Pokorni Zoltán

További híreink

Dr. Báthory Katalint, a Hegyvidék díszpolgárát 90. születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte az önkormányzat.

 

Pokorni Zoltán polgármester egy a miniszterelnök által aláírt díszoklevelet, valamint csokoládékkal és teákkal teli ajándékkosarat, Daróczi Krisztina, a Szépkorúakért a Hegyvidéken program szociális szervezője pedig egy szép virágcsokrot adott át dr. Báthory Katalinnak, a Hegyvidék díszpolgárának 90. születésnapja alkalmából. „Állítom, Honthy Hannának nem volt ilyen sikere” – leplezte meghatottságát humorral az ünnepelt, akit otthonában köszöntöttek.

 

A polgármester megcsodálta a nappali falán függő festményeket. Kiderült, hogy az elegáns, fiatal hölgy, párizsi látkép előtt, Báthory Katalin nagymamája, ezáltal a beszélgetés a családi múlt felidézésére terelődött. Kató néni mesélt történelmi nevet viselő családja hat generációjának históriájáról, gyermekkoráról, amit az újabb és újabb államhatárok közé kerülő felvidéki, kárpátaljai Eszeny községben töltött. Szó esett a kisebbségi kérdésről és a környezetvédelemről, amely az ünnepelt szakterülete volt, már 1968-ban tervezetet készített az országosan bevezetendő szelektív hulladékgyűjtésről. Végül Báthory Katalin elárulta: „Nem tudok senkiről az egész családban, aki ilyen magas kort ért volna meg, mint én.”

 

„A Hegyvidéken egyre többen vannak, akik átlépték a kilencvenedik életévüket, imponáló szellemi frissességben – jegyezte meg Pokorni Zoltán. – A kerületben nagyrészt képzettek, tanultak az emberek. Ez feladatot ró ránk, hogy a meglévő erőforrásokat, a gondozási központok, napközik infrastruktúráját, az emberi, szellemi energiát hogyan tudjuk a legjobban felhasználni. Ebből a felismerésből fakad a Szépkorúakért a Hegyvidéken program, amelyben igyekszünk a »fiatal« nyugdíjasokat bevonni egyfajta önkéntes munkába, hogy a náluk idősebbeket segítsék, társaságot nyújtsanak számukra. Ezért hirdettük meg az »Otthon megöregedni« programot is, hogy pusztán fizikai akadályok miatt a szellemileg ép, magukkal rendelkezni tudó emberek ne kényszerüljenek felügyelet alá. Segítséget nyújtunk a lakások átalakításához úgy, hogy a lehető legtovább tudjanak a saját környezetükben maradni. Édesapám is hasonló korú, mint Kató néni – tette hozzá a polgármester –. Nyolcvannyolc esztendős, még autót vezet – persze, kicsit izgulunk, amikor a volán mögé ül.”

 

A szerteágazó, színes beszélgetést ünnepi tortaevés zárta.

 

Balajthy AnnaNyomtatás