Pokorni Zoltán

További híreink

Újra fellobbant Hegyvidéken az olimpiai láng, a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő sportközpontban, ahol az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián az ókori játékok versenyszámaiban mérték össze tudásukat a kerületi diákok. Idén minden eddiginél többen vettek részt a programon, a 460 ötödikest egytől-egyig bajnoknak avatták, míg az év legjobb diáksportolói egy különleges pólóval is gazdagabbak lettek.

A hagyományoknak megfelelően, az év elején sorsolással kiválasztott hellén városállamok zászlói alatt vonultak fel a Hegyvidéki Olimpián a kerületi iskolák ötödikeseiből összeállított csapatok, hogy az ókori játékokat idéző díszletek között elevenítsék fel az évezredes versenyszámokat.
Egy egész tanévet felölelő programról van szó, ugyanis a gyerekek a sportágak gyakorlása mellett maguk készítették el a korabeli viseletet idéző ruhájukat és a zászlókat, ahogyan a tanórákon is kiemelten foglalkoztak az ókori görög történelemmel, kultúrával és művészetekkel. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsék az olimpia üzenetét: azt, hogy a fair play szellemében versenyezve önmagunk legyőzése a legfontosabb érték.

 

Erre hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán is, aki elmondta, hogy a régi korok emberi közösségei, sokszor erővel vették el a szomszédjaiktól azokat a javak, amikből hiányt szenvedtek. Aztán felismerték, hogy nem kell mindenkinek harcolnia, inkább dőljön el párbajban, ki a jobb, ki az erősebb. Később a párbaj helyét átvette a sport, aminek szigorú szabályi voltak, aki megszegte ezeket, kiközösítették. Ez az olimpia lényege, ami a legfontosabb próbatétel volt a görögök számára – emlékeztetett a polgármester, majd arról beszélt, hogy a versengés alkalmat ad a félelmeink, gyávaságunk, lustaságunk, restségünk, egyszóval önmagunk legyőzésére. Ehhez kérték egykor az égiek segítségét a görögök, és erre tanít a Hegyvidéki Olimpiai is, ahol valóban a részvétel, és nem a győzelem a fontos – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, egyúttal sok sikert kívánva a gyerekeknek.

 

A köszöntő után Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Önkormányzatának hivatalvezetője előadásában, eredeti nyelven elhangzott az ókori olimpiai himnusz és az olimpiai eskü, amiket a diákok magyarul megismételtek. Természetesen az olimpiai lángot is meggyújtották, ezután pedig már a sporté volt a főszerep: az ókori versenyszámok mintájára 1500 méteres futás, kislabdahajítás, százméteres futás, távolugrás és birkózás szerepelt a programban, amelynek végén mindenki átvehette a bajnokoknak járó kerámia emlékérmet, valamint meghívást kapott az ilyenkor szokásos lakomára.

 

„A Hegyvidéki Olimpiák legnépesebb mezőnye gyűlt idén össze, tíz iskola, 460 diákját küldte el a versenyre, őket kivétel nélkül finom és friss gyümölcsökkel vendégeltük meg, míg a szülők jóvoltából más finomságok is várták a gyerekeket” – hívta fel a figyelmet a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-t vezető Móczán Mónikától, aki elmondta, hogy ezúttal az iskolák ajánlásai alapján, tizenhárman érdemelték ki a második alkalommal kiosztott Hegyvidék bajnoka pólókat. A Gergely István, Székely Búcsú és Bendek Tibor olimpiai bajnokok aláírásával ellátott ereklyéket a diákolimpián kiválóan szereplő diákok kaphatták meg.


A díjak átadásában Fonti Krisztina is segédkezett, mint az alpolgármester kifejtette, jó látni a gyerekek lelkesedését, azt, hogy mennyire átérezték a verseny üzenetét. Ez ezért fontos, mert így tudnak igazán tanulni, elraktározni mindazokaz az értékeket, amelyeket a Hegyvidéki Olimpián megtapasztalhattak: egymás tiszteletét, a sportszerűséget, a részvétel fontosságát, valamint a siker és a közös teljesítmény örömét.Nyomtatás