Pokorni Zoltán

További híreink

Április első hétvégéjén immáron harmadik alkalommal rendezik meg a háromnapos Get Closer Jazzfesztivált a MOMKult-ban. A Jókai-teremben rendezett oldott hangulatú sajtóbeszélgetésen nemcsak az idei programról esett szó, hanem számos más kerületi jazzeseményről is.

 

Az előző években a műfaj olyan sztárjait láthattuk a Get Closer Jazzfesztiválon, mint a John Scofield Quartet, Richard Bona együttese vagy a Billy Cobham Band. A hazai jazzszcéna legjobbjainak játékát is élvezhettük, például a két legendás együttes művészetét felelevenítő In Line és Syrius Legacy zenekarokat.

 

Az idei fesztivált felvezető sajtóbeszélgetésen részt vett Pokorni Zoltán polgármester is, akinek bevezető szavai után Kleb Attila, a Get Closer rendezőiroda vezetője ismertette a koncertkínálatot. Két jazzművészt is üdvözölhettünk, aki korábban és most is a Get Closer-koncertek közreműködője volt és lesz. Az ütőhangszeres Mogyoró Kornél és a trombitás Kárpáti Dódi néhány perces improvizációval is meglepte a jelenlévőket.

 

Az idei első estén, április 6-án a Pawel Kaczmarczyk Trio műsorát élvezhetjük, amely meggyőzően bizonyítja, hogy a hagyományos zongoratrió tud még újat nyújtani. A New Orleans-i trombitás, Nicholas Payton legújabb, Afro-Caribbean Mixtape című albumának zenei anyagát mutatja be, amely változatos irányzatok ötvözete a beboptól az R&B-ig, az afrikai és karibi népzenei hatásokig.

 

Másnap, április 7-én a Heavy Weather nemzetközi szupergruppban norvég és osztrák zenészek mellett Mogyoró Kornél képviseli a magyar színeket. Mint erre nevük is utal, a fúziós jazz ikonikus csapata, a Weather Report zenei öröksége előtt tisztelegnek repertoárjuk megválasztásával, de saját kompozíciók is elhangoznak majd. A zseniális gitáros, John „Blood” Ulmer Odyssey Triója az évtizedekkel ezelőtti eredeti felállásban adja elő a free funk, a rock és a jazz-avantgárd kombinációját jelentő muzsikáját.

 

Végül a harmadik este során az alt- és szopránszaxofonos, Kuba Wiecek zongora nélküli triója produkál szikár, de érdekfeszítő zenét, majd a fekete díva, Lizz Wright nagy sikerű Grace című lemezét mutatja be, amelyben a gospel, a blues és a soul hatása is érvényesül.

Márton Attila

 Nyomtatás