Pokorni Zoltán

További híreink

Szentté avatása alkalmából Kalkuttai Boldog Teréz anya szobránál koszorúzási ünnepséget rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ünnepségen a vendégek soraiban köszöntötték Arian Spassét, az Albán Köztársaság nagykövetét, Igor Esmerovot, a Macedón Köztársaság nagykövetét, Lulieta Nusi koszovói nagykövetet, Monsignore Germano Penemotét, az Apostoli Nunciatúra tanácsosát, Pokorni Zoltánt, a Hegyvidék polgármesterét és Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármestert.

Szeptember 5-ét, amikor Teréz anya elhunyt, magyar kezdeményezésre az ENSZ közgyűlése a jótékonyság világnapjává nyilvánította 2012-ben. Az idei évfordulón került sor Teréz anya szentté avatási ünnepségére a róla elnevezett hegyvidéki téren.

 

„Négy évvel ezelőtt a volt albán nagykövet, Mira Hoxha ötletére és kezdeményezésére neveztük el ezt a kis teret Teréz anyáról, két évvel ezelőtt pedig felavattuk itt Mihály Gábor Teréz anyáról készült szobrát – idézte fel köszöntőjében a közelmúlt eseményeit Fonti Krisztina alpolgármester. – A szobor előtt mindig van virág, messziről jött tisztelők és környékbeliek egyaránt szeretettel emlékeznek Teréz anyára. Én is nagy tisztelője vagyok, mindig csodáltam ennek a kis, törékeny asszonynak a végtelen erejét és lelki nagyságát.”

 

Pokorni Zoltán polgármester kiemelte, hogy napjaink politikai vitái közepette Ferenc pápa Teréz anya szentté avatásával világos és kézzelfogható üzenetet küldött minden kereszténynek, minden európai embernek. „Mindnyájunk lelkében ott van mindkét erő: a félelem az idegentől, a mástól, a tőlünk különbözőtől, és ott van bennünk a részvét, a segítő szándék az elesett, a szegény, a kiszolgáltatott, a menekülő iránt. Teréz anya életének példája a részvétre, a segítésre, a kinyújtott kézre hív fel bennünket. Szentté avatása üzenet számunkra is, amin el kell gondolkodnunk. Tegyünk így valamennyien!” – zárta szavait a polgármester.

 

Az ünnepség résztvevői koszorúkat, virágokat helyeztek el a szobor lábánál. A megemlékezést Metykó Viktória Júlia fuvolajátéka tette meghitté.

 

Balajthy AnnaNyomtatás