Pokorni Zoltán

További híreink

A Normafa megújításáról, mindenekelőtt a természetvédelmi szempontokat és a sportolni vágyók igényeit összhangba hozó elképzelésekről esett szó az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztályának legutóbbi ülésén, amelynek a Normafa Síház biztosított helyszínt. Az eddig elért eredményeket és a megvalósítás előtt álló terveket Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője mutatta be a szakmai közönségnek.

„Szeretnénk egy új fénykort teremteni” – mondta el a Normafa megújítását célzó tervek kapcsán Pokorni Zoltán polgármester a szakmai találkozón, utalva arra, hogy a környék az 1970-es években élte utolsó virágkorát, azóta minden csak „rozsdásodott, pusztult”. Hangsúlyozta, hogy a Normafa-program kidolgozásához nagyon sok szempontot kellett összeegyeztetniük az elmúlt években, hiszen az erdő nem lehet kizárólag a kutyasétáltatóké, a kerékpárosoké, a síelőké, vagy épp az erdészeké. A tervek kialakítása során ezért arra törekedtek, hogy „széthúzzák a használatot”, azaz ne csak a hegygerincet, hanem a völgyekben található, távolabbi helyszíneket is látogassák az emberek. „Békét kell teremteni és szabályokat kell hozni arra, ki milyen területet használhat” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a szabályokat csak akkor lehet betartatni, ha azokat az érintettekkel közösen alakítják ki.

 

„A feljegyzések szerint a Normafa már a XVII. század óta szolgálja a városlakók kikapcsolódását, de tömegesen a XIX. század végétől látogatják, ezért is épült meg 1890-re a fogaskerekű vasút vonala a Városmajortól egészen a Széchenyi-hegyig” – ismertette előadásában a történelmi előzményeket Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője. Szólt arról is, hogy a sísport az ismert dokumentumok alapján 1895 óta van jelen a hegyen szervezett formában, ekkortól kezdték kialakítani a sípályákat, amelyekből a XX. században összesen hét működött. Ezeken kívül két sísánc, valamint több síház is épült, sőt, egy locsolt szánkópálya is működött a Magyar Athletikai Club gondozásában.

 

Mikó Gergely elmondta, hogy a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve a régi sípályák közül egyedül a Kis-Normát szeretnék rendbe tenni, ahol a korábbiakhoz hasonlóan ismét működne egy csákányos felvonó, lenne esti világítás, valamint korszerű berendezésekkel a hópótlást is biztosítanák. A szánkózáshoz az Anna-réti játszótér melletti lejtőn, míg a sífutáshoz a Vasas-síház alatt található Szaniszló-réten teremtenének megfelelő körülményeket. A Vasas-síház korszerűsítését, mint megtudtuk, a fenntartó sportklub saját erőből kívánja megvalósítani.

 

Az intézményvezető arról számolt be, hogy a Normafa-progam keretében – amelyről hosszas, a hegyvidékiekkel, valamint zöldszervezetekkel és számos civil szervezettel folytatott egyeztetési folyamat után 2015 májusában, helyi népszavazáson szavazhattak a kerületben élők – már felújították a hegygerincen haladó, népszerű sétautat, újjáépítették az Anna-réti és a Libegő felső végállomásánál található játszóteret, valamint két új illemhelyet telepítettek, illetve egy meglévőt rendbe tettek. Az idei év legnagyobb fejlesztése a Jánoshegyi út átépítése volt, amelynek során az útpálya a korábbinál szűkebb keresztmetszetben teljesen megújult, mellette pedig zöldsávval elválasztott, rekortán borítású futópályát hoztak létre. Az út mentén hamarosan a jelenlét-érzékelővel ellátott világítás is elkészül, ami természetvédelmi okokból csak akkor kapcsol majd be egy-egy szakaszon, amikor épp elhalad arra valaki.

 

A Normafa-törvény az erdőterületek mellett megújításra váró műemléképületeket is a Hegyvidéki Önkormányzat kezelésébe adott, ezek közül a kormány Mikó Gergely tájékoztatása szerint az egykori Fácán vendéglő, a mellette található Hild-villa, valamint az egykori lóvasút-végállomás épületének helyreállításhoz biztosít forrásokat az elkövetkező években. Központi támogatást kap a kerület a fogaskerekű vasút meghosszabbítása és az Eötvös út új nyomvonalának kialakítása érdekében szükséges telkek megszerzéséhez is, továbbá a Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává váló részén egy parkoló kiépítéséhez, amelynek megnyitásával meg lehet majd szüntetni a Normafa Síház melletti parkolót és a buszfordulót.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztályának elnöke, Gerely Ferenc a szakmai programon arról adott hírt, hogy az önkormányzat megbízásából vizsgálatot készített a Normafánál található erdőterületek állapotáról és funkcióiról. Elmondta, hogy a kerület által kezelésbe vett mintegy 360 hektár erdőben vannak olyan egységek, ahol csak az élővilág fenntartása, a biológiai sokféleség megőrzése lehet a cél, így ide korlátozottan, kizárólag a kijelölt útvonalakon szabad beengedni a látogatókat.

 

Az erdészmérnök besorolása alapján a tájképi erdőtípus-kategóriába tartozik többek között a Virágvölgy és a Széchenyi-hegyi hajdani golfpálya területe, ahol az erdő látványának megőrzése kell törekedni, és ehhez kapcsolódóan érdemes lenne figyelni arra, hogy ne jöjjenek létre újabb spontán ösvények, mert nem szép és az erdőnek sem használ, ha mindenütt az intenzív taposás nyomaival lehet találkozni. Harmadik típusként a Normafa központi, nagy forgalmú részein lévő közjóléti-funkcionális erdőt jelölte meg a szakember, amelyre tapasztalatai szerint leginkább a parkszerű erdőállomány jellemző.Nyomtatás