Pokorni Zoltán

További híreink

Európa szinte összes nagyvárosában találhatunk garázsvásárokat, közösségi piacokat, amelyek sok helyen már emblematikus részei a helyi közösség életének. Három hegyvidéki fiatal, Fernezelyi Nóra, Simon és Sára erre építve képzelte el, milyen lenne hasonló piac a Hegyvidéken. Az elhatározást tett követte, aminek eredményeképpen a Hegyvidéki Önkormányzat a testvérekkel közösen elindította a kerületi közösségi piacot, a Hegyvidéki Kipakolót. Ami egyszerre egyfajta bolhapiac, társasági program és egy újabb lépés a fenntarthatóbb, a környezettudatos vásárlás felé. A kezdeményezés a jelek szerint elnyerte a hegyvidékiek tetszését, hiszen már első alkalommal nagy volt a túljelentkezés az eladói oldalon, ahogyan vásárlókból sem volt hiány. Szinte teljesen megtelt a Polgármesteri Hivatal előtti tér augusztus utolsó vasárnapján. A kilátogatók pedig nemcsak nézelődtek, hanem vásároltak is. „Egy óra alatt már több mindent eladtam, működik a vásár” – mondta Ildikó, az egyik árus. Éppen lakásfelújítás előtt áll, ami rengeteg pakolással jár. Így különösen jól jött számára a lehetőség, hogy kiárusíthatja a szükségtelenné vált dolgait. „Csupa használható holmit hoztam, ruhákat, régiségeket és úgy tűnik, van ezekre kereslet” – tette hozzá.

A Fernezelyi-testvérek elárulták, hogy családi utazásaik során mindig szívesen megnézték a helyi vásárokat. Innen jött az ötlet, hogy a XII. kerületben is kellene valami hasonlót meghonosítani. „Írtunk a körzeti képviselőknek, ők a Polgármesteri Hivatalhoz irányítottak. A kerület vezetése nyitott volt, támogatták a javaslatunkat. Közösen terveztük meg a piacot, és a hozzá kapcsolódó kommunikációs felületeket. Annyiban más ez, mint a klasszikus garázsvásárok, hogy nemcsak a környéken élőknek, hanem az egész kerületnek szól” – hívta fel a figyelmet Fernezelyi Soma. Testvére, Sára mindezt azzal egészítette ki, hogy bár eredetileg egy fiataloknak szóló programnak szánták, a Hegyvidéki Kipakoló láthatóan valamennyi korosztályt megmozgatta. Rengeteg a gyermekes család, a középkorúak, ahogyan az idősebbek is szép számban eljöttek.

A Polgármesteri Hivatal épülete előtti téren havonta egyszer üzemelő közösségi piacon a helyi lakosok ideiglenesen felállított standoknál kínálhatják a portékáikat. Már nem használt, de jó állapotban lévő ruhákat, tárgyakat hozhatnak eladásra az előzetes regisztrációval standhoz jutó hegyvidékiek. Azzal, hogy nem kidobjuk, hanem eladjuk ezeket a közösségi piacon, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ne az egyre inkább felhalmozódó szemét mennyiségét növeljük. Vásárlóként a használt cikkek megvételével szintén nagyon sokat teszünk a fogyasztói kultúra miatt kialakuló túltermelés ellen.

A tervek szerint a Hegyvidéki Kipakoló minden hónap utolsó vasárnapján a Városháza téren, 10-14 óra között üzemel. A téli hónapokban a vásár szünetel. Eső esetén a vásár a következő hét vasárnapjára kerül. Az asztalfoglalás automatikusan érvényes az esőnapra is, de igény szerint le is mondható.

Miket lehet árulni? A vásár a használt termékek piaca, tehát jó állapotú használt ruhákat, eszközöket, iskolaszereket, a mindennapi életből származó tárgyakat, könyveket és régi vintage dolgokat lehet árulni. Nem megengedett viszont az új termékek, például CD-k, DVD-k és bolti áruk, háztartási- és tisztítószerek árusítása. Ezenkívül nem lehet ételt és italt, élő állatot vagy növényt, újonnan készített kézműves tárgyakat és műalkotásokat árulni. A saját, már nem használt holmik eladását a törvény ingóság értékesítésének hívja. 600.000 forintos bevételig nem kell adót fizetni az eladott tárgyak után.

A standbérlés előzetes regisztrációhoz kötött, amit a Hegyvidéki Önkormányzat e-ügyintézési portálján keresztül lehet elvégezni. A regisztrációs díj a 12. kerületi lakosok számára 1000 forint, más budapesti vagy vidéki lakosok számára 10000 forint. A Hegyvidéki Kipakoló a helyi lakosok számára előregisztrációt biztosít. A szervezők eredetileg 30 asztalt terveztek felállítani, de olyan nagy volt az érdeklődés, hogy végül 40 stand állt az első alkalommal. Az árusok részére az asztalt az önkormányzat biztosítja, ezen felül minden további kelléket – például fogast, dobozt, terítőt, napernyőt – az eladók igény szerint hozhatnak magukkal.

A Hegyvidéki Kipakolóról további információkat itt olvashatnak: https://garazsvasar.hegyvidek.hu/Nyomtatás