Pokorni Zoltán

További híreink

A gyermekes családoktól a nyugdíjasokig idén is sokan döntöttek úgy, hogy április utolsó szombatján, egy szép napos délelőtt kesztyűt és zacskót ragadnak, és másokkal együtt kitakarítanak egy kiválasztott hegyvidéki zöldterületet. Ezúttal az egykori Lóvasút-végállomás környezetét, a Rege parkot, valamint a Gaál József út menti erdőt tették rendbe a résztvevők.


„A szemét olyan, mint a mágnes, vonzza a többit. Ezért fontos, hogy még a kisebb hulladékokat is összeszedjük, mielőtt nagyobb szemétkupacok keletkeznek” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztina, Kovács Lajos és Váczi János alpolgármesterrel, valamint a Hegyvidéki Nagytakarításra önként jelentkezők népes társaságával közösen a Zugligeti úton, az egykori Lóvasút-végállomás és a szelektív hulladékgyűjtő sziget erdős környezetét takarították ki.

A polgármestertől megtudhattuk, hogy a kerületi nagytakarítást idén a „TeSzedd!” mozgalomhoz kapcsolódóan hirdették meg, így az országos kezdeményezés útján is sokan értesülhettek a hegyvidéki szemétszedés időpontjáról és helyszíneiről. Pokorni Zoltán elmondta, hogy az illegális szemétlerakás leginkább az erdőszéleken, elhagyott ingatlanokon jelent gondot. Hozzátette, hogy a kerületi fenntartású parkok, erdőterületek tisztaságának megőrzéséért igyekeznek mindent megtenni – az önkormányzat által kezelésbe vett, népszerű normafai útvonalakon például napi rendszerességgel takarítanak.


A volt Lóvasút-végállomás környékén a kisgyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát a takarítási akcióban. Jelentős létszámban érkeztek pedagógusok, valamint szülők és gyermekek a KIMBI Óvodából, amely már egy évvel ezelőtt is aktív közreműködője volt a nagytakarításnak. Egy másik, nagyobb csoportot alkottak a „Szépkorúakért a Hegyvidéken” programban dolgozó nyugdíjas önkéntesek, akik fiatalokat megszégyenítő lendülettel vágtak bele a munkába.


A Széchenyi-hegyen és a Kis-Sváb-hegy természetvédelmi területén kijelölt takarítási helyszíneken a zugligetihez képest ugyan kevesebben voltak, ám lelkesedésből, és sajnos szemétből itt sem volt hiány – egy-egy konténernyi szemétkupacot itt is összegyűjtöttek a résztvevők. A Gyermekvasút végállomásához közel, a Rege parkban az enciklopédiától az építési törmelékig sokféle, oda nem való dolgot szedtek össze az önkéntesek. Még nagyobb volt a „kínálat” a közelben lévő elhagyatott magánterületeken, ahol időről időre hajléktalanok vernek tanyát: a nyitott telkeken a cipőktől, ruháktól kezdve a bútormaradványokon át az elektronikai hulladékig szinte minden olyasmivel lehetett találkozni, ami lomtalanításkor – évente szerencsére csak egyszer – a kerület utcáit is ellepi.

 Nyomtatás