Pokorni Zoltán

További híreink

2016 március 5-én „Éjszakai műszaki-mentési és elsősegélynyújtási gyakorlatot” tartott a Normafán a Közép-Budai Polgári Védelmi Egyesület (ÖPVE), a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület (Polgárőrség), az AMS Speciális Mentők és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány a Normafa Park munkatársaival közösen. A gyakorlat során egy ónos eső miatti, tömeges fakidőlésből eredő katasztrófahelyzet mentési és kárfelszámolási feladatait gyakoroltuk. A szituáció alapja a 2014 decemberében történt jégkár.

A forgatókönyv szerint a Normafa Park munkatársai a helyzet folyamatos romlása és a turistautakra dőlt nagyszámú fa miatt délután az ÖPVE és a Polgárőrség segítségét kérik. Személyi sérülésről ekkor még nem volt tudomásunk, ezért a hivatásos szervek bevetése nem indokolt.


A kérésünkre az említett szervezetek azonnal megkezdték tagjaik riadóztatását, akik 17 órára nagy számban több beavatkozó gépkocsival, illetve a Kékes Kutató mentők egy speciális sebesültszállító ATV járművel megjelentek. A Normafa Park telephelyén felállított vezetési ponton az irányító törzs megkezdte a működését, ahol a résztvevők tájékoztatást, eligazítást és munkavédelmi oktatást kaptak a balesetek elkerülése érdekében.


A csapatok tíz feltételezett kárhelyen dolgoztak 4 műszakimentő-járőrrel és 2 elsősegélynyújtó-járőrrel. A helyismeretet, tájékozódást a Normafa Park munkatársai segítették. A mentés során bejelentés érkezett vélhetően erdőben rekedt sérültekről, akiket a beavatkozó egységek hamarosan meg is találtak. A mentés során a könnyebb, illetve súlyos sérültek fák alól való kiszabadítása, majd elsődleges ellátása a helyszínen az ÖPVE részéről megtörtént, majd a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány által részünkre bocsátott ATV járművel az erdőből a legközelebbi közúton várakozó mentőautóig a sérülteket elszállítottuk, ott a helyszínre érkező AMS Speciális Mentőknek átadtuk. A teljes élethűség kedvéért a sérülteket a Magyar Imitációs Társaság biztosította. Ők többnyire ilyen gyakorlatokra kiképzett orvostanhallgatók voltak, akik nemcsak külsőleg voltak a súlyos sebesülésekre tökéletesen kimaszkírozva, hanem hangokban, illetve viselkedésükben is az adott sebesülésre jellemzően viselkedtek.


A „sérülteket” innen a kialakított bázisra szállítottuk, ahol felmelegedés, újra „sminkelés” után újra „eltűntek” a kárhelyeken. Sikeresen próbáltuk ki a Normafa Park új mentő hordágyát és egy, a vontatásához szükséges, úgynevezett ATV szállítóeszközét is, mely remekül megállta a helyét a keskeny utakon, illetve erdős terepen is.


A gyakorlat lezárásaként a résztvevők közösen értékelték az elvégzett feladatokat.


A gyakorlatot megtekintette Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidék polgármestere, Veres Péter tűzoltó alezredes, az FKI Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, valamint munkatársai, Segyevi Zoltán, a XII. kerületi Rendőrség kapitányságvezetője, továbbá a Hegyvidék TV és Hegyvidék újság munkatársai.


Ezúton köszönjük a közös munkát minden résztvevőnek és résztvevő szervezetnek. Reméljük, hogy éles helyzetben is ilyen sikeresen tudunk együtt dolgozni.

 

Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény

 Nyomtatás