Pokorni Zoltán

További híreink

Díszpolgári címet kapott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke, a Budahegyvidéki Református Egyházközség lelkészi vezetője. A címmel járó kitüntetést Pokorni Zoltán polgármester adta át a lelkipásztornak, akinek tevékenységét Trócsányi László igazságügyi miniszter méltatta a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

„Méltóbb jelöltet aligha találhatnánk a címre” – e szavakkal köszöntette a kerület legújabb díszpolgárát, Bogárdi Szabó István református püspököt Trócsányi László igazságügyi miniszter. A tárcavezető – aki, mint mondta, hálás azért, hogy hegyvidéki lakosként a díjazott polgártársa lehet, református keresztyén hívőként a „nyájához” tartozhat, mindemellett pedig barátságot ápolhat vele – beszédében kiemelte: a díszpolgári cím a kitüntetett szerteágazó és magas fokú felelősségét ismeri el, hiszen ő az országos egyházi méltóság viselőjeként is a Hegyvidékhez tartozik. Hozzátette, hogy az országos felelősség nem csökkenti az itt élő közösségért érzett felelősségét, sőt, „a helyi és országos szerepvállalás az esetében nemcsak megfér egymással, hanem erősíti is egymást”.


„Hűséges pásztor és kiváló polgár” – foglalta össze találóan a miniszter Bogárdi Szabó István tevékenységét. Trócsányi László szerint a lelkipásztornak közösségépítő szerepe van, amire leginkább éppen a nagyvárosokban van szükség, ahol nagyobb az elidegenedés kockázata. Úgy vélte, hogy a hegyvidéki református közösség vezetője az általa hirdetett igéhez igyekszik igazítani tetteit, „mellette nyugalomban, biztonságban érezheti magát a nyáj”.


„A díszpolgári cím ékes cáfolata annak a mondásnak, miszerint senki sem lehet próféta a saját hazájában” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a kitüntetés átadása alkalmából. Hangsúlyozta, hogy az elismerés Bogárdi Szabó István őszinte és egyenes személyének szól, nem pedig a pozíciójának. Természetesen a közösség összetartásának, építésének is szerepe van a díjban, hiszen „emberekből rakunk várat”: a templom csak eszköz az emberi kapcsolatok létrehozásához, megerősítéséhez, a közösségteremtéshez.


A polgármester kitért rá, hogy a XII. kerület 60 ezer ember lakóhelye, ám ahhoz, hogy a Hegyvidék az itt élők otthona is legyen, érzések, élmények és közösségek kellenek a magánnyal szemben. Ezt teremti meg többek között az a munka, amit a díjazott végez a Böszörményi úti református templomban immáron két évtizede.


„Leghosszabb ideje budahegyvidéki vagyok” – utalt az elmúlt húsz évére Bogárdi Szabó István, felidézve azt is, hogy korábban Sáregresen, Józsefvárosban és Kőbányán folytatott lelkipásztori tevékenységet. A püspök köszönetét fejezete ki a díszpolgári címért a hegyvidéki polgároknak, nemcsak a reformátusoknak, hanem minden hívőnek és nem hívőnek.


„Azt a lelkipásztori, igehirdetői munkát, amit itt végezhetek, Isten kegyelmével szeretném folytatni” – mondta a díjazott. Iróniával szólt arról is, hogy a református egyház „igen erősen gyakorolja hatalomkorlátozás művészetét”, jelezvén, hogy a jelenlegi egyházi törvények szerint a püspöki tisztet legfeljebb három egymást követő ciklusban lehet betölteni, a 2015-ben megkezdett harmadik ciklusa pedig néhány év múlva lejár. „Ezután minden időm, erőm a budahegyvidékieké lesz” – jegyezte meg Bogárdi Szabó István, aki „megelőlegezett bizalomként” tekint az önkormányzat által neki ítélt kitüntetésre.


A díszpolgári cím átadása alkalmából rendezett ünnepségen Tímár Sára Junior Prima díjas népdalénekes és zenekara református zsoltárt és dicséretet adott elő, valamint Küküllő-vidéki népzenét játszott a közönségnek. Fellépett továbbá a Fölszállott a páva című népzenei vetélkedő 2014-es közönségkedvence, az erdélyi Kóstelekről érkezett Vaszi Levente, aki vidám csángó népdalokkal örvendeztette meg a hallgatóságot.Nyomtatás