Pokorni Zoltán

További híreink

Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított rendelőegységet. Az épület alsó szintjén a 3-as házi gyermekorvosi körzet, míg az emeleten, most már a 10. számú felnőtt háziorvosi rendelő fogadhatja a hegyvidéki betegeket.

 

A Hegyvidéki Önkormányzat 2016 őszén indította el rendelő-felújítási programját, melynek köszönhetően tizenkét helyszínen, tizenhat felnőtt és gyermek háziorvosi rendelő újulhatott meg. A projekt fókuszában a korszerűsítés mellett az egységes megjelenés, a betegbarát hangulat és az akadálymentes környezet megteremtése állt. A négyéves beruházás utolsó állomása a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti épület volt. Az itt üzemelő gyermekorvosi rendelővel kapcsolatos munkálatok két évvel ezelőtt értek véget, a felújítás összköltsége bruttó 134 577 654 Ft volt, melyet az önkormányzat az Egészséges Budapest Program támogatási forrásából valósított meg. A korszerűsítés során a nyílászárók, a vizesblokkok, a burkolatok, a felületképzések, az elektromos- és a fűtési hálózat, valamint a gépészezi rendszerek is megújultak, a 212 m2-es terület racionalizálásával a rendelők tere átjárhatóbb és kihasználhatóbb lett, valamint akadálymentes illemhelyeket is sikerült kialakítani. A váróteremben új padok és asztalok szolgálják a betegek komfortját. „A háziorvosi rendelőben négy gyermekorvos és kilenc védőnő praktizál, akik mintegy 8000 hegyvidéki családot látnak el. Nagy öröm számunkra, hogy a kicsik is vidám környezetebe érkezhetnek szüleikkel, nagyszüleikkel. Az átalakításnak köszönhetően most már a fertőző betegek, az egészséges páciensek és a tanácsadásra érkezők is külön bejáraton jöhetnek az elkülönített vizsgálatokra” – beszélt a részletekről Fonti Krisztina alpolgármester.

A komplex felújítási projekt második, és egyben utolsó fázisaként az emeleten, 226 m2-en négy háziorvosi praxis számára rendelő, fektető váró és kiszolgáló helyiséget alakítottak ki, de itt működhet a Hegyvidéki Betegirányítás diszpécserközpontja is, amely jelentősen hozzájárul az ellátás gördülékeny működéséhez. Az új, akadálymentes felnőtt háziorvosi rendelő bruttó 379 723 319 Ft-ból jöhetett létre, melyet az önkormányzat saját forrásból, valamint az Egészséges Budapest Program során elnyert 300 millió Ft-ból finanszírozott.

A Pannonterv Kft. tervei alapán megvalósult kivitelezés részeként megújult a tető, a teljes héjazat és az ereszcsatorna, a műemlékvédelmi épület homlokzati díszítőelemeit rekonstruálták, a faszerkezetű ablakokat pedig korhű nyílászárókra cserélték, de a gépészeti, illetve elektromos hálózatot is korszerűsítették. Az épület előtt négy parkoló kapott helyet, az akadálymentes közlekedés érdekében személyfelvonó szolgálja a mozgáskorlátozott betegeket. „Az egykor vámházként működő, a kerület határán álló épület nagyon komoly történelmi múlttal rendelkezik, ezért nagyon örülünk annak, hogy értékként újulhatott meg” – mondta Nagy Gergely műemlékvédelmi építész, aki szakértő csapatával korábban a Zugligeti Általános Iskolát is felújította.

 

„Minden háziorvosi rendelőnk egységes, derús, skandináv stílusú arculatot kapott. A gyermek és felnőtt betegek most már megnyugtató környezetben látogathatják orvosaikat” – emelte ki Pokorni Zoltán, aki arra is kitért, hogy a rendelők felújítása közül a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti épületre a legbüszkébbek. „A legnehezebb és a legdrágbb projekt volt, hiszen valójában egy fontos műemlék épületet újítottunk fel, amiben szinte mindent cserélni kellett. Azt gondolom, sikerült megvalósítanunk az elképzeléseinket: a földszinten és az emeleten is kellemes hangulatú rendelőkbe érkezhetnek a páciensek. S bár itt vagyunk Buda egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a háromrétegű üvegablakoknak köszönhetően a külső zajból semmit nem lehet hallani” – jegyezte meg a polgármester, aki a kihívásokról is mesélt lapunknak. „A Hegyvidék mind a tizenhat háziorvosi rendelőjét korszerűsítettünk. Nem volt egyszerű, de sikerült megoldanunk, hogy a felújítások ellenére az orvosok és a védőnők zavartalanul tudják fogadni a betegeiket. A költözések során az optimális munkafeltételeket is szem előtt kellett tartanunk. Embert próbáló feladat volt, hat év alatt jutottunk a végére, de úgy gondolom, megérte, elégedettek vagyunk a végeredménnyel!” – emelte ki a polgármester.


„Örülünk az új helyszínnek! Korábban egy szobában, váltásban dolgoztunk a kollégákkal, itt viszont saját rendelőnk lehet, ráadásul a betegeket is jóval kellemesebb környezet várja” – osztotta meg véleményét dr. Kenyeres Zsuzsanna felnőtt háziorvos, aki közel harminc éve praktizál a Hegyvidéken.Nyomtatás