Pokorni Zoltán

További híreink

A Normafa rehabilitációja keretében az önkormányzat fokozatosan szabadítja meg a legszebb fekvésű, központi területet az aszfalttól és a gépjárművektől. E program részeként kezdődött el májusban a Normafa Síház melletti parkoló elbontása, rövidesen pedig a mellette lévő buszvégállomás is felszámolásra kerülhet. Elkészült ugyanis az új Eötvös út mellett, illetve a KFKI előtt az új buszforduló és végállomás, a csillebérci gyerektábor előtt pedig egy új műszaki pihenőhely létesült a buszsofőrök számára.

„Ma jutottunk el oda, hogy azt mondhatjuk: a buszok végre nem a természetvédelmi területen állnak, melegednek, pöfögnek, hanem a természetvédelmi területtől, a főváros legszebb panorámájú gerincétől egy kicsit távolabb” – jelentette be Pokorni Zoltán abból az alkalomból, hogy átadták a Normafáig közlekedő autóbuszok új, csillebérci műszaki pihenőhelyét. Mint mondta, évek óta azon dolgoznak, hogy ezt a létesítményt át tudják adni. Ehhez azonban először meg kellett vásárolni több telket az Eötvös út mentén, hogy a Hotel Olimpia elhagyatott épületét lebonthassák, az Eötvös út új szakaszát megépíthessék, végül pedig az új végállomásokat kialakíthassák.

A polgármester kiemelte, hogy a régi, normafai parkoló és buszvégállomás megszűntetésével, valamint az Eötvös út felső szakaszának lezárásával mintegy fél kilométerrel meg lehet hosszabbítani a Jánoshegyi úti sétányt. Az egykori parkoló helyét bezöldítik, valamint ide kerül át a sokak által kedvelt lángosozó, rétesező, a jelenleginél sokkal rendezettebb formában.

„Buda zöldje Buda tüdeje, vigyáznunk kell rá, de vigyáznunk kell az itt élők nyugalmára is” – hangsúlyozta beszédében Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki szerint csökken a Normafa környezetterhelése a korábbi parkoló megszűntetése és a buszvégállomás áthelyezésével. Hozzátette, nemcsak a Nomafánál, hanem a város más részein is fejlesztik a zöldterületeket: itt, a Hegyvidéken nemrég készült el a MOME-kampusz új, 15 ezer négyzetméteres közparkja, és Városmajor megújításán is dolgoznak.

Az államtitkár arról is szólt, hogy 100%-os kormányzati finanszírozásban negyven új elektromos buszt vásárolt a Volánbusz, és ez a beszerzés szintén hozzájárul ahhoz, hogy zöldebb, tisztább legyen Buda. Az októberben forgalomba álló elektromos buszok egy része a 22-es vonalán fog közlekedni, amit a XII. kerületiek is nagy számban használnak.

„Támogatunk minden olyan beruházást, ami Budapest élhetőségét, fenntarthatóságát építi, fejleszti” – közölte dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a Normafa a főváros egyik legközkedveltebb kirándulóhelye, örülnek a megújításának, ezért évek óta együtt dolgoznak a kerülettel a különböző feladatok megoldásán.

.

A vezérigazgató a BKK és a főváros célkitűzésének nevezte a közösségi közlekedés színvonalának további javítását, valamint a környezeti terhelés csökkentését. Ennek jegyében a Normafához csak alacsonypadlós, klimatizált, a legmagasabb környezetvédelmi besorolású buszokat indítják, továbbá lehetővé tették, hogy – a fogaskerekű mellett – a 21-es buszcsaládon is szállíthassunk kerékpárt.

A Hegyvidéki Önkormányzat már évek óta készül a Normafa Síház melletti parkoló, valamint a buszvégállomás és buszforduló megszüntetésére. Az ehhez szükséges lényeges átalakítások – az Eötvös út új, elkerülő szakasza, valamint a Konkoly-Thege Miklós úton az új parkoló kialakítása – befejeződtek, így május 10-én megkezdődött a közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása.

2021. szeptember 4-től költözik az 21A buszjárat az új normafai megállóba, illetve végállomásra. Az Eötvös út régi, felső szakaszán megszűnik a buszforgalom, a járatok a Távcső utcával párhuzamosan kiépített „új Eötvös úton” kanyarodnak rá a Konkoly-Thege útra. A két út találkozása előtt található a 21A busz utolsó megállóhelye, a Normafára igyekvők itt tudnak majd leszállni. Ennél a megállónál egy visszafordító épült, ezt azonban a járművezetők csak legfeljebb egy-két perc megállásra használhatják kikapcsolt motorral, míg újra visszaállnak a közlekedésbe.

Az önkormányzat két új pihenőállomást épített ki a buszsofőröknek: az egyik a Konkoly-Thege Miklós úton, a csillebérci üdülőtábor előtt, a másik pedig a KFKI előtt található. A sofőrök a buszokat kizárólag itt parkoltathatják az előírt pihenőidő alatt.

A megszűnt normafai parkoló helyén, a védett erdőövezet korábban aszfalttal borított részén hamarosan zöldfelület, közösségi tér várja a látogatókat, a felszámolandó buszforduló pedig parkos közösségi térré alakul. Jelentős mértékben növekszik a zöldterület mértéke: nemcsak füvesítés történik, hanem mintegy hatvan-hetven fát, valamint több száz cserjét is elültetnek a Normafa szívében.Nyomtatás