Pokorni Zoltán

További híreink

Űrkutatás, hídépítés, galériák élete, állatkert, építészet, atomerőmű. Csak néhány téma azon érdekes előadások közül, amelyekben része volt azoknak a szépkorú résztvevőknek, akik a Hegyvidék Kulturális Szalon által szervezett, szeptemberben indult Szalonegyetemre jártak – vagy, ahogy Menyhárt Éva, az intézmény vezetője mondta. „újra beültek az iskolapadba”.

Aki kívülállóként tért be a Hegyvidék Kulturális Szalon által szervezett Szalonegyetem „tanévvégi” eseményére, nem egy szokványos ünnepségbe csöppent bele, hanem egy jól tapinthatóan baráti, családias légkörben találta magát. A szép zenei és prózai műsorral indult program után a Hegyvidék Televízió által készített rövidfilm került levetítésre, s amelyben a Szalonba járók meséltek arról, hogy számukra mennyi örömöt jelent az, hogy bőséggel válogathatnak a hely adta lehetőségekben – legyen szó a festészet és zene tanulásáról, a Szalonegyetem előadásairól, vagy éppen gyalogtúrákról, gyógy- és meridián tornáról, szakorvosok estjeiről.

 

„Annak, hogy tényleg létezik a tudásvágy fogalma, és az az öröm, amit az új ismeretek megszerzése jelent, az az itt megjelentek által is jól látható” – mondta Pokorni Zoltán, aki Menyhárt Évával közösen adta át a hatvannyolc bizonyítványt és az édességet is tartalmazó ajándékcsomagot azoknak, akik a legszorgalmasabban látogatták az elmúlt „tanév” során a Szalonegyetem előadásait. Előtte azonban még megjegyezte, hogy amikor bő öt évvel ezelőtt létrejött a Kulturális Szalon, azzal elsősorban az idősek számára akartak tartalmas időtöltést biztosítani, majd megjelentek a kismamák és a gyerekek is, és az ő igényeik mentén tovább bővült a programok palettája. Mint mondta, boldog országokban úgy építik a parkokat, hogy megfigyelik, mely helyeken tapostak ki ösvényeket az arra járó emberek, és ott alakítanak ki járdákat. Valahogy így alakult, formálódott a Szalon is: Menyhárt Éva igen érzékenyen mérte fel, hogy milyen igények mentén kell kitaposni az utat, alakítani a programokat az érdeklődők számára, és a Szalonegyetem is így jött létre.

 

Ma csak egy gond van a Szalon körül: túl kicsi lett a sok látogató számára. Ez a kérdés viszont január környékén meg fog oldódni, mikoris átadásra kerül a jóval nagyobb teret biztosító Törpe utcai új épület, s amelyhez azt kívánta Pokorni Zoltán, hogy a négyszer nagyobb helyen se párologjon el az a családiassá vált hangulat, és az a közösségi élmény, ami az elmúlt években a Böszörményi úti helyiségben kialakult.

 

A Kulturális Szalon júniusban és júliusban is várja a látogatókat, majd az augusztusi vakációt követően szeptemberben folytatódnak a programok, köztük a Szalonegyetem „új tanévével”.

 

 

 Nyomtatás