Pokorni Zoltán

További híreink

Kihirdették a Normafa területén telepítendő esőbeállók és pavilonok tervezésére kiírt ötletpályázat eredményét: huszonkilenc elbírált pályaműből kettőt rangsorolás nélkül díjazott, kettőt kiemelt megvételben, illetve további ötöt megvételben részesített az önkormányzat. A zsűri szerint kreatív és magas minőségű megoldások születtek a komplex tervezői feladatra.

„Köszönet illeti a pályázókat, hogy időt és energiát nem kímélve számos kiváló ötletet dolgoztak ki munkáikban” – mondta Pokorni Zoltán polgármester az esőbeállók és pavilonok tervezésére vonatkozó ötletpályázat eredményhirdetésén. Hozzátette: nem volt könnyű dolga az alkotóknak, hiszen olyan tervekkel kellett előállniuk, amelyek illeszkednek a Normafa természeti környezetébe és sokféle meglévő funkcionális igényt képesek kielégíteni. Az igények kapcsán a polgármester megjegyezte: az a cél, hogy „ne a Wartburg csomagtartójából árulják a főtt kukoricát”, azaz legyenek kulturált kialakítású büfék, illetve minden más kiszolgáló funkciónak – legyen az esőbeálló, kerékpárkölcsönző vagy csomagmegőrző – teremtsenek megfelelő kereteket a helyszínhez méltó formában. Tájékoztatása szerint a legjobb ötletek alapján még idén elkészülhetnek a pavilonok tervei, amelyek megvalósítására a jelenleg is burkolt felületeken, először várhatóan a Libegő felső végállomásánál, valamint az Anna-rét mellett, a Vasas Síház előtti parkoló területén kerülne sor. A későbbiekben a Normafa Síház melletti, felszámolandó parkoló és buszforduló helyén jelenhetnének meg a látogatókat kiszolgáló kis pavilonépületek.


Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész arról számolt be, hogy jelentős szakmai érdeklődés kísérte az önkormányzat kiírását: közel kétszázan regisztráltak a pályázatra, ezt követően pedig összesen harmincöten adták be pályaművüket. A főépítész hangsúlyozta, hogy az eredeti megoldások sokaságát felvonultató, kreatív és magas minőségű anyagok közül a szakmai zsűri több szempontot mérlegelve választotta ki a megvalósításra javasolt koncepciókat. A természeti és épített környezethez, valamint a már elkezdett fejlesztés során alkalmazott arculathoz való illeszkedést éppúgy vizsgálták, mint a korszerűséget, a variálhatóságot és sorolhatóságot, a tartós anyaghasználatot, illetve a gazdaságos gyártás, üzemeltethetőség, karbantartás és szállítás lehetőségeit.


A pályázati feltételeknek megfelelő huszonkilenc pályamű közül a bírálóbizottság döntése alapján – amelynek szavazásra jogosult tagja volt a polgármester és a főépítész mellett Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke, dr. Finta József Ybl- és Kossuth-díjas építész, Bodonyi Csaba Széchenyi- és Ybl-díjas építész, valamint Vincze Attila táj- és kertépítész – a teljes díjazásra álló keretösszeg, azaz összesen négymillió forint kiosztásra került. A két legjobbnak ítélt, 800 ezer forint díjazással járó mű egyikét a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának hallgatóiból összeállt ötfős csapat (Borbás Réka, Borbás Renáta, Szarvas Richárd Zoltán, Szigony János Gergely és Szintén Bianka) készítette, míg a másikat a Vikár és Lukács Építészstúdió Kft. munkatársai (Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás, Mangel-Hóbor Eszter és Mangel János) jegyzik. Az önkormányzat elképzelései szerint a díjazott, illetve megvételben részesített művekből hamarosan kiállítás készülhet a MOM Kulturális Központban, így sokan megcsodálhatják majd a legizgalmasabb látványterveket.

 Nyomtatás