Pokorni Zoltán

További híreink

Félidejéhez érkezett a Hegyvidéki Rendelőfelújítási Program: átadták az Ugocsa utcai háziorvosi rendelőt, amit hatodikként újított meg az önkormányzat.

„A tavaly elindított rendelőfelújítási programunk közepénél járunk: hat helyszín már megújult, 2020-ig pedig a fennmaradó hatot kívánjuk rendbe tenni” – adott helyzetjelentést az önkormányzat nagyszabású egészségügyi beruházássorozatáról Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, a hatodikként sorra került Ugocsa utca 6/b szám alatti háziorvosi rendelő teljes felújításon esett át, a munkálatok ideje alatt a Böszörményi úti ideiglenes rendelőben fogadták betegeiket az orvosok. „Ez az átmeneti állapot nagyjából két hónapig tartott, de egy nappal sem tovább, mint ahogy terveztük: a kiváló szervezésnek köszönhetően időben kész lett a beruházás” – dicsérte kollégái munkáját.

Váczi János alpolgármester arról beszélt, hogy a fejlesztés során megszépült a váró, valamint megújultak a vizesblokkok, köztük az akadálymentes illemhely. Kicserélték a rosszul szigetelő homlokzati nyílászárókat, valamint az összes belső nyílászárót; a rendelőhelyiségek hangszigetelt ajtókat kaptak. Korszerűsítették az elektromos hálózatot és a fűtésrendszert, illetve a burkolatokat is mindenütt megújították. A váróban új széksorokat, asztalokat helyeztek ki, az orvosi szobákat beépített szekrényekkel szerelték fel, ezzel együtt pedig az orvosok is újakra cserélték saját bútoraikat.

„Minden rendelő más-más adottságú, így a felújítások során eltérő problémákat kell megoldani, a lényeg azonban, hogy a végeredmény ugyanolyan legyen: a Hegyvidéken mindenkinek ugyanolyan színvonalú szolgáltatást kell kapnia” – hangsúlyozta Fonti Krisztina alpolgármester. Hozzátette, hogy az Ugocsa utcai rendelőben is olyan átalakítások történtek, amik egyszerre szolgálják a betegek és az itt dolgozók komfortját. Ennek jegyében szüntettek meg például egy kihasználatlan öltözőfülkét, hogy az egyik rendelőhelyiséget – ahol két orvos is dolgozik – kibővíthessék. A dolgozók szociális blokkját szintén átépítették, ahol kis teakonyhát alakítottak ki az étkezéshez.

„A korábbi években is sok segítséget kaptunk az önkormányzattól, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassunk, de ami most megvalósult, az álmaink netovábbja” – fogalmazott dr. Várhegyi Krisztina. A háziorvos elmondta, hogy 21 éve dolgozik az Ugocsa utcai rendelőben, aminek helyiségeit a kezdetekben még a mentőszolgálattal közösen használták. Az akkori, zsúfolt állapot egyáltalán nem biztosított ideális működési körülményeket, a problémákat pedig csak tetézte, hogy 1997-ben egy gázrobbanás történt a társasházban, ami miatt náluk is megrongálódtak a nyílászárók.

A doktornő úgy véli, mostanra európai színvonalú lett a rendelő, és ezzel a véleményével nincs egyedül: betegei is hasonlóképp értékelik az átalakítás eredményét. Barátságosak lettek a helyiségek, megszűnt a zsúfoltság, a dobozokban felhalmozott iratok helyett végre világos, rendezett, tágas terek fogadják az ide érkezőket, akik nincsenek kevesen: a két rendelőhelyiségben működő három praxis összesen közel négyezer páciens ellátásáról gondoskodik.Nyomtatás