Pokorni Zoltán

További híreink

A Zöld Civil Együttműködés éves országos találkozója (Zöld OT) 1990 óta minden évben megrendezésre kerül, mindig más helyszínen és más szervezők által. E hétvégén első alkalommal tartják találkozójukat a környezetvédő szakemberek a fővárosban, a XII. kerületi Csillebérci Táborban.

„Gratulálunk a szervezőknek, mert nagy munkát vállaltak magukra. Örülök, hogy Budapesten elsőként itt, a Hegyvidéken kerül megrendezésre a találkozó. Egy olyan érdekes kerületben, amelynek nagy része erdőterület. Bár ez a kiváló adottság nem a mi érdemünk, de a mi feladatunk felelősen gazdálkodni vele és megvédeni az értékeit” – mondta köszöntőbeszédében Pokorni Zoltán a négynapos rendezvényen megjelent vendégeknek. A Hegyvidék polgármestere beszélt arról is, hogy furcsamód a kerület erdeibe járó, vagy a Budapest legszebb panorámája miatt a Normafára autóval érkező emberek éppen azt teszik tönkre, ami ide vonzza őket. Budapest perifériáján elhelyezkedve a XII. kerületet is érinti az a tény, hogy naponta 350-400 ezren ingáznak az agglomeráció és a főváros között. Hiába jól kiépített a budapesti tömegközlekedés, még mindig vannak hiányosságok. Újabb buszsávok kiépítésével és városszéli parkolók kialakításával kell elérni, hogy az ingázók ne autóikkal menjenek be a városba. A kerület a maga módján igyekszik tenni az ügyért, és azon van, hogy részben a fővárossal, részben az állammal egyezkedve erőltesse a további ezirányú fejlesztéseket.

 

Dr. Rácz András, a környezetügyért felelős helyettes államtitkár szerint jó ötlet volt Budapestre hozni a Zöld OT-ét, hisz ezáltal is fel lehet hívni a figyelmet arra, hogy mennyi természetvédelmi érték van a fővárosban. Az sem véletlen, hogy a világon Budapest az egyetlen főváros, amelyben jelentős kiterjedésű Natura 2000-es élőhelyek találhatóak. A helyettes államtitkár szerint a természet- és környezetvédelem egy olyan speciális területe a közigazgatásnak, amelyben kevés lenne pusztán az állam munkája, és elengedhetetlen hozzá a helybéli emberek, az önkormányzatok, az egyetemek vagy a civil szervezetek közreműködése is. A civil és az állami szférának csak az eszközrendszere más, a célja ugyanaz. Dr. Rácz András örömmel beszélt arról, hogy az állam a következő 7 év operatív programjában újabb 100 hektáros területet vesz célba környezetvédelmi szempontból, 38 milliárdról 43-44 milliárdra fogja megemelni a környezetvédelemre szánt összeget, amely többek között olyan tételt is magában foglal, hogy az eddigi 3 milliárd Forint helyett 4 milliárddal fogják támogatni a Nemzeti Parkokat a biztonságosabb működés érdekében.

 

A négy napos programon a Zöld Civil Együttműködés tagjai mellett részt vehet bárki, aki a környezet- vagy természetvédelmet érintően civil-, kormányzati- és magánszektorban tevékenykedik, és a laikusokat is örömmel várják a szervezők. A Zöld OT fő feladatának tekintik a zöld témákkal foglalkozó személyek és szervezetek, a helyi emberek, a sajtó, a gazdasági élet, az állami és politikai szereplők megszólítását, együttműködések kialakítását, a szektorok közötti kapcsolatok erősítését. A találkozón különböző előadások, filmvetítések, szakmai műhelymunkák, fenntartható ételek, zöld expo, gyakorlati workshopok, kirándulások, koncertek, vetélkedő és családi programok várják a zöld témák iránt érdeklődőket.Nyomtatás