Pokorni Zoltán

További híreink

Parkos pihenőhely lett a Libegő felső végállomása előtti, korábban aszfalttal burkolt tér, amit Gulyás Gergely országgyűlési képviselő és Pokorni Zoltán polgármester közösen adott át a kirándulóknak.

„Az egész város kirándulóhelye a Normafa, ahol az egyik legismertebb kirándulócélpont a Libegő felső végállomásának környezete” – mondta Gulyás Gergely, kerületünk országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség vezetője a felújított tér átadásán. A tárcavezető kiemelte, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat kormányzati támogatással hatalmas energiákat fektet abba, hogy a környék megújuljon. „Ha a sikeres fejlesztések és a természeti adottságok egymásra találnak, akkor a Normafa egyedülállóan vonzó pontja lehet Budapestnek” – tette hozzá.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem ver bennünket a fejlesztők átka: nincs időprés, »most vagy soha« kényszer” – utalt Pokorni Zoltán polgármester arra, hogy a kormány segítségével évek óta nyugodt tempóban tudják megvalósítani a Normafa-program egyes elemeit. Kitért rá, hogy a kormány nemcsak pénzzel segíti a munkálatokat, hanem azzal is, hogy bizalmat szavazott a Hegyvidéki Önkormányzatnak, és rábízta az állami terület kezelését.

A polgármester arról is szólt, hogy a Libegő János-hegyi állomásépülete előtti tér régebben buszforduló volt, illetve sokáig az autók használták. Most viszont a leromlott állapotú, töredezett aszfalttal borított területet parkosították, cserjéket, fákat ültettek, stabilizált murvaburkolatú sétányokat alakítottak ki, padokat, asztalokat telepítettek, valamint egy-egy büfé és mosdó számára mobil pavilonépületeket helyeztek el.

Az egykori – 1880-ban megnyílt, a második világháborúban pedig elpusztult – Jánoshegyi Vendéglő teraszának mindmáig megmaradt alapjain kilátópontot hoztak létre, ami az újonnan kialakított rámpának köszönhetően kerekesszékkel is könnyen bejárható. A Libegő felső állomásánál megvalósult környezetrendezés teljes költsége több mint 130 millió forint volt.

„A BKV fenntartásában működő Libegő még korszerűsítésre vár, az önkormányzat azonban elkészíttette az állomásépületek fejlesztésének terveit” – jegyezte meg Pokorni Zoltán. Elmondta, hogy a Libegő pályájának műszaki átalakítására vonatkozóan is megtették javaslataikat: például azt, hogy a székeket le lehessen lassítani a fordulóknál, ami nagy segítséget jelentene a nehezebben közlekedők számára.

A Normafa-program keretében jövőre a meglévő sífutó- és szánkópálya fejlesztése valósulhat meg. Jelenleg ezek engedélyezési eljárása zajlik, a megújított pályákat várhatóan a következő télen vehetik majd birtokba a látogatók – ismertette a polgármester az önkormányzat további terveit.Nyomtatás