Pokorni Zoltán

További híreink

Mostantól különleges gasztronómiai élményben lehet részük mindazoknak, akik ellátogatnak kerületünk legújabb éttermébe, az önkormányzat épületében nyílt Hegyvidéki Ízlelőbe, ahol megváltozott munkaképességű embertársaink sok szeretettel és hatalmas lelkesedéssel várják vendégeiket.

A Kék Madár Alapítvány 2007-ben döntött úgy, hogy olyan éttermet hoz létre, ahol a fogyatékkal élő emberek értékes munkát végezhetnek, a vendégek pedig a kulináris élmények mellett a sokszínűség és az empátia pozitívumait is megtapasztalhatják. A szekszárdi vendéglátóegység a vártnál is nagyobb sikert aratott: az Ízlelő egyediségének köszönhetően országos hírnévre tehetett szert.

Az alapítvány ezért határozta el, hogy Budapestre is elhozza társadalmi vállalkozását. „Mi nem turistákra vágyunk, hanem visszatérő vendégekre. A Hegyvidékről sok jót hallottunk, tudtuk, hogy a kerület nagyon befogadó, nyitott és sok a kisgyermekes család” – mondta lapunknak Mészáros Andrea, az Ízlelő éttermet működtető Kék Madár Alapítvány ügyvezetője, aki azt is hozzátette: a tizenkettedik kerület minden sikerkritériumnak megfelel. Mint kiderült, miután kiválasztották az ideális helyszínt, felkeresték az önkormányzatot, ahol hamar partnerségre leltek.


„Munkatársaimmal együtt én is ellátogattam a szekszárdi Ízlelőbe, hiszen nagyon kíváncsiak voltunk az étteremre. Rögtön elvarázsolt minket a környezet: a fogyatékkal élők kedvessége, az ételek kimagasló minősége is fantasztikus volt. Ezután már biztosak voltunk abban, hogy ezt a csodálatos kezdeményezést itt, a Hegyvidéken is meg kell valósítanunk” – mesélt a kezdetekről Fonti Krisztina alpolgármester.

Pokorni Zoltán emlékeztett: az önkormányzat évtizedek óta több olyan intézményt is üzemeltet, amelyek fizikailag vagy értelmileg korlátozott, hátrányos helyzetű társainkon segítenek. A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, azon belül a Félsziget Klub, a fogyatékkal élőket ellátó Fejlesztő Napközi Otthon és a Hegyvidéki Szociális Központ is fontos társadalmi szerepet tölt be a mindennapokban. „Mindig keressük az új formákat, amivel a nehéz helyzetben lévő családokat segíthetjük. Ilyen a most induló támogatott lakhatás intézménye, a Böszörményi úton a Rehab Pékség és a most nyílt Hegyvidéki Ízlelő étterme. Azt gondoljuk, ha valahol a fővárosban, akkor itt, a tizenkettedik kerületben támogatnak a polgárok egy ilyen létesítményt, hiszen a Hegyvidék érezhetően toleráns és elfogadó” – emelte ki a polgármester a Hegyvidéki Ízlelő megnyitóünnepségén, amelyen Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Ács Rezső szekszárdi polgármester is részt vett.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy minden fogyatékossággal élő a képessége szerinti legteljesebb életet tudja élni, az állam célja pedig az, hogy bővítsék a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Mint fogalmazott, a Hegyvidéki Ízlelő a sajnálat helyett észszerű gazdasági döntésen alapuló foglalkoztatást nyújt a megváltozott munkaképességűeknek.

Mint kiderült, az étteremnek az Erste Social Banking százmillió forintos hitelt nyújtott a piacinál sokkal kedvezőbb kondíciók, alacsonyabb kamat és kisebb fedezeti követelmények mellett. Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója elmesélte, hogy az Erste Bank kétszáz éve azért alakult egy kis osztrák templomban, hogy a legszegényebbeket segítse a boldogulásban. „A hátrányos helyzetűek, az elesettek segítése ma is az osztrák pénzintézet egyik legfontosabb célkitűzése” – hangsúlyozta.

Az önkormányzat épületében újonnan nyílt Hegyvidéki Ízlelő munkatársai mostantól ízletes menüsorral, terasszal, kellemes frissítőkkel, rengeteg szeretettel és nagy lelkesedéssel várja mindazokat, akik a finom ételek mellett a sokszínűségbe is belekóstolnának.Nyomtatás