Pokorni Zoltán

További híreink

A Kiss János altábornagy utca 43-45. szám alatt Zöld Irodát nyitott az önkormányzat. Az új iroda fő célkitűzése, hogy a Hegyvidéken élők minél szélesebb körét bevonja a környezetvédelmi programok magvalósításába, és hozzájáruljon a környezettudatos személetmód népszerűsítéséhez.

„A Hegyvidék a főváros legzöldebb része, egy főre 170 négyzetméter zöldterület jut. Ez egy kivételes adottság, aminek megőrzése és erősítése komoly felelősséget ró ránk” – mondta a kerület polgármestere a Zöld Iroda átadása alkalmából. Pokorni Zoltán szólt arról is, hogy a környezetvédelmi témákkal foglalkozó új iroda – amelyet újrafelhasznált papírból készült bútorokkal rendeztek be, ezzel is jelezve a zöld gondolatok iránti elkötelezettségüket – nemcsak arra alkalmas, hogy ügyintézés vagy tanácsadás céljából fogadja a hegyvidéki polgárokat, hanem közösségi programoknak is helyet tud biztosítani.

 

Kovács Lajos alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az újonnan alakult Zöld Iroda jelenleg két nagyobb, uniós támogatású projekt menedzselésében vesz részt. Az egyik célja, hogy kilenc önkormányzati épület energiafelhasználását 10%-kal csökkentsék, pusztán a felhasználói szokások megváltoztatásával. Az eredmények alapján az energiafelhasználást csökkentő módszereket a többi önkormányzati épületben is alkalmaznák a későbbiekben, illetve másokkal is megosztanák tapasztalataikat.

 

A másik projekt Urban Green Belts, azaz Városi zöldövezetek néven fut, ebben a Hegyvidéki Önkormányzat irányításával hét európai ország tizenöt városa és szakmai szervezete működik együtt. A hároméves program keretében a résztvevők innovatív módszereket kívánnak kidolgozni a meglévő zöldterületek fenntartható módon történő, a helyi közösségek aktív részvételével zajló kezelésére és fejlesztésére.

 

„Fő célkitűzésünk, hogy az itt élők minél szélesebb körét bevonjuk a környezetvédelmi programok megvalósításába, és az élet számos területén hozzájáruljunk a környezettudatos szemléletmód elterjedéséhez” – mondta Rózsa Zoltán, a Zöld Iroda vezetője, akinek meggyőződése, hogy jelentős beruházások nélkül, szemléletváltással is nagyon sokat tehetünk környezetünk állapotának javításáért. Ehhez az új iroda, mint megtudtuk, elsősorban tanácsadással, valamint rendezvények szervezésével kíván segítséget nyújtani – jövőre például egy fenntarthatósági nappal és rendezvénysorozattal is szeretnék mozgósítani a zöld gondolatok iránt fogékony hegyvidéki lakókat.Nyomtatás