Pokorni Zoltán

További híreink

Két különböző, évszázadok óta rivalizáló műfaj kötött barátságot a Hegyvidék Galéria és a KOGART közös kiállításán, ahol Csernus Tibor festményei és Szmrecsányi Boldizsár, azaz Boldi szobrai egymást kiegészítve hívták vizuális elmélkedésre a látogatókat.

Sokakat vonzott a Hegyvidék Galéria évzáró tárlata, amelyen a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal (KOGART) közösen a tíz évvel ezelőtt elhunyt Csernus Tibor festményeit és a kerületben élő Boldi szobrait sorakoztatták fel. A világszerte ismert és elismert művészek a maguk eszközeivel, az artisztikum nyelvén mesélnek alakokról, formákról, az emberi test mivoltáról.
„Két különböző művész kiállítása ez. Aki teheti, jöjjön el, nézze meg. Csernus Tibor az egyik legkiválóbb magyar festő volt. Boldival kapcsolatban nagyon elfogult vagyok. Egyrészt egy igazán varázslatos és barátságos személyiség, másrészt egy igen kifinomult és tehetséges szobrászművész. Sokan a turulszoborról ismerik őt, de az nem egy tipikus Boldi mű. Kevesen tudják róla, hogy az önkormányzat melletti Erkel szobor is az ő alkotása. Nagy kedvencem a Gesztenyés kertben található 1956-os emlékműve, a Szabadság szárnyaló madara” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester a nagyszabású kiállítás megnyitóján, ahol azt is elmondta, hogy büszke a Hegyvidék Galériára, amiért nem csak kerületben élő művészeknek ad bemutatkozási lehetőséget.
„A szobornak és a festménynek is térre van szüksége ahhoz, hogy érvényesülni tudjon. Csernus Tibor a szobrászattól eltérően nem elvesz az anyagból, hanem építkezik. Vonalakból, formákból és színekből jönnek létre formátlan, arctalan alakok, amelyek aztán a szemünk előtt válnak emberré. Boldinak nagyon finom ívű, a redukció sűrűségéből és a minimalizált formákból kialakuló szobrai szintén előttünk válnak alakokká. Márvány és bronz alkotásai tekintélyükkel ellökik maguktól a nézőt, ugyanakkor hívogatják is, hogy érintse meg. Incselkedés van ezekben a művekben” – méltatta a tárlatot Kosinsky Richárd, a KOGART művészettörténésze.
„Hegyvidéki szobrászként nagyon jól esik, hogy egy ilyen szép és rangos helyen is bemutathattam az alkotásaimat. Úgy érzem, hogy a festmények és a szobrok nagyon jól kiegészítik egymást. Csernus Tibort 2001-ben ismertem meg, nagyon szoros kapcsolat volt köztünk. A kezdetekben sokat segített a párizsi kiállításokon való megjelenésekben” – mondta a Munkácsy Mihály-díjas Boldi.
Balázs Attila, a Hegyvidék Galéria vezetője sikerként könyvelte el az évzáró kiállítást. „Felemelő érzés, hogy a befektetetett munka meghozta a gyümölcsét. Itt nemcsak látogatói szám, hanem művészeti érték is van. Magasra tettük a lécet, de jövőre is olyan programokat tervezünk, amivel megőrizhetjük a galéria magas színvonalát”

A kiállítás megtekinthető 2018. január 22-ig.
Nyomtatás