Pokorni Zoltán

További híreink

Akár négyszáz gyermek, köztük a táplálékallergiások étkeztetését is képes megoldani az egy épületben, egymás felett működő Zugligeti Bölcsőde és Zugligeti Óvoda felújított konyhája – derült ki azon a bejáráson, amelyen Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester tájékozódott a pályázati támogatás felhasználásával megvalósult önkormányzati beruházás eredményeiről.

A bölcsődékben mindig saját konyhában készül az étel, az óvodák ellátásáról viszont a FH Gasztro gondoskodik a kerületben. Egyetlen kivétel a Zugligeti bölcsőde és óvoda, ahol minden kisgyermek helyben készített finomságokat kap. Az épület földszintjén, a bölcsődei részen eddig is volt konyha, ezt újította fel a nyár folyamán az önkormányzat.

„Manapság nincs túl sok önkormányzatoknak kiírt pályázat, ezért is örültünk a Pénzügyminisztérium felhívásának, ami óvodai konyhák fejlesztéséről szólt. Korábban már indultunk hasonló pályázatokon sajnos sikertelenül, most viszont megkaptuk a támogatást” – ismertette az előzményeket Pokorni Zoltán. A költségek nagyobb részét az önkormányzat vállalta, a Pénzügyminisztérium pályázatán 40 millió forintot sikerült elnyerni. Ez két évvel ezelőtt történt, ám tekintettel a pandémiára, és a szülők kifejezett kérésére a munkálatokat csak idén nyáron kezdték meg. A korszerűsítés augusztus végéig tartott.

A polgármester elmondta, hogy rendkívül szigorúak az előírások, emiatt kellett egy szinte az űrállomásokra emlékeztető, hőszivattyús légtechnikai rendszert beépíteni. De nemcsak az szellőztetés, valamint a hűtés és fűtés újult meg. Kicserélték a padló- és falburkolatokat, a szanitereket, a vezetékeket, a nyílászárókat, valamint rozsdamentes asztalokat vásároltak. És ez még nem minden, ugyanis a főzőkonyha mellett egy új diétás konyhát, illetve a húsok és zöldségek tárolására szolgáló fagyasztóhelyiségeket is kialakítottak, míg az emeleten megtörtént a tálalókonyha átépítése.

„Az új főzőkonyhából egy lift viszi fel a fogásokat az emeltre, ahol a tálalókonyhában adják ki ezeket az óvodásoknak. Ami azért jó, mert így ők is élvezhetik a finomságokat méghozzá frissen, hiszen nincsen szükség melegítésre” – hangsúlyozta a polgármester hozzátéve, hogy az alkalmazottak mellett jelenleg a bölcsődében 156, míg az óvodában 134 gyerekre főznek, de ennél lényegesen nagyobb a konyha kapacitása. Teljes üzemben akár négyszáz fő élelmezése sem jelentene gondot.Nyomtatás