Pokorni Zoltán

További híreink

A Szent Ferenc Kórház és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével kardióösvényt alakítottak ki a Normafán.

„A hosszú élet titka nem csak a genetikára vagy a szerencsére vezethető vissza, legalább ennyire fontos a rendszeres testmozgás. Ezért érdemes a sportolást fiatalon elkezdeni, hogy idős korunkban is megőrizhessük aktivitásunkat” – mondta Gulyás Gergely, a Hegyvidék országgyűlési képviselője a Normafán kialakított kardióösvény avatásán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért rá, hogy korosztálytól függetlenül sokan látogatják a Normafát, aminek megújításába az önkormányzat egy helyi népszavazással megerősített programmal fogott bele három évvel ezelőtt, a kormány pedig folyamatosan biztosítja a szükséges forrásokat.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a hegygerinc sétaútjainak rendbe tételével, a Jánoshegyi út átépítésével és az intelligens világítással ellátott futóút kialakításával, az Anna-réti és a Libegő felső végállomásánál lévő játszóterek felújításával, a hosszú éveken át üresen álló, elhanyagolt állapotú Hotel Olimpia elbontásával, továbbá a Normafa alsó „kapujaként” a hajdani zugligeti lóvasút állomásépületének műemléki rekonstrukciójával már vannak látványos eredményei a 2015-ben elindított önkormányzati programnak.

A program keretében jelenleg is zajlik a Zugligetben az egykori Fácán vendéglő épületének iskolai célú átalakítása és bővítése, emellett megkezdődött a Normafa fogadóközpontjának kialakítása az Eötvös út 48. szám alatti villaépület felújításával, illetve egy új épület létrehozásával. Rövidesen indul az Eötvös út új szakaszának építése a Távcső utcával párhuzamosan, valamint a síház melletti parkoló áthelyezése a Konkoly-Thege Miklós út zsákutcává váló felső szakaszára, hogy a Normafa páratlan panorámájú, központi területét visszaadhassák a kirándulóknak.

„Rengeteget lehet hallani a betegségek szűrésének, megelőzésének fontosságáról, mi ennek érdekében tettünk egy újabb lépést” – jelentette ki a polgármester a legújabb fejlesztés, a kardióösvény átadása alkalmából. Megemlítette, hogy az egészségmegőrzést szolgáló túraútvonalak kijelölésének ötlete a Szent Ferenc Kórház munkatársaitól származik, akiknek kezdeményezését örömmel támogatták.

„A statisztikák alapján a hazai kórházakban nem következik be több szívinfarktusos haláleset, mint Európa más részein, mert a betegek ugyanazt az ellátást kapják. Sokkal rosszabb viszont a túlélési arány a kórházi beavatkozás utáni időszakban, az infarktust követő első évben ugyanis minden negyedik ember meghal Magyarországon. Ezért dolgoztuk ki a mozgásprogramunkat” – ismertette a kezdeményezés hátterét Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy az első kardióösvény a Széher úti kórházuk szomszédságában, a Hárshegyen készült el, ennek tapasztalatai alapján javasolták, hogy a város legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafán is hozzanak létre egy túraútvonalat. Ezek az információs táblákkal ellátott utak elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők számára, valamint cukorbetegeknek nyújtanak segítséget, de egészségeseknek is ajánlják betegségmegelőzés és állapotfelmérés céljából.

A Normafa Kardióösvényt – amire Beer Miklós váci megyéspüspök, a Szent Ferenc Kórház Alapítványának kuratóriumi elnöke adta áldását – az avatóbeszédek után, egy vezetett séta keretében nyomban ki is próbálták az ünnepség résztvevői. A tervek szerint a későbbiekben is lesznek gyógytornászok, egészségügyi szakemberek által vezetett túrák, ezekre a normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu e-mail címen várják az érdeklődők jelentkezését.

Az új kardióösvény természetesen egyénileg is használható. Mindenki a kondíciójától függően döntheti el, hogy a rövid, 3,5 kilométeres, a közepes, 4 kilométeres, vagy a hosszabb, 5 kilométeres útvonalat járja be – ez utóbbi a Normafánál lévő síházat köti össze a János-hegy csúcsával. A teljes útvonalon összesen négy pihenőhelyet alakítottak ki, ahol az információs táblák iránymutatásait követve megmérhetjük a pulzusunkat. A mérés történhet manuálisan, vagy pulzusmérő órával, amit a Normafa fogadóközpontjának elkészültéig a síház mögötti Rétes Büfénél lehet majd kölcsönözni.

A pulzusértékeinket feljegyezhetjük a kiindulópontról elvehető túralapra, amit aztán a kör végén bedobhatunk egy zárt gyűjtőládába. Az adatokat a Szent Ferenc Kórházban értékelik ki: amennyiben egészségi kockázatot észlelnek, a megadott elérhetőségeinken felveszik velünk a kapcsolatot, hogy orvosi vizsgálatot javasoljanak.Nyomtatás