Pokorni Zoltán

További híreink

Posztumusz díszpolgári címet adományozott az önkormányzat Simándy József operaénekesnek, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze a ma élő nemzedékek tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével. A kitüntetést a tenorista özvegye, Simándy Józsefné Hegedűs Judit vette át Pokorni Zoltán polgármestertől a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

„Hazám, hazám, te mindenem! Tudom, hogy mindenem neked köszönhetem...” – hallhattuk oly sokszor a Bánk bán sorait Simándy József előadásában, aki nem sak emlékezetes szerepében, hanem egész életével a szülőhaza iránti kötődés fontosságát példázta. A posztumusz díszpolgáravatón Szőnyi Erzsébet zeneszerző is felidézte laudációjában, hogy a külföldre gyakran hívott tenoristát hiába próbálta marasztalni több neves európai operaház, számára ugyanis az jelentette az igazi örömöt, ha magyar közönségnek énekelhet. „Személye a 20. századi magyar kultúrtörténet ikonikus alakja, aki egy adott korban csodálatos hangjával hallgatók ezreinek érzelmeit fejezte ki” – magyarázta a zeneszerző, aki szerint Simándy József egész művészi pályáján a csúcson volt.


Az ő életműve cáfolja azt a régi mondást, miszerint senki sem lehet próféta a saját hazájában” – fogalmazott Pokorni Zoltán, s megjegyezte: jól mutatja a kerületünkben élt operaénekes iránti szeretetet, elkötelezettséget, hogy nagyon sokan eljöttek a díszpolgáravató rendezvényre. A polgármester úgy érzi, régi adósságot törlesztett az önkormányzat a díszpolgári cím adományozásával. Szerinte Simándy József emléke, hangja összeköt bennünket; „művészetének erejével magukból formálunk valamivel többet, s tudunk közösségé válni általa”.


Pokorni Zoltán polgármester a posztumusz kitüntetést Simándy József özvegyének adta át. Simándy Józsefné Hegedűs Judit a díjátadón felelevenítette, hogy 1963-ban költöztek be Mártonhegyi úti házukba, ahol 34 évig éltek együtt. Férje 1997-ben hunyt el; halála után két évvel a Hegyvidéki Önkormányzat egy emléktáblát helyezett el a házuk falán. A táblaavatáson Áder János is beszédet mondott. Az özvegy arról számolt be, hogy férje emlékét országszerte gondosan ápolják – például a szülővárosában, Kistarcsán, valamint Balatongyörökön, ahol nyarait töltötte, díszpolgárrá avatták, valamint egy-egy szobrot is állítottak a tiszteletére. A Magyar Állami Operaház szintén kiemelt figyelmet fordít életművére, jövőre programsorozatot szerveznek születésének 100. évfordulója alkalmából.


Az ünnepségen több élőzenei produkcióval is megörvendeztették a vendégeket. Fellépett Kálnay Zsófia, a 2013-as Nemzetközi Simándy József Énekverseny győztese, a Pannonia Sacra iskola énekkara, valamint a felső-krisztinavárosi plébánia kórusa, amelyben Simándy József kisebbik lányának hat gyermeke is énekel. A műsort követően egy kis emlékkiállítást tekinthetett meg a közönség MOM Kulturális Központban, abban a teremben, amely 2011 óta a tenorista nevét viseli.
Nyomtatás