Pokorni Zoltán

További híreink

A hegyvidékiek szavazatai alapján meleg fehér színű, energiatakarékos LED fényforrású lámpákat szereltek fel a kerület több főútvonalán. A fejlesztést Pokorni Zoltán polgármester, Dr. Váczi János alpolgármester és Pap Zoltán, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője mutatta be a Németvölgyi úton tartott sajtótájékoztatón.

A nyár folyamán hatféle LED-es világítótestet teszteltünk a kerületben. A négyfajta útvilágítás és a kétféle gyalogátkelő-megvilágítás közül a hegyvidékiek szavazáson választhatták ki az igényeikhez legjobban igazodó megoldást” – ismertette a fejlesztés előzményeit a kerület polgármestere. Pokorni Zoltán arról számolt be, hogy a szavazás eredménye alapján, a szakmai érvekkel egybehangzóan az utak mentén egységesen a 3000 kelvin színhőmérsékletű, meleg fehér LED-eket szerelték fel, míg a zebráknál hasonló fényszínű, de nagyobb teljesítményű fényforrásokat helyeztek el a gyalogosok biztonsága érdekében.

A polgármester elmondta, hogy a közvilágítás fejlesztésére elsősorban környezetvédelmi okok miatt van szükség, hiszen az Európai Unió előírásának megfelelően 2020-ig 20%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását. A most felszerelt LED-ek a korábbi lámpákhoz képest az előzetes kalkulációk szerint 45%-kal kevesebb energiát használnak majd fel.

A BDK ügyvezetőjének tájékoztatása szerint az Apor Vilmos téren, a Csörsz utcában, az Istenhegyi úton, a Kék Golyó utcában, a Királyhágó téren, a Királyhágó utcában, a Németvölgyi úton, az Orbánhegyi úton és a Stromfeld Aurél úton összesen 235 korszerű LED-et helyeztek ki. Pap Zoltán szólt arról is, hogy az új világítótestek nemcsak kevesebbet fogyasztanak az eddigi nagynyomású nátriumlámpákhoz képest, hanem a fényszennyezés elleni előírásoknak is jobban megfelelnek, a LED-eknél ugyanis a fényt sokkal jobban lehet irányítani.

Váczi János alpolgármestertől megtudhattuk, hogy az új LED-lámpák mellé az év végétől úgynevezett „smart boxokat” is felszerelnek. Ezek a készülékek a környezeti paramétereket tudják majd monitorozni, például a levegő tisztaságáról, vagy a forgalom sűrűségéről szolgáltathatnak hasznos adatokat.

A HTV tudósítása itt tekinthető meg.

Dr. Váczi János blogbejegyzése itt olvasható.


Nyomtatás