Pokorni Zoltán

További híreink

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megrendezte az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája a Budai Oktatási Napokat. Ennek keretében, a MOM Kulturális Központban, konferenciát is tartottak, a „Gyermekközpontú nevelés a köznevelési intézményekben elnevezésű” programon a mesepedagógia és a tehetséggondozás kapott főszerepet.A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megrendezte az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája a Budai Oktatási Napokat. Ennek keretében, a MOM Kulturális Központban, konferenciát is tartottak, a „Gyermekközpontú nevelés a köznevelési intézményekben elnevezésű” programon a mesepedagógia és a tehetséggondozás kapott főszerepet.

Az immáron tizenhatodik alkalommal megtartott szakmai konferenciát a Városmajori Óvodák műsora vezette be, majd következett a Budai Oktatási Napok gyakorlati bemutatóin közreműködött pedagógusok köszöntése.

 

A Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Szakiskola és Kollégium gyógypedagógusa, Mándoki Noémi, valamint az igazgatóhelyettes, Katona Gáborné és az igazgató Ammerné Nagymihály Emília vehették át az ajándékokat. Rajtuk kívül a Vadaskert Alapítványtól Dotzi József irodavezető, Lévai Krisztina gazdasági vezető, míg a Városmajor Óvodákból Szabó Judit és Bándi Orsolya óvodapedagógusok, valamint Bálint Beáta óvodavezető is elismerésben részesült.

 

A konferenciát megnyitó Pokorni Zoltán polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a Budai Oktatási Napok programjai alkalmat adnak a személyes beszélgetésekre, emellett a bemutatók a szakmai fejlődést is elősegítik. Ez az oka annak, hogy a rendezvény hosszú évek óta, töretlen népszerűségnek örvend.

 

A polgármester az első előadásra utalva elmondta, hogy a gyermekek számára a fejből elmondott mese az igazi, mert Vekerdy Tamás szavaival élve, ez illeszkedik a legjobban a befogadó ritmusához. Fontos a belső képalkotás, aminek lényege, hogy a mesét hallva, vagy olvasva, mi magunk építjük fel a történet látványvilágát.

 

Ez a folyamat gyógyító erejű, segíti a gyerekeket abban, hogy feldolgozzák félelmeiket, szorongásaikat például azzal, ha egy általuk nem kedvelt személyhez társítják a hétfejű sárkány alakját.

 

Pokorni Zoltán úgy véli, nem könnyű megmondani, mitől jó a mese, mi indítja meg a fantáziát, melyik történet érinti pozitívan a hallgatót, ezért ajánlotta a közönség figyelmébe a konferencia bevezető előadását, amely ezekre a kérdésekre is válaszokat ad. Egyúttal megkérte a pedagógusokat, hívják fel a szülők figyelmét a mesemondás szükségességére, arra, hogy használják ki azt a néhány évet, amíg mesélhetnek a gyerekeiknek. Hegyvidék első embere a konferencia második előadásával kapcsolatban kiemelte: a tehetséggondozás az óvodai és iskolai nevelés rendkívül fontos területe, majd az oktatásban zajló változásokról is szót ejtett. Szerinte a most zajló átmenet akkor működik megfelelően, ha ebből a szülők, gyerekek és pedagógusok semmit sem éreznek meg.

 

A megnyitó beszédet követően Bajzáth Mária, a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője a mese személyiségfejlesztő tulajdonságáról tartott előadást, a konferencia második részében Kovács Erzsébet tehetséggondozó koordinátor a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskolában zajló tehetséggondozás folyamatát ismertette. A program zárásaként, a Hegyvidék Sportegyesület táncosai látványos produkciókkal búcsúztak el a közönségtől.Nyomtatás