Pokorni Zoltán

További híreink

A jövő tavasszal hatodszor sorra kerülő Cziffra György Fesztivál – tekintettel a névadó születésének 100. évfordulójára – számos nagyszabású rendezvénnyel bővül, amelyek egészen 2022 májusáig tartanak. Magyarország kormánya ugyanis emlékévvé nyilvánította ezt az időszakot, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Impozáns számokkal büszkélkedhet a Cziffra György-emlékév: 12 fővárosi helyszínen, 13 vidéki városban, 15 országban összesen több mint 100 zenei eseménnyel ünnepeljük meg a magyar zene géniuszát.

Az előkészületek már hónapok óta megkezdődtek, és ideje volt a sajtó munkatársain keresztül tájékoztatni a zenebarát közönséget a legfontosabb tudnivalókról. A november 3-án, a névadó 99. születésnapján a MOMkult-ban tartott sajtótájékoztatón a moderátor szerepét Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője töltötte be.

Pokorni Zoltán polgármester rövid bevezetőjében nem kis büszkeséggel beszélt arról, hogy a fesztivál a Hegyvidékről indult 2016-ban, felidézte folyamatos bővülését, ahogyan országos hírű, majd nemzetközi rangú rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Természetesen a XII. kerület továbbra is saját gyermekeként tekint az eseményre.


Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál alapító művészeti vezetője elmondta, hogy gyermekkora óta példaképe és mestere Cziffra György. Feladatának tekinti, hogy a 100. évforduló méltó megünneplése itthon és külföldön egyaránt magasra emelje hazánk kulturális pozícióját. Beszélt a rendezvénysorozat nemzetközi jelentőségéről és a jövő generációk zenei oktatásának fontosságáról, majd a zongorához ülve egy remek Strauss-parafrázissal örvendeztette meg a résztvevőket.


Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Külügyminisztérium aktív szerepet vállal az emlékévben külföldön sorra kerülő kulturális programok előkészítésében. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékév nagy eseménye lesz Eötvös Péter Cziffra Psodia című zongoraversenye, amelyet Budapesten napra pontosan egy év múlva, majd pár nappal később Párizsban is bemutatnak.

Az emlékévet természetesen a hagyományos fesztivál nyitja meg, amely február 9. és 21. között nyolc koncerttel várja a zeneszerető közönséget. További programok is lesznek a kerületben: a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a Cziffra életét bemutató A virtuóz című film és a korábban Ifjú Tehetség-díjjal kitüntetett művészek koncertje, a Hegyvidék Galériában aatoth franyo, a MOMkult Reich Károly Lépcsőgalériájában pedig Pagels-Tóth Anna kiállítása.

Az emlékévnek a fesztivál keretein kívüli programjait is világhírű muzsikusok fémjelzik, 2021. március 20-án például a Zeneakadémián Martha Argerich zongoraművész és Mischa Maisky csellista hangversenye Brahms-, Schumann- és Chopin-művekkel várja a rajongókat. A külföldi koncerteknek a világ legrangosabb zenei színhelyei adnak otthont, közöttük olyanok is, ahol a mester is fellépett: Senlis, Nizza, Párizs, Genf, Bécs, a londoni Covent Garden és a New York-i Lincoln Center is szerepel a sorban.

További információk: www.cziffrafesztival.hu, www.cziffra100.comNyomtatás