Pokorni Zoltán

További híreink

Milyen eszközökkel, megoldásokkal lehet segíteni a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét a Normafa rehabilitációja során? Ez a témája annak a közösségi tervezési programnak, melyet a Hegyvidéki Önkormányzat a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen indított el a sérültekkel foglalkozó intézmények, szervezetek képviselőinek bevonásával.

A közösségi tervezés első állomásaként a résztvevők megbeszélést tartottak az Anna-réten, ahová már egy megújult, kerekesszékkel is könnyen járható út vezet a Normafától. A találkozón Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: céljuk, hogy a Normafa és környékének rehabilitációja során olyan megoldások szülessenek, melyek a fogyatékkal élő emberek igényeit is figyelembe veszik. Pokorni Zoltán polgármester ehhez hozzátette: szeretnék, ha az érintettek képviselői megosztanák tapasztalataikat arról, milyen gondjaik voltak eddig a terület használatával, illetve beszélnének vágyaikról, amelyekkel gazdagítani lehetne az önkormányzat több év alatt megvalósítandó terveit.


Az önkormányzat megbízásából idén megvalósuló munkák kapcsán Borbíró Zoltán, a Zöld Hegyvidék Konzorcium projektvezetője elmondta, hogy az ősz folyamán elkészül a sétányfelújítás a Normafa út és a Libegő felső állomása között. A stabilizált murvaburkolattal és szegélyekkel ellátott sétány, amely babakocsival, kerekesszékkel is jól használható, a Normafa és az Anna-rét között 3 méter, az Anna-rét és a Libegő között pedig 2 méter szélességben újul meg. Az Anna-réten teljesen átalakul a játszótér, amely mellett illemhely és pelenkázó, valamint ivókút is épül.


A fogyatékkal élőket is érintő további tervekkel kapcsolatban Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője arról beszélt, hogy nemcsak akadálymentesítésben gondolkodnak, hanem új lehetőségeket szeretnének teremteni a sérült embereknek. Például egy olyan túraútvonalat, illetve sífutóútvonalat alakítanának ki, ahol a látássérültek önállóan tudnak közlekedni, de gondoltak arra is, hogy a sípálya-rekonstrukciót követően speciális sporteszközöket szereznek be, amelyekkel mozgássérültek is síelhetnének. Rendezvényeket, programokat, közös kirándulásokat is szerveznének a fogyatékkal élőknek.


Fördős-Hódy Erzsébet építészmérnök, az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont szakmai vezetője a megbeszélésen arról kérdezte az önkormányzat munkatársait, hogy a Normafa környékének rendezését követően hol parkolhatnak majd a mozgássérültek, továbbá lesznek-e a területen fogyatékkal élő gyerekeknek tervezett játszóeszközök? Pokorni Zoltán válaszából kiderült, hogy a síház melletti parkoló megszüntetését követően a Konkoly-Thege Miklós úton kialakítandó új parkoló legfelső részén, a hegygerinchez legközelebb jelölnék ki a mozgássérültek által használható parkolóhelyeket. A fogyatékos gyermekeknek való játszótér kapcsán Mikó Gergely azt mondta, hogy terveznek ilyet, elképzeléseik szerint a Széchenyi-hegyen, a sérültekkel foglalkozó Gennaro Verolino iskola közelében biztosítanának ennek helyet a későbbiekben.


A jelenlévők közül többen is úgy vélték, hogy integrált játszóterekre lenne szükség, ahol az egészséges és a sérült gyerekek együtt tölthetik idejüket. Erre már a kerületünkben is van jó példa, a Nemzetközi Pető Intézet óvodájában – derült ki az intézmény vezetőjének, Antoni Gáborné Henics Erika beszámolójából. Harsányi Eszter, egy sérült gyermek édesanyjaként és a MagicMe tervezőcsapat tagjaként arra hívta fel a figyelmet: nem csak a játszóterek, hanem maguk a játszóeszközök is lehetnek integráltak, amit együtt használhatnak a sérültek és az egészségesek.


A már felújított sétautak kapcsán Fehér Anna nővér, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola vezetője, valamint Juhászné Schönhardt Ildikó, a Gyengénlátók Általános Iskolájának munkatársa is úgy vélte, hogy a kiépített fém szegély nehezen követhető fehér bottal, ezért a látássérülteknek magasabb szegélyre lenne szükségük. A polgármester jelezte, hogy a most megújult, forgalmas sétaút esetében gondolni kellett arra is, hogy a szegély ne jelentsen botlásveszélyt, ezért helyezték azt egy szintbe az úttal; ugyanakkor meg fogják vizsgálni, hogy a későbbiekben felújításra kerülő útvonalaknál lehet-e majd alkalmazni a látássérültek igényeihez igazodó megoldásokat.


„A fogyatékkal élő gyerekek számára több kalandgócot lehetne kialakítani” – fogalmazott Simon András, a Fejlesztő Napközi Otthon munkatársa. Felvetette, hogy lehetőséget teremthetnének a terápiás lovaglásra, valamint érdemes lenne a Libegőt mozgássérültek szállítására is alkalmassá tenni, illetve akadálymentesíteni a Gyermekvasutat. A játszótéri csúszópályára véleménye szerint speciális beülőt kellene felszerelni, hogy azt sérült gyerekek is használhassák.


A terápiás lovaglás lehetséges helyét keresi az önkormányzat, az elképzelések szerint valahol a Széchenyi-hegyen jelölhetnének ki erre a célra egy területet – reagált Vásárhelyi Tibor projektvezető az elhangzott javaslatra. Dávid Gábor, a TRENECON Tanácsadó és Tervező Kft. közlekedési szakértője a Libegővel kapcsolatban azt mondta, hogy az csak akkor lenne alkalmas mozgássérültek szállításra, ha a felvonó egyes székeit az állomásokon külön is le lehetne lassítani – ehhez a megoldáshoz azonban a teljes rendszert át kellene építeni. A Gyermekvasút járműállományát korszerűsítené a MÁV, amely tervezi, hogy kerekesszék-emelőket szerel majd fel egyes kocsikra.


Az Anna-réten folytatott beszélgetés végén Pokorni Zoltán megköszönte a megjelenteknek, hogy aktív közreműködői voltak a közösségi tervezés első találkozójának. A polgármester arra kérte a sérültekkel foglalkozó szervezetek képviselőit, hogy jöjjenek el ismét az ősz folyamán megtartandó, következő programra, ahol már részleteiben fogják megtárgyalni a konkrét javaslatokat.
Nyomtatás