseket adtak át hegyvidéki pedagógusoknak, közintézményi dolgozóknak.

pokorni01
pokorni03

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megrendezte az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája a Budai Oktatási Napokat. Ennek keretében, a MOM Kulturális Központban, konferenciát is tartottak, a „Gyermekközpontú nevelés a köznevelési intézményekben elnevezésű” programon a mesepedagógia és a tehetséggondozás kapott főszerepet.A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megrendezte az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája a Budai Oktatási Napokat. Ennek keretében, a MOM Kulturális Központban, konferenciát is tartottak, a „Gyermekközpontú nevelés a köznevelési intézményekben elnevezésű” programon a mesepedagógia és a tehetséggondozás kapott főszerepet.

pokorni02
Megújult a Svábhegy jelentős forgalmat bonyolító útvonala, a Mátyás király út a Költő utca és a Csillagvölgyi út között. A kerület és a főváros összehangolt beruházását Pokorni Zoltán polgármester, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója mutatta be az átadás alkalmából.
pokorni04

Ünnepelni hívta a kerületi önkormányzat a kerületben élő nyugdíjasokat és szépkorúakat. Az idősek világnapja alkalmából meghirdetett zenés programon Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester, három száz évnél idősebb kerületi polgárt is köszönthetett. A közel 1300 résztvevőt Mága Zoltán koncertje szórakoztatta.

pokorni01

A Normafa-rehabilitáció legjelentősebb idei beruházásaként megújult a Jánoshegyi út a Normafa és a Libegő felső végállomása között, a közel két kilométer hosszú szakaszon zöldsávval elválasztott, rekortán borítású futópálya is épült. A fejlesztést Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke adta át a sportolni vágyóknak.

A Normafa-rehabilitáció legjelentősebb idei beruházásaként megújult a Jánoshegyi út a Normafa és a Libegő felső végállomása között, a közel két kilométer hosszú szakaszon zöldsávval elválasztott, rekortán borítású futópálya is épült. A fejlesztést Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke adta át a sportolni vágyóknak.

pokorni05
Lakossági kezdeményezésre játszóteret és fitneszparkot épített az önkormányzat a Városkútnál. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt mozgási lehetőséget biztosító parkot Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a környékbelieknek.Lakossági kezdeményezésre játszóteret és fitneszparkot épített az önkormányzat a Városkútnál. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt mozgási lehetőséget biztosító parkot Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a környékbelieknek.
pokorni01
Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21–26-ig kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel immár két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. Fellép majd többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.
pokorni02
Idén is a nyári szünetre időzítette az oktatási intézmények felújítási és karbantartási munkálatait az önkormányzat. Ennek részeként, jelentős fejlesztések történtek a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában is, ahol a fűtés- és meleg víz rendszer korszerűsítése, több terem kifestése, valamint a tető szigetelése valósult meg. A beruházás hivatalos átadásán Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.
pokorni01
A közlekedésbiztonság javítását szolgáló fejlesztés valósult meg a Kútvölgyi út – Kútvölgyi lejtő – Alsó Svábhegyi út csomópontjában, melyet Pokorni Zoltán polgármester, Dr.Váczi János alpolgármester és Szűcs Panni a BKK kommunikációs igazgatója adtak át.
pokorni02
Díszpolgári címmel tüntette ki az önkormányzat dr. Báthory Katalin vegyészmérnököt, aki nemcsak szakterületén, a szabványosítás és a környezetvédelem világában, hanem fontos helyi és nemzeti ügyekben is elismerésre méltó eredményeket ért el másokkal együttműködve.
pokorni04

Jelentős fejlesztések történtek a nyár folyamán a Zugligeti Általános Iskolában. A földszinten egy további tantermet alakítottak ki, az iskolaalapítvány támogatásával elkészült a testnevelésórákon kiválóan használható, gumiborítású futókör, valamint felújították az udvar aszfaltburkolatát.

pokorni04

Szentté avatása alkalmából Kalkuttai Boldog Teréz anya szobránál koszorúzási ünnepséget rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ünnepségen a vendégek soraiban köszöntötték Arian Spassét, az Albán Köztársaság nagykövetét, Igor Esmerovot, a Macedón Köztársaság nagykövetét, Lulieta Nusi koszovói nagykövetet, Monsignore Germano Penemotét, az Apostoli Nunciatúra tanácsosát, Pokorni Zoltánt, a Hegyvidék polgármesterét és Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármestert.

pokorni02
Alig több mint egy éve üzemel a Kiss János altábornagy utcai Fragola, de a különleges kínálatának köszönhetően máris annyi rajongója van, hogy toronymagasan a legtöbb szavazatot kapta a fagylaltozók kategóriájában meghirdetett „Hegyvidék legjobbjai” versenyen. A díjjal járó oklevelet Pokorni Zoltán polgármester adta át Török Balázs tulajdonosnak.

pokorni01


Urban Green Belts, azaz városi zöldövezetek címmel, hét európai ország tizenöt városának, illetve szakmai szervezetének részvételével nemzetközi együttműködési program indult, amelynek vezetője a Hegyvidéki Önkormányzat. A projekt célja, hogy a partnerek olyan innovatív módszereket dolgozzanak ki, amelyekkel a meglévő zöldterületeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni.

pokorni07

Huszti Péter, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi rektora, az egykori Madách Kamara művészeti vezetője vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől „A Hegyvidéki Díszpolgára” kitüntető címet.

pokorni02

Töretlen népszerűségnek örvend a két évvel ezelőtt átépített Margaréta-játszótér, ahol az elmúlt hetekben karbantartási munkák, illetve újabb fejlesztések történtek a hely vonzerejének megőrzése érdekében. Az önkormányzat megbízásából elvégzett feladatokat Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester ismertette.

pokorni04

A Hegyvidéki Önkormányzat az idén is ünnepséget szervezett az intézményvezetők részére. Megköszönte a tanévben végzett munkájukat, és gratulált azoknak, akik kiemelkedő munkájuk eredményeként fővárosi és állami elismerésben részesültek az elmúlt esztendőben.

pokorni06

Bemutatták a Kaszás Attila-díj jelöltjeit: a közönség szavazatai alapján Csankó Zoltán, Schneider Zoltán vagy Spolarics Andrea veheti át idén a Kaszás Attila-díjat. Az elismerés céljait és a szavazással kapcsolatos tudnivalókat Szedlacsek Emilia, a kultúráért felelős államtitkárság főosztályvezetője, Pokorni Zoltán polgármester, valamint Vasvári Csaba színész, a Mozaik Művészegyesület alelnöke ismertette a MOM Kulturális Központban rendezett sajtótájékoztatón.

pokorni06

A Hegyvidéki Önkormányzat konferenciát tartott, bemutatva egy olyan programot, melynek az a célja, hogy újragondolja az iskolai menzák és közösségi terek fogalmát.

pokorni07

Ismét eredeti szépségében látható a különleges műszaki megoldásokat felvonultató, Melinda út 16. szám alatti Éden Társasház. Az idén hetvenöt éves épület teljes körű felújítása most ért véget, az ennek alkalmából rendezett házi ünnepségre Pokorni Zoltán polgármester is meghívást kapott.

pokorni01

Tunikába öltözött gyerekek vették birtokban egy délelőtt erejéig a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő sportközpontot. Az immár hetedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián 350 ötödikes diák küzdött meg egymással a korabeli ókori játékok versenyszámaiban. Első díjakat nem osztottak ki, valamennyi résztvevőnek járt a győzteseket megillető emlékérem, míg az év legjobb diáksportolói különleges ajándékkal lettek gazdagabbak.

pokorni02

Kihirdették a Normafa területén telepítendő esőbeállók és pavilonok tervezésére kiírt ötletpályázat eredményét: huszonkilenc elbírált pályaműből kettőt rangsorolás nélkül díjazott, kettőt kiemelt megvételben, illetve további ötöt megvételben részesített az önkormányzat. A zsűri szerint kreatív és magas minőségű megoldások születtek a komplex tervezői feladatra.

pokorni02

Egyedi kerékpárjelölő és regisztrációs rendszert indított el a kerületi rendőrkapitányság a Hegyvidéki Önkormányzattal együttműködve. Az új program célja a lopások megelőzése, illetve az, hogy könnyebben be tudják azonosítani a megtalált kerékpárokat.

pokorni03

A Széll Kálmán térről elköltöző okmányiroda kormányablakként nyílt újra a Kiss János altábornagy utcában: az új irodát Pokorni Zoltán polgármester, Fónagy János országgyűlési képviselő, Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár és György István kormánymegbízott adta át az ügyfeleknek.

pokorni04

Idén már nyolcadik alkalommal szervezett muskátli akciót a Hegyvidéki Önkormányzat. Az összesen 32 ezer palánta szétosztásában a szokásoknak megfelelően Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina, Váczi János valamint Kovács Lajos alpolgármesterek is részt vettek.

 

pokorni01

A gyermekes családoktól a nyugdíjasokig idén is sokan döntöttek úgy, hogy április utolsó szombatján, egy szép napos délelőtt kesztyűt és zacskót ragadnak, és másokkal együtt kitakarítanak egy kiválasztott hegyvidéki zöldterületet. Ezúttal az egykori Lóvasút-végállomás környezetét, a Rege parkot, valamint a Gaál József út menti erdőt tették rendbe a résztvevők.

pokorni03

„Próféta a saját hazájában?” címmel a kerület díszpolgárait bemutató beszélgetéssorozat indult a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete, valamint a MOM Kulturális Központ közös szervezésében. Az első vendég Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó volt.

pokorni05

A Hegyvidék legjobb üzleteinek járó díjat a pékségek kategóriájában egy tavaly nyáron nyílt Városmajor utcai üzlet kapta meg a kerületben élők szavazatainak jóvoltából. A Daily Pékség különlegességét az adja, hogy a prémium minőségű alapanyagokból összeállított, mesterséges adalékoktól mentes pékárukat Franciaországból hozzák sütésre kész formában.

pokorni04


Március 15-én, nemzeti ünnepünkön megemlékezést tartott az önkormányzat a MOM Kulturális Központban. Az ünnepi program részeként díjakat adtak át kiemelkedő közösségépítő munkát végző személyeknek, kiválóan tanuló és sportoló diákoknak, eredményes edzőknek, valamint azoknak a gyerekeknek, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témájában meghirdetett kerületi pályázaton a legjobban szerepeltek.

pokorni01

Ünnepélyes keretek között adták át a hegyvidéki Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület újonnan kialakított, Hajnóczy utcai bázisát. Az eseményen Pokorni Zoltán polgármester, a kerületi polgárok nevében is köszönetet mondott az öt évvel ezelőtt alapított civil szervezet önkénteseinek munkájáért, ami jelentős mértékben hozzájárul a Hegyvidék közbiztonságának fenntartásához.

pokorni04

2016 március 5-én „Éjszakai műszaki-mentési és elsősegélynyújtási gyakorlatot” tartott a Normafán a Közép-Budai Polgári Védelmi Egyesület (ÖPVE), a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület (Polgárőrség), az AMS Speciális Mentők és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány a Normafa Park munkatársaival közösen. A gyakorlat során egy ónos eső miatti, tömeges fakidőlésből eredő katasztrófahelyzet mentési és kárfelszámolási feladatait gyakoroltuk. A szituáció alapja a 2014 decemberében történt jégkár.

12810226_1112300942134827_884030201_o


Mikor válik tankötelessé a gyermek? Hogyan zajlik a beiratkozás? Milyen szempontok alapján javasolható még egy év az óvodában? Az iskolai jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról Pokorni Zoltán polgármester, Bak Ferenc tankerületi igazgató és Szöllősiné dr. Vári Zsuzsanna, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat kerületi tagintézményének vezetője adott tájékoztatást a leendő elsősök szülei számára rendezett fórumon.

pokorni02

Újabb tizenkét helyszínnel bővült a hegyvidéki térfigyelő-rendszer, ezzel immár negyvenöt kamera őrzi a kerületiek biztonságát. A fejlesztés részleteit Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester ismertette.

pokorni02

Belovics György tűzoltó alezredes, valamint Rauch Péter rendőr törzszászlós kapta meg idén a Hegyvidék Közbiztonságért díjat. Az elismerést Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a kiváló munkát végző szakembereknek.

pokorni03

Finom falatok, örökzöld slágerek, izgalmas játékok és jóízű beszélgetések – ismét remek hangulatú estet tölthettek együtt a hegyvidéki pedagógusok, akik a számukra rendezett bálon megmutatták, nemcsak tanítani, de lazítani is tudnak. Az ünnepelteket Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte a MOM Kulturális Központban.

pokorni04

A főváros gazdag zenei programjainak palettájáról hiányzott egy – hazai és külföldi muzsikusokat egyszerre felvonultató – jazzfesztivál. Ezért is örömteli hír, hogy háromnapos jazzünnepnek ad otthont a MOM Kulturális Központ április 22. és 24. között.

pokorni02
A kerületben élők már megkaphatták postaládáikban a Gyermeknevelés a Hegyvidéken című kiadványt, amelyben hasznos információkat találhatnak a családok a gyermekek iskoláztatása, óvodai vagy bölcsődei nevelése kapcsán felmerülő kérdésekben. Az önkormányzat gondozásában megjelent kötetet Pokorni Zoltán polgármester mutatta be a MOM Kulturális Központban.

pokorni05

A hagyományokhoz hűen advent utolsó vasárnapján az önkormányzat ismét karácsonyi ebéddel kedveskedett a Hegyvidéken élő rászoruló időseknek. Az ízletes fogásokat a MOM Kulturális Központ elegáns kupolatermében fogyaszthatták el a vendégek.

pokorni04

A Szamos Marcipán Szépkilátás Cukrászda kapta a legtöbb szavazatot az önkormányzat által meghirdetett Hegyvidék Legjobbjai versenyen. Az elismeréssel járó emblémát Pokorni Zoltán polgármester és Dr. Váczi János alpolgármester adta át a svábhegyi üzlet vezetőinek. A HTV tudósítása itt tekinthető meg.

pokorni01kis
Helytörténeti konferencián emlékeztek meg kerületünk jeles születésnapjáról. Idén 75 éve ugyanis, hogy 1940-ben megkezdte önálló működését kerületünk, a főváros XII. kerülete. Budapest 1873-as létrehozásakor 10 kerület felállításáról rendelkeztek, majd 1930-ban négy további kerület kialakításáról döntöttek.