Pokorni Zoltán

További híreink

A Hegyvidéki Históriák könyvsorozat tizenharmadik kötetét mutatták be a MOM Kulturális Központban november 9-én. Az új könyv a tavaly megrendezett helytörténeti konferencia előadásait adja közre szerkesztett formában.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény 2015 őszén szervezte meg a hatodik Hegytörténeti konferenciát, a XII. kerület létrejöttének 75. évfordulója alkalmából. Különböző tudományterületek képviselői ismertették a legfrissebb, a Hegyvidékkel kapcsolatos kutatási eredményeiket. Ezek jelentek meg most nyomtatásban, a Hegyvidéki Históriák könyvsorozat tizenharmadik köteteként.

 

A könyvbemutató ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester mindenekelőtt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény kiemelkedő szerepéről beszélt, amit a XII. kerület múltjának megőrzésében tölt be. A kötetben olvasható, a Zugliget nagy múltú épületeiről szóló tanulmány kapcsán elmondta, milyen tervei vannak az önkormányzatnak ezekkel. Elhangzott, hogy megújul az egykori, Hild József által tervezett Fácán Nagyvendéglő, megmentenék a kerület legrégebbi lakóházát, a Czillich-majort, valamint hogy az egykori lóvasút-végállomás épületébe költözhet a helytörténeti gyűjtemény. Pokorni Zoltán kifejezte reményét, hogy a következő helytörténeti konferenciát már a megújult lóvasútépületben lehet megtartani.

 

A most megjelent könyvet Breinich Gábor, a Budapesti Honismereti Társaság elnöke mutatta be szakmai szemmel, kiemelve a tanulmányok közérthető, mégis szakmai stílusát, valamint azt a szerteágazó tudásanyagot, ami a budai kiskocsmák világán át a művészeti életen keresztül egészen a második világháború kerületi pusztításáig terjed. A kötet megvásárolható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben (XII., Beethoven utca 1/b).

B. A.Nyomtatás