Pokorni Zoltán

További híreink

Újjászületett a Hegyvidék egyik jelentős műemléke, a Budakeszi út 38-40. szám alatti Hild-villa. A most átadott épületet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete veheti birtokba.

 

Számos jobb-rosszabb átépítés után nagyszerű minőségben újult meg a Hild-villa, amely körül „kivirágzott a táj” – méltatta a műemlék épület és kertje rekonstrukcióját Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke az átadóünnepségen. Hozzáfűzte: Kokas László építész kiválóan egyeztette össze a 19. század adottságait a 21. század igényeivel, az itt működő kutatóintézet dolga pedig az lesz, hogy a komoly teljesítményt létrehozó, 1945 utáni magyar művészet eredményeit objektívan felmutassa.

 

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár – aki korábban önkormányzati képviselő volt a kerületben – arról beszélt, hogy a Hegyvidék híres a gyönyörű villaépületeiről. Ezek egyike a most megújult műemlék, amely egy olyan építész otthona volt, aki nagymértékben hozzájárult a reformkori Pest-Buda arculatának kialakításához. Hild József közel kilencszáz épület – köztük számos villa, bérház, középület és templom – tervét készítette el élete során.

 

Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy Hild Józseftől több épület is fennmaradt a Hegyvidéken, közülük a Fácános területén található egykori fogadóépület is megújulhat rövidesen a kormány támogatásával. Az MMA kezelésében lévő Hild-villa felújítása kapcsán elismeréssel szólt a munkálatok végeredményről, a műemlék épületet és kertjét ugyanis korszerű és környezetkímélő technológiával – például geotermikus energiával működtetett hűtéssel és fűtéssel, csapadékvizet hasznosító öntözőrendszerrel – sikerült újjávarázsolni.

 

A Budakeszi út 38-40. szám alatti, 1844-ben épült Hild-villa, valamint a mellette található, Svájci villa vagy Nyári lak néven is emlegetett kisebb épület felújítása a műemléki hatóságokkal történt hosszas egyeztetési folyamatot követően, ez év januárjában kezdődött meg. A villaépületben – amelynek hátsó részét kis mértékben kibővítették – munkaállomásokat, irodákat, valamint könyvtárat és előadótermet alakítottak ki a kutatóintézet dolgozói és látogatói számára.Nyomtatás