Pokorni Zoltán

További híreink

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye beruházásban, a pénzadományoknak köszönhetően hamarosan elindulhat a többfunkciójú, szabadtéri misék rendezésére is alkalmas kis kápolna építése az Anna-réten. A Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett adománygyűjtés keretében már közel ötvenmillió forintot ajánlottak fel a hívek a kápolnaépítésre.

„Reális közelségbe került az Anna-réti kápolna megépítése” – jelentette be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Pokorni Zoltán polgármesterrel és Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen megtartott sajtótájékoztatón.

A bíboros felidézte, hogy az Anna-réten már a törökök kiűzését követően, a svábok betelepülésével egy időben kápolnát emelt Budakeszi népe. Ez a kis épület az idők során elpusztult, de a huszadik század elején ismét felmerült a kápolnaépítés igénye. Az első világháború után megjelent az engesztelés gondolata is a fátimai jelenések nyomán: Szűz Mária szívét kell engesztelni azért, hogy Isten megkímélje a világot az újabb háborúktól, a pusztulástól és a gyilkos emberi indulatoktól. Magánkinyilatkoztatások is történtek a kápolnával kapcsolatban, és bár ezeket az egyház hivatalosan soha nem hagyta jóvá, az imádkozó hívek újra és újra megjelentek a helyszínen – ma is sokan jönnek ide engesztelő imádságot végezni.

„Amikor kitört az ukrán háború, különösen erőssé vált a hívek részéről az igény, hogy fejezzük ki láthatóan, kézzelfoghatóan is a vágyunkat, a könyörgésünket a békéért, és azért, hogy Magyarország és a magyar nép sértetlenül kerüljön ki ebből a nagy nemzetközi viharból” – mondta Erdő Péter.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat a főegyházmegyével közösen pályázatot írt ki 2018-ban az Anna-réti kápolna tervezésére. Mintegy hatvan pályamű közül, két körben választotta ki a rangos zsűri Márkus Péter és Koczka Kristóf koncepcióját, amit Merkel Tamás építész segítségével véglegesítettek. A terv erénye a többfunkciós használat lehetősége: az épület zártan maximum 20 fő befogadására alkalmas, egy facsoport felé nyílóan mintegy száz embernek lehet szabadtéri misét tartani, míg a füves rét felé kinyitva akár ezer ember is összegyűlhet a kápolna előtt.

A polgármester hangsúlyozta, nem az több száz fős kőépület valósul meg, ami valaha Natália nővér látomásában szerepelt, hanem „egy olyan jel, ami nem vonja el a figyelmet a természetről, de alkalmat ad az elmélyülésre”. A Normafa nagyon kedvelt pontja a fővárosnak – tette hozzá –, sokan jönnek ide piknikezni, sétálni, sportolni, de legalább ennyire jelentős a szakrális használati mód is, ezért fontos, megfelelő körülmények között lehessen itt imádkozni.

Az önkormányzat az év elején indított adománygyűjtést a kápolna megvalósítására, amire a hívek mindezidáig több mint 47 millió forintot ajánlottak fel – közölte Pokorni Zoltán. Kiemelte a legjelentősebb adományozókat: egy orvos házaspárt, Márkus Szilviát és Márkus Attilát, valamint a Világ Királynője Engesztelő Mozgalomért Alapítványt, amely már elkészítette a kápolna harangját.

„Most egy sajátos templomépítés kezdődik” – vélekedett Soltész Miklós államtitkár. Mint mondta, a mostani, háborús, gazdasági nehézségek sújtotta időszakban nem állami, közösségi pénzekből, hanem elsősorban összefogással kell felépülnie a kápolnának. Megjegyezte, hogy Kovács Ákos zenész és Eperjes Károly színművész is az adományozók közé léptek elő és arra buzdítanak mindenkit, hogy ha teheti, segítse az építkezést.

Amennyiben Ön is támogatná a kápolna megépítését, köszönettel fogadjuk adományát. Az ehhez szükséges technikai információkat ebben a cikkben találja.Nyomtatás