Pokorni Zoltán

További híreink

Az önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az Európai Unió 100%-os támogatásával a nyári szünet alatt megújult a Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskola épülete. A homlokzati falak és a tető utólagos szigetelésével, korszerű nyílászárók beépítésével, valamint a tetőre szerelt napelemes rendszerrel az intézmény gáz- és áramfogyasztása egyaránt jelentősen csökkenhet.

„Büszkék vagyunk az iskoláinkra, amelyeket a hegyvidéki gyermekek megfelelő ellátása érdekében akkor is fejlesztenünk kell, ha a fenntartásukért már nem mi vagyunk közvetlenül felelősek, hanem a Klebelsberg Központ” – mondta el Pokorni Zoltán a Fekete István iskola fejújítási munkáinak átadása alkalmából. A kerület polgármestere arról számolt be, hogy a speciális fejlesztést igénylő, értelmi sérült gyerekekkel foglalkozó intézmény külső felújításával nemcsak az épület megjelenése lett szebb, hanem az energiaköltségeket is jelentősen csökkentették, a homlokzati falakat és a tetőt ugyanis hőszigetelő réteggel borították be, lecserélték a rosszul szigetelő régi ablakokat és ajtókat, a tetőre pedig napelemeket telepítettek, amelyekkel jó időben teljes egészében biztosítani lehet az iskola áramszükségletét.


Váczi János alpolgármester tájékoztatása szerint a 85 millió forintba kerülő, 100%-ban pályázati támogatással finanszírozott beruházás keretében 1200 négyzetméternyi falfelületet fedtek be 15 centiméter vastag hőszigetelő lemezekkel, valamint 136 darab egyedi méretű, hat kamrás műanyag profilozású, kettős hőszigetelő üveggel ellátott nyílászárót építettek be a két hónapig tartó munkálatok során. A közel 900 négyzetéteres tető meglévő vízszigetelésére 15 centiméter vastagságú hőszigetelés, illetve annak megvédésére kavicsréteg került. Erre helyezték rá a 108 napelemből álló „kiserőművet”, amely éves szinten mintegy 30-35 ezer kWh áramot tud majd termelni. Míg a nyílászárók cseréje és a homlokzat hőszigetelése várhatóan 25%-os megtakarítást eredményezhet a gázfogyasztásban, addig az áramköltségeket átlagosan 30%-kal csökkentheti az új napelemes rendszer.


„A tervek szerint, a határidőt tartva zajlott le a beruházás. Az itt dolgozók rendet hagytak maguk után, így a tanévnyitó napján már a megszépült épületben fogadhattuk a gyerekeket” – dicsérte a generálkivitelező DELANTE Kft. munkáját Somogyiné Takács Andrea igazgató. Az intézmény vezetője elmondta, hogy az energetikai fejlesztéssel komfortosabbá is vált az iskola: példaként hozta fel, hogy a régi ablakok jelentős részét már kinyitni sem lehetett, emiatt nem tudták megfelelően szellőztetni a helyiségeket. További problémát jelentett, hogy fűtési szezon idején az emeleten túl meleg, a földszinten pedig túl hideg volt – reményeik szerint ezt a gondot is orvosolni fogja az épület új hőszigetelése.Nyomtatás