Pokorni Zoltán

További híreink

Tunikába öltözött gyerekek vették birtokban egy délelőtt erejéig a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő sportközpontot. Az immár hetedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián 350 ötödikes diák küzdött meg egymással a korabeli ókori játékok versenyszámaiban. Első díjakat nem osztottak ki, valamennyi résztvevőnek járt a győzteseket megillető emlékérem, míg az év legjobb diáksportolói különleges ajándékkal lettek gazdagabbak.

Ismét időutazásra hívta a kerületi általános iskolák ötödik évfolyamos diákjait a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Non-profit Kft. A hat évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal, életre hívott Hegyvidéki Olimpián az ókori görög olimpia évezredes versenyszámainak modern változataiban mérték össze tudásukat a gyerekek. A szervezők a korabeli épületeket felidéző díszlettel igyekeztek korhű környezetet teremteni, míg az ifjú olimpikonok a saját maguk készítette tunikában és a sorsolással kiválasztott görög városállamok, Aigina, Argosz, Athén, Chalkisz, Chios, Delphoi, Epheszosz, Marathon, Megalopolisz, Megara, Milétosz, Mükéné, Samos, Spárta és Théba lobogói alatt versenyeztek. Különleges kezdeményezésről van szó, hiszen a Idén az önkormányzathoz tartozó iskolákon kívül a Budapesti Német Iskola és a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium összesen három csapattal képviseltette magát. Hegyvidéki Olimpia a mozgás népszerűsítése mellett a hagyományok ápolását is célul tűzte: a gyerekek a tanév során kiemelten foglalkoznak a görög történelemmel, kultúrával és művészetekkel.


Mint a versenyt megnyitó Pokorni Zoltán polgármester elmondta, az idők kezdetekor az emberek sokszor ádáz harcokat vívtak az élelemért és az életben maradásért. Fel voltak készülve arra, hogy elvegyék egymás életét. Ez történt az ókori Hellászban is, ahol a városállamok harcosai idővel nem mindig csaptak össze teljes létszámban, hanem csak a legjobbak álltak ki egymás ellen. Így döntöttek a csata sorsáról, és ezzel lassanként feltalálták a sportot, a férfiak versengését.


„A Hegyvidéki Olimpián gyerekek versenyeznek, nekik most az a dolguk, hogy megküzdjenek önmagukkal” – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán, aki azt kívánta a diákoknak, hogy ez mindenkinek sikerüljön, hiszen így valamennyien győztesnek érezhetik majd magukat. A polgármester köszöntője után került sor az idén első alkalommal meghirdetett Hegyvidék bajnoka díjak átadására. Az olimpiai bajnokok által aláírt pólókat intézményenként az a két-két diák vehette át Gergely István kétszeres olimpiai győztes vízilabdázótól, akik az év során a fair play szellemiségét szem előtt tartva, a legtöbb diákolimpia versenyen szerepeltek sikeresen.


Ezt követően elhangzott az ókori játékok himnusza és az eskü szövege, majd lángra lobbant az olimpiai láng és elkezdődtek a versenyek. Az ókori versenyszámok mintájára 1500 méteres futás, kislabdahajítás, százméteres futás, távolugrás, tízszer százméteres váltó és grundbirkózás szerepelt a programban, aminek végén mindenkinek járt a bajnokokat megillető emlékérem. Természetesen ókori mintára a lakoma sem maradhatott el, a Hegyvidéki Szabadidősport Non-profit Kft. egészséges gyümölcsökkel vendégelte meg a résztvevőket.

 

 

 Nyomtatás