Pokorni Zoltán

További híreink

Új emelettel bővült a Tamási Áron iskola „A” épülete: a közel félmilliárd forintos beruházást az önkormányzat finanszírozta, hogy végleges megoldással segítse az évek óta férőhelyproblémákkal küzdő intézményt.

„A Tamási a legnépszerűbb hegyvidéki iskola, a jelentős mértékben megnövekedett tanulólétszám az állami fenntartóra és az önkormányzatra egyaránt feladatot és felelősséget ró. Mi igyekeztünk a felelősségünknek megfelelni” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester a főépület új szintjének hivatalos átadása alkalmából.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy az intézmény fejlesztését nem most kezdte az önkormányzat. Évekkel ezelőtt elkészült az ebédlőt is magában foglaló, öt tantermes épület, majd a tornacsarnok, illetve ahhoz kapcsolódva három további tanterem, orvosi szoba és az új könyvtár. Ideiglenes megoldásként a Dobsinai utcában, valamint konténerépületekben biztosítottak helyet az oktatáshoz, a férőhelyproblémák végleges rendezése érdekében pedig megtervezték az új „E” épületet, valamint az „A” épület bővítését.

Az új épület kialakítását – annak ellenére, hogy 2017 elején az iskolák irányítása mellett a működtetés is állami hatáskörbe került – az önkormányzat vállalta korábbi ígéretéhez híven, míg az emeletráépítés feladata a Klebelsberg Központé lett. A hat tantermes „E” épület tavaly elkészült az önkormányzat fejlesztésében, a tankerület viszont mégsem tudta elindítani a beruházását. Az iskolába járó hegyvidéki gyerekek elhelyezésének megoldatlansága miatt döntött úgy a kerületi képviselő-testület, hogy az „A” épület bővítésének feladatát is magára vállalja.

„A két beruházásra együtt több mint egymilliárd forintot költöttünk. Ez a 16-17 milliárd forint éves költségvetésből gazdálkodó önkormányzat számára igen jelentős összeg, ám a bővítést el kellett végeznünk annak érdekében, hogy a hegyvidéki polgárok gyermekei megfelelő körülmények között tanulhassanak” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

„Az önkormányzat segítségével egy újabb álom vált valóra” – mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, a Tamási Áron iskola korábbi igazgatója az „A” épület régóta tervezett bővítése kapcsán. Hozzátette, hogy az állami intézményfenntartó intézte a három új terem berendezését, ahol korszerű feltételeket biztosítottak az oktatáshoz.

Az elnök arról is szólt, hogy külsőleg hamarosan teljesen megújulhat az intézmény: az „A” épület homlokzatának eddig érintetlenül hagyott részeit tennék rendbe egy energiahatékonysági pályázat keretében. Terveik szerint jövő nyáron végeznék el a szükséges homlokzati hőszigetelést és nyílászárócseréket.

„A minőségi oktatás méltó teret kapott” – foglalta össze benyomásait Fonti Krisztina alpolgármester. Megjegyezte, az iskola egykori diákja, Békés Ádám építész tervei alapján az új szinten szép, tágas, modern termeket, illetve közösségi tereket kaptak a gimnazisták, akik ötleteikkel, javaslataikkal maguk is hozzájárultak ahhoz, hogy komfortossá tegyék környezetüket.

Hutter Róbert, a Tamási diákönkormányzatának elnöke, a tankerületi diáktanács vezetője úgy érzi, jobban magukénak érzik a diákok intézményüket és szívesebben is tanulnak, ha közreműködhetnek az iskola otthonosabbá tételében. Nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy kikérték a véleményüket a közösségi terek berendezésével kapcsolatban: komolyan vették a felkérést, és a legjobb ötletek felhasználásával háromdimenziós terveket készítettek. Az általuk javasolt bútorokkal, kiegészítőkkel – amiket az iskola alapítványa fog megvásárolni – várhatóan még idén berendezhetik a zsibongót.

„Most már mindenki egy helyen van, ugyanakkor a különböző korosztályok elkülönítetten tanulhatnak” – emelte ki az ideiglenes oktatási helyszínek megszűntetésének, illetve a bővítések előnyeit Karacs Zsuzsanna igazgató. Az intézményvezető kitért rá, hogy az új osztálytermeket a kor követelményeinek megfelelően „okos táblákkal” szerelték fel. Légkondicionáló berendezések is kerültek a termekbe, az ablakok pedig elektronikusan vezérelhető alumínium árnyékolókat kaptak, hogy a kora őszi és késő tavaszi, napsütéses időben se legyen bent elviselhetetlen meleg.

Az emeletráépítéssel együtt liftet is kialakítottak az „A” épületben. Az igazgató elmondta, több mozgássérült tanulójuk is van, bizonyos órákra pedig a Pető Intézetből érkeznek hozzájuk fiatalok, ezért különösen fontos számukra, hogy az intézményüket mindenki akadálymentesen tudja használni.Nyomtatás