Pokorni Zoltán

További híreink

A Hegyvidéken különösen nagy gondot jelent az óvodai, bölcsődei vagy a szociális területen a megüresedő álláshelyek betöltése, jelentősrészt amiatt, mert a közalkalmazottak számára gyakorlatilag megfizethetetlenek a környékbeli albérletárak. Ezért az önkormányzat az állam támogatásával teljes egészében felújította az Alkotás utca 21. szám alatti épületét, ahol közszolgálati apartmanházat hozott létre.

„Ez egy nagyon szép bérház, de nem így nézett ki másfél évvel ezelőtt: miután sikerült a korábbi bérlőknek új helyet találni, a lomtalanító munkások másfél emeletnyi magasságban, összesen hatszáz köbméter sittet, lomot, szemetet hordtak ki a megüresedett lakásokból” – illusztrálta a felújítás előtti állapotokat Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, a fejlesztés során, mintegy kétmilliárd forintból 58 lakás alakítottak ki a közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek – többek között óvónőknek, bölcsődei dolgozóknak, gondozónőknek, rendőröknek, hivatali alkalmazottaknak.


 

„A fővárosban 147 ezer forint az átlag, itt, a XII. kerületben ennél is magasabb az átlagos albérleti díj. Ezt szinte lehetetlen kifizetni a kezdő közalkalmazotti fizetésből” – indokolta a polgármester, miért döntöttek úgy, hogy létrehozzák az egész országban párját ritkító Fecskeházat az Alkotás utcában. Kitért rá, hogy a bérleti díjat az egyszobás lakások esetében a kereset 10 százalékában, a két vagy többszobás ingatlanoknál pedig a jövedelem 15 százalékában határozták meg.

A polgármester arról is beszélt, hogy a 40 év alatti bérlőknek legalább a bérleti díjjal megegyező összeget lakástakarék céljából félre kell tenniük, így a bérleti idő – legfeljebb öt év – lejártával esélyük nyílhat arra, hogy saját ingatlant vásárolhassanak. E kötelezettség alól a krízishelyzetben lévő, 40 év feletti lakók, valamint a rendőrégi dolgozók mentesülnek.Az Alkotás utcai épületet kívül-belül teljesen felújíttatta az önkormányzat. A lakások vadonatúj nyílászárókat és burkolatokat kaptak, felszereltségükhöz a beépített, gépesített konyha is hozzátartozik. Mivel a kis alapterületű otthonokban a mosógép túl sok helyet foglalna, ezért három szinten közös mosókonyhát alakítottak ki a lakóknak.


 

„Korábban Csepelen volt albérletem, aminek a bérleti díja és a rezsije is elég magas volt; mindemellett másfél órát kellett utaznom, hogy bejussak a munkahelyemre” – ismertette korábbi lakókörülményeit a Fecskeház egyik új lakója, az egri születésű Szidey Vivien, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki a debreceni egyetemi évei után, két évvel ezelőtt költözött Budapestre. Hozzá hasonlóan Észak-Magyarországról, Szécsényből jött Gajzinger Judit is, a Svábhegyi Bölcsőde dolgozója. Ő hat éve jött a fővárosba – az elmúlt években Kőbányáról járt dolgozni a Hegyvidékre.

Judit arról mesélt, hogy eddig a testvérével együtt bérelt egy lakást, de most egyedül költözött az Alkotás utcai házba. „Kicsit féltem attól, milyen lesz egyedül lakni, de itt biztonságban érzem magam” – mondta. Megemlítette azt is, hogy rendkívül nyitott a lakóközösség, bármikor számíthatnak egymás segítségére; a költözés napjaiban például az egyik szomszédja segített felfúrni a karnist, de ruhaszárítót is kapott kölcsön, amikor épp szükség volt rá. „Kicsit olyan, mint a Barátok közt” – jegyezte meg humorral, de találóan Vivien, mennyire családias hangulata van a most alakult Fecskeháznak.Nyomtatás