Pokorni Zoltán

További híreink

Az egykori Fácán vendéglő épületének megújításával, valamint ahhoz kapcsolódóan egy új szárny kialakításával duplájára bővül a Zugligeti Általános Iskola. A már szerkezetkész új épületszárnyban bokrétaünnepet tartott az önkormányzat.

„Az elmúlt években, Bernyák Adrienn igazgató vezetése alatt rendkívül keresett lett a Zugligeti Általános Iskola. A régi iskolaépület már majdnem minden zugában tanítanak, így mostanra elengedhetetlenné vált a bővítés” – ismertette a nagyszabású beruházás hátterét Pokorni Zoltán annak alkalmából, hogy a hagyományok szerint bokrétát, pontosabban egy szalagokkal díszített fácskát helyeztek el ünnepélyesen a szerkezetileg lényegében már kész új épület tetején.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat a Normafa-program keretében kapta meg az államtól a Fácános vagyonkezelési jogát, és a kormány biztosított forrást arra, hogy a területen található, értékes épületeket megmentsék a pusztulástól. Az egykori Fácán vendéglő épületének átalakításával és kibővítésével a helyszűkével küszködő Zugligeti iskolának tudnak újabb területet biztosítani: a régi iskolaépületben az alsó tagozat fog működni, míg az új tömbbe a felsősök költöznek, a tervek szerint már jövő szeptemberben.

Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, hogy míg régebben minden évfolyamon csak egy-egy osztály működött a Zugligetiben, a jelentkezők növekvő száma miatt 2014 óta minden évben párhuzamosan két első osztály indul. A tanulói létszám mára több mint duplájára nőtt, ezért döntöttek úgy, hogy a régi iskolaépülettel szemközt régóta üresen álló, sokáig funkcióját kereső egykori Fácán vendéglő épületében teremtenek további működési területet az intézmény számára.

„A Normafa látogatóközpontjának kialakítása mellett jelenleg ez a Hegyvidéki Önkormányzat legnagyobb beruházása” – hangsúlyozta Váczi János alpolgármester. A fejlesztés volumenét érzékeltetve kitért rá, hogy míg a Hegyvidéki Kulturális Szalon új otthonát mintegy 600 négyzetméteren hozták létre, a Zugligeti iskolát közel 3500 négyzetméterrel bővítik, és ehhez több mint 330 tonna betonacélt, majdnem 60 tonna szerkezeti acélt és 3800 köbméter szerkezeti betont használnak fel.

Váczi János elmondta, hogy az egykori Fácán vendéglő épületében és a hozzá kapcsolódó szárnyban nyolc osztálytermet, két csoporttermet, két szakelőadót, könyvtárszobát, 15x30 méteres tornatermet, gyógytornatermet, ebédlőt és melegítőkonyhát alakítanak ki. Az új tömb akadálymentesen is megközelíthető és bejárható lesz, a szinteket a lépcsőkön kívül egy lift fogja összekötni.

A Zugligeti Általános Iskola igazgatója, Bernyák Adrienn arról szólt, hogy az új épületük különlegessége lesz a természettudományi labor, a jól felszerelt informatikaterem, valamint az alkotóműhely, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársaival közösen tarthatnak foglalkozásokat. Ezeken az órákon nyílik lehetőség az úgynevezett STEAM-módszer alkalmazására, aminek lényege, hogy tárgyak alkotásával teszik könnyebben érthetővé a reál és természettudományi tantárgyakhoz kapcsolódó elméleti ismereteket.Nyomtatás