Pokorni Zoltán

További híreink

Tokody Ilona Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának és a Magyar Állami Operaház örökös tagja vehette át az önkormányzat díszpolgári kitüntetését.

„A tehetség az, amikor valaki úgy születik, hogy már nagyon sok mindent tud.” Rév Lívia zongoraművész megfogalmazását Marton Árpád kulturális újságíró vette kölcsön Tokody Ilona művészetéről beszélve, abból az alkalomból, hogy a világszerte hírnevet szerzett operaénekesnő díszpolgári kitüntetést vehetett át a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

A laudációt tartó újságíró felidézte, honnan is indult a művésznő különleges pályája. Mesélt arról, ahogy gyermekként a Szeged melletti tanyavilágban, egy népiskola kertjében áhítattal hallgatta féltett kincsét, zöld táskarádióját, amiből „operák, operettek, népies műdalok szálldostak a puszta csöndjébe”. Már ekkor Házy Erzsébet, Németh Marika és a tenorok – Simándy, Ilosfalvy – lelkes rajongója és a „múzsák eljegyzett küldötte” lett.

Tudás és alázat – Marton Árpád mindenekelőtt e két, az énekesi berkekben különösen fontos tulajdonságot látja Tokody Ilona kivételes pályájának hátterében. Ezek juttatták a Tápai-rétről az operavilág csúcsaira, és avatták Pavarotti, Carreras, Domingo méltó és inspiráló partnerévé. „Az elrendelést, a művészsors rendelt voltát a stúdiumok csupán tudatosítják” – vélekedett az újságíró, aki szerint az operaénekesnő ritka tudatossággal építette be személyiségébe és művészetébe az őt ért hatásokat, „föld és ég inspirációit”.

„A Hegyvidék díszpolgárai a mi nagy embereink, akikre felnézhetünk, akik összetartanak minket, még ha nem is mind világsztárok. Vannak azonban köztük olyanok, akikkel a kerület határain kívül, akárhol Európában, vagy akár a tengeren túl is el tudunk büszkélkedni” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, majd egy személyes történettel vallotta be: Tokody Ilonával ő már évtizedekkel ezelőtt is dicsekedett. Egészen pontosan azért, mert ő volt az, aki a művésznő mártonhegyi házának nappaliját glettelte egyetemista korában, amikor pénzkeresetként a bölcsészettől meglehetősen távol eső munkákat is elvállalt. „Tokody Ilona már akkor, szemtelenül fiatalon világsztár volt, szerte a világon képviselt bennünket” – magyarázta büszkeségének okát a polgármester.

„Köszönettel tartozom a szüleimnek és a férjemnek, hiszen a családi támasszal sokkal könnyebb világhírűvé válni” – szólalt fel megilletődötten a díjazott, aki a Hegyvidéken élők közösségét is egy nagy családnak érzi.  Örömét fejezte ki, hogy sok ismerőse, barátja, kollégája jött el a köszöntésére, és megjelent az egyik legkedvesebb szomszédja, Simándy Józsefné is. Vele, illetve néhai férjével, a két évvel ezelőtt posztumusz díszpolgári címmel kitüntetett Simándy József operaénekessel régebben sok időt töltöttek együtt, közösen karácsonyoztak, szilvesztereztek, és kóstolgatták a kiváló tenorista saját készítésű balatongyöröki borait.

Tokody Ilona, bár szerette volna énekléssel is megköszönni a Hegyvidék díját és a méltató szavakat, a torkára ült meghatódottság miatt erre a díszpolgáravató ünnepségen mégsem kerülhetett sor. Énekelt viszont Muskát András operaénekes, aki egy sorrentói szerelmes dallal lepte meg feleségét kitüntetése alkalmából.Nyomtatás