Pokorni Zoltán

További híreink

Ismét eredeti szépségében látható a különleges műszaki megoldásokat felvonultató, Melinda út 16. szám alatti Éden Társasház. Az idén hetvenöt éves épület teljes körű felújítása most ért véget, az ennek alkalmából rendezett házi ünnepségre Pokorni Zoltán polgármester is meghívást kapott.

Az 1941-ben épült, Réczey Miklós által tervezett Éden Társasház lakói az ezredforduló idején jutottak arra az elhatározásra, hogy a vigasztalan képet mutató, egyre rosszabb állapotú házuk külsős közös képviselőjét leváltják, és inkább saját kezükbe veszik a ház ügyeinek intézését. A kezdetek óta társadalmi munkában dolgozó intézőbizottság elnöke, Turcsányi Attila felidézte, hogy 2000 után a lakók komoly anyagi áldozatvállalása árán jelentős felújítási munkákba fogtak bele. Először a legsürgetőbb feladatot, a tető szigetelését végezték el az állandó beázások miatt, aztán a homlokzati vakolat hullását kellett megállítani. 2005-ben, az önkormányzat „Szövetség a társasházakkal” programjának támogatásával sikerült elindítani egy ötéves rekonstrukciós programot: ekkor újították fel a homlokzatot, cserélték ki a lépcsőház ablakait és festették ki a folyosókat, illetve az új kaputelefon-rendszert is ebben az időben építették ki.


Turcsányi Attila elmondta, hogy az utóbbi években került sor a földben lévő, korrodált fűtéscsövek cseréjére, valamint a több emeletnyi magasságú támfalak megerősítésére. A Melinda utat a meredek lejtőn álló ház bejáratával összekötő, Magyarországon egyedülálló kör alakú hidat, valamint a szintén műszaki kuriózumnak számító felvonót ugyancsak felújították. Az ország első lakóházba épített panorámaliftje negyvenévnyi üzemszünet után indult újra az alsó szinteken lakók legnagyobb örömére – az épület bejárata ugyanis a harmadik emeleten található. Az intézőbizottság elnökétől megtudhattuk, hogy a felsorolt munkálatok mintegy 80 millió forintos összköltségének 80%-át a lakók finanszírozták, 16 millió forinthoz pedig pályázati úton jutottak hozzá: ennek túlnyomó része a Hegyvidéki Önkormányzat hozzájárulása, de kisebb arányban a fővárostól is kaptak támogatást.


„Nemcsak a lakók, hanem mindannyian büszkék lehetünk erre a különleges műszaki megoldásokat felvonultató, példásan felújított társasházra” – jelentette ki a kerület polgármestere, aki az épület teljes körű felújításának alkalmából megtartott ünnepségen gratulált a lakóközösségnek. Pokorni Zoltán megjegyezte, hogy nincsenek könnyű helyzetben azok, akik a korábban tanácsi kezelésben lévő, leromlott állapotú házaik felújításáért küzdenek; az Éden Társasház lakói azonban össze tudtak fogni, és jelentős anyagi terheket vállalva meg tudták újítani értékes épületüket. Hozzátette, hogy a közösség összefogásához nélkülözhetetlen volt az egymás iránti bizalom: ennek egyik bizonyítéka, hogy az intézőbizottság két tagja a saját lakását ajánlotta fel a társasházi beruházásokhoz felvett banki kölcsön fedezetéül.

 Nyomtatás