Pokorni Zoltán

További híreink

Hager Ritta Kossuth-díjas kárpitművész nem mindennapi munkáiból nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A világ több táján bemutatott alkotások az adventi várakozás időszakában hívják gondolkodni az artisztikum kedvelőit.

„Csend! Csendes várakozás – Advent – ; itt kialakul a szeretet, alázat, odaadás… A csendben születik meg az alkotás. A csendben találod meg a mélyben kapott talentumod, és szerzett értékeid gyümölcsét.” – ezeket a gondolatokat mellékelte remekműveihez a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Hager Ritta, aki világhírű kárpitjait most a Hegyvidék Galériában mutatja be.

A magyar textilművészet egyik legkiemelkedőbb alkotója számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt már. Különleges szőtteseire nem elég a pillantás; a látogatónak hosszasan kell figyelnie a részleteket ahhoz, hogy megértse az üzenetet, amelyet Hager Ritta művei közvetítenek.

„A belső, nem szemmel, hanem lélekkel felfogható fényt ábrázolják ezek a csodálatos alkotások. A képeket titokzatos módon áthatják azok a fényfoltok, amelyek felénk sugároznak.” – méltatta a Kossuth-díjas kárpitművészt Lambert Zoltán plébános.

Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében így beszélt Hager Ritta pályafutásáról: „Érdekes végigkövetni azt, hogy a munkásságát éppen elkezdő fiatal textilművésznő miképpen élte meg a kitelepítést, s lett sikeres, eredményes és megbecsült művésze annak az országnak, amelyik így bánt vele. Alkotásait mindig maga szőtte – talán ezzel függ össze a mély csendhez, a belső és külső nyugalomhoz való erős vonzódás, amelyet ezek a képek magukban hordoznak. Megtiszteltetés ennek a szerény galériának az, hogy most itt láthatjuk azokat a remekműveket, amelyek már többször is bejárták a világot.”Nyomtatás