Pokorni Zoltán

További híreink

Kilencven éve született, és hatvan évvel ezelőtt nyerte meg harmadik olimpiai bajnoki címét Papp László. A jeles évfordulók alkalmából, a MOM Kulturális Központban, műsoros emlékesten idézték fel minden idők legismertebb és legsikeresebb magyar ökölvívójának, Hegyvidék díszpolgárának alakját.

 

Papp László volt a világ első ökölvívója, aki három egymást követő olimpián nyert aranyérmet, magyarként elsőként bokszolhatott a profik között és nem talált legyőzőre: huszonkilenc meccsen huszonhétszer győzött és csak kétszer döntetlenezett – hangzott el a Papp László születésének 90. és harmadik olimpiai bajnoki címének 60. évfordulóján, a MOM Kulturális Központban megtartott emlékesten, ahol a bevezetőt követően Pokorni Zoltán beszélt a legsikeresebb magyar ökölvívó és a Hegyvidék kapcsolatáról.

A polgármester mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselő-testület 2014-ben fogadta Hegyvidék díszpolgárai közé Papp Lászlót, aki ezer szállal kötődik a kerülethez. Fiatal korában a Magyar Optikai Műveknél dolgozott, itt kezdett bokszolni és vált sportolóvá. Később az Óra utcába költözött, és élt egészen haláláig. Aktív sportolóként, majd sportvezetőként is rengeteg időt töltött a Normafán, ahol az ökölvívók erőnléti edzéseket tartottak.

 

„Ma arra a napra is emlékezünk, amikor Papp László megszerezte harmadik olimpiai bajnoki címét Melbourne-ben. Nehéz elképzelni, mit élhetett át akkor az olimpiai csapat, amelynek tagjai a versenyen értesültek az 56-os forradalom eseményeiről. Papp László úgy lett 30 évesen ismét olimpiai bajnok, hogy közben otthonról rémisztő hírek érkeztek” – emlékeztetett Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy néhány héttel ezelőtt a MOM Kulturális Központ színháztermében az Arany diákjai adtak műsort az 56-os forradalom alkalmából. A diákok eljátszották, hogyan vigasztalja Papp László azokat az ismerőseit, akiket veszteségek értek a forradalom alatt, vagy a megtorlás időszakában. Papp László ugyanis hazajött, pedig ő sem tudhatta, mi vár rá itthon.

„Legendákra szükségünk van, ezért választottuk díszpolgárnak. Mert nekünk kellenek csillagok, akikre nemcsak felnézhetünk, hanem rajtuk keresztül emlékezhetünk, és otthonosan érezhetjük magunkat szűkebb pátriánkban” – hangsúlyozta Hegyvidék polgármester köszönetet mondva mindazoknak, akik életben tartják Papp László emlékét.

 

Ifj. Papp László egy rövid történettel idézte fel édesapja emberi és sportolói kvalitásait. A melbourne-i olimpia döntője után a vereséget szenvedő Jose Torres kijelentette, hogy ilyen pofonokat még életében nem kapott. Erre Papp László azt válaszolta: ha minőségi pofonokat akar, jöjjön Magyarországra.

 

N. Pál József, irodalom- és sporttörténész szerint Papp László a legnagyobb magyarok egyike, személye beépült a magyarok tudatába. A hatalom elengedte profinak feltehetően azért, mert a Kádári vezetés demonstrálni akarta a világ felé, hogy nyitottak vagyunk, és nem követjük mindenben a Rákosi érát. Aztán gyorsan megbánták az engedékenységet, hiszen Papp Laci folyamatosan győzött, amikor profiként EB-t nyert, jött is az ukáz, hogy be kell fejeznie a pályafutását. A hatalom nem tudott volna mit kezdeni azzal, hogy Magyarországnak profi világbajnoka van, ez nem fért össze az ideológiával.

Bár a történteket sohasem tudta feldolgozni, mégis a maga derűjével, tartásával élt tovább bizonyítva, hogy félreállítani lehet, de megtörni soha.

Puskás Ferenccel együtt sokáig ők jelentették a reményt, ami oly fontos volt azokban az időkben. Egy napon született Bartók Bélával, míg Vörösmarty Mihály éppen a melbourne-i olimpiai címének megszerzése napján látta meg a napvilágot – sorolta a párhuzamokat N. Pál József, aki szerint Papp László hangos szavak nélkül testesített meg a Szózat örökérvényű üzenetét – „Hazádnak rendületlenül” –, és lépett be a legnagyobb magyarok közé.

 

A méltatásokat követően Presser Gábor, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongorista és énekes, Szűcs Antal Gábor, gitáros, Tátrai Tibor, Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, Jámbor Janka (cselló) és Nagy Míra (zongora) szórakoztatta a MOM Kulturális Központ színháztermét zsúfolásig megtöltő közönséget.Nyomtatás