Pokorni Zoltán

További híreink

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan, a környezetbarát közösségi közlekedés fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Pokorni Zoltán polgármester és dr. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója. Az együttműködés fő célja a fogaskerekű vasút megújítása, valamint annak előmozdítása, hogy a Hegyvidéken elektromos autóbuszok közlekedhessenek.

„A 19. század végén létrejött fogaskerekű vasút nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Hegyvidék benépesüljön. Most is fontos szerepe lenne, ha alapvető tömegközlekedési eszközként használhatnánk, de ezt a jelenlegi állapota nem teszi lehetővé, mert elavult, lassú, zajos” – mondta el Pokorni Zoltán az együttműködési megállapodás aláírásának alkalmából. Hozzátette: ha nem nyúlnak hozzá a vasúthoz, akkor pár éven belül le kell állítani. Szerinte vétek lenne veszni hagyni ezt a kötött pályás közlekedési eszközt, mert később soha nem lenne esély újraindítani.


A polgármester hangsúlyozta: uniós forrást csak akkor kaphatnak a fogaskerekű fejlesztéséhez, ha értelmet adnak neki. A hétköznapi igényeket és a turisztikai szempontokat egyaránt figyelembe véve akkor működhetne jobb kihasználtsággal a vasút, ha a vonalát meghosszabbítanák Buda legforgalmasabb közlekedési csomópontjáig, a Széll Kálmán térig, valamint a leglátogatottabb budai természetvédelmi látványosságig, a Normafáig, ezzel is elősegítve, az emberek ne autóval menjenek fel a hegyre. Pokorni Zoltán tájékoztatása szerint a ’70-es évek óta járó szerelvények cseréje mintegy 8 milliárd forintba, a pálya felújítása és meghosszabbítása 10-12 milliárd forintba kerülne, a teljes program megvalósítása pedig a közbeszerzési eljárás lebonyolításával együtt mintegy másfél-két évet venne igénybe.


Az elektromos autóbuszok bevezetésének terve kapcsán a polgármester elmondta: céljuk, hogy itt, Budapest legzöldebb kerületében megőrizzék a tiszta levegőt. Az önkormányzat, mint megtudhattuk, a Közlekedési Operatív Program keretében támogatást kapott ahhoz, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készíttessen a Hegyvidék, s kiemelten a Normafa elektromos buszokkal történő kiszolgálásáról. A most kötött együttműködési megállapodásban többek között azt rögzítették, hogy az önkormányzat a BKK-val közösen ír majd ki közbeszerzési eljárást az elektromos buszok beszerzésére.


„A tudatos fejlesztéspolitika egyik mérföldköve a mostani megállapodás” – nyilatkozta a Hegyvidéki Önkormányzat és a BKK együttműködéséről Dabóczi Kálmán vezérigazgató, aki szólt arról is, hogy Budapest közel két tucat kerületet tömörít, amelyeknek önálló arculata, identitása van, s ezeket nem egybeolvasztani, hanem erősíteni kell. A BKK vezetője nemzetközileg is jegyzett látványosságként hivatkozott a fogaskerekűre, a buszhálózattal kapcsolatban pedig a zéró emissziót nevezte az egyetlen elfogadható értéknek.Nyomtatás